Uzmanlar uyarıyor: Soğan, kabak, brokoli kalp sağlığına iyi geliyor!

Son yıllarda yalnızca Türkiye'de değil dünyada da önemli bir sorun haline gelen kalp rahatsızlıkları için uzmanlar tüketilen besinlerle ilgili uyardı. Posa ve lif oranı açısından zengin besinlerin kalp sağlığına iyi geldiği açıklandı.

Uzmanlar uyarıyor: Soğan, kabak, brokoli kalp sağlığına iyi geliyor!
Yayınlanma:

Kalp sağlığı ile ilgili yaşanan sorunlar ülkemizde ve dünya genelinde büyük bir artış gösteriyor. Yapılan araştırmalar sonucunda gündelik hayatta tüketilen besinlerin kalp sağlığı üzerinde doğrudan bir etkisinin olduğunu ortaya koydu.

BU BESİNLER KALP SAĞLIĞINI DESTEKLİYOR

Uzmanlar, özellikle fonksiyonel doğal gıdaların polifenoller, fitosteroller ve diyet lifi içeriği sayesinde kardiyovasküler hastalıklarda koruyucu etkilere sahip olduğunu vurguladı. Antioksidan özellikleri, pıhtılaşmayı önleme ve damar genişletme gibi faktörlerle ilişkilendirilen bu besinler, sağlıklı kalp ve damar sistemini destekleme konusunda önemli bir rol oynuyor.

brokoli.jpg

Uzmanlar, bitki sterol ve stanollerinin sahip olduğu yüksek posa içeriği ve plazmanın kolesterolü ve LDL kolesterolünü düşürücü bir etki sergilediğini vurguluyor. Özellikle kabak, brokoli ve soğan gibi besinler, zengin bitki sterol içerikleri ile dikkat çekiyor. Fasulye ve benzeri baklagiller de, kolesterol düşürücü etkileri ile bilinen aktif bileşenlere ve yüksek posa içeriğine sahip besinler olarak öneriliyor. Yapılan bazı çalışmalarda da, özellikle GDO içermeyen soya fasulyesinin fitoöstrojenik etkileri ve yüksek protein içeriği sayesinde, kardiyovasküler riskin azaltılmasında etkili olduğunu ortaya çıktı.

kirmizimeyve.jpg

Ahududu, böğürtlen, karadut, kuşburnu ve yaban mersini gibi polifenollerle zengin besinler, kuersetin ve kateşin içeriği sayesinde güçlü antioksidan etkilere sahip. Bu besinler, kalp-damar hastalıkları riskini azaltmada önemli bir rol oynuyor. Elma, yüksek polifenol ve pektin içeriğiyle kolesterolü düşürücü etkiler gösterirken, yulaf ise çözünen lif ve beta-glukan içeriği ile safra asidi emilimini azaltarak kolesterol düşürücü bir etki sergiliyor.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.