Uzmanlar yaz aylarında besin güvenliği konusunda uyarıyor

Yaz aylarında artan gıda zehirlenmelerinden korunmak için temizlik, pişmiş ve çiğ besinlerin ayrılması, uygun pişirme, gıdaların uygun sıcaklıkta saklanması ve güvenilir ham madde ve su kullanımına dikkat edilmesi gerekiyor.

Uzmanlar yaz aylarında besin güvenliği konusunda uyarıyor
Yayınlanma:

Yaz aylarında artan hava sıcaklıklarıyla birlikte besin zehirlenmeleriyle daha sık karşılaşıldığına dikkat çeken Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü yetkilileri, bu durumun genellikle bakteri ve mikroorganizmaların hızla çoğalmasından kaynaklandığını belirtiyor. Besin zehirlenmesi belirtileri arasında kusma, ishal, mide ağrısı, ateş ve halsizlik gibi durumlar yer alıyor. Bu hastalıklar genellikle hafif seyirli olsa da bazı durumlarda ciddi olabiliyor.

Besin zehirlenmelerini önlemek için en etkili yöntemler arasında gıdaların doğru şekilde hazırlanması, saklanması ve pişirilmesi yer alıyor. Bakterilerin besinlere bulaşması genellikle hasta veya taşıyıcı insanlar aracılığıyla gerçekleşebildiği gibi, "çapraz bulaşma" adı verilen yöntemle de yayılabilir. Bu durumda, hijyenik olmayan yüzeyler veya araç gereçler vasıtasıyla mikroplar sağlıklı gıdalara bulaşabilir.

Besin güvenliğini sağlamak için önerilen 5 kural şunlar:

  1. Temizlik: Kullanılan araç gereçlerin ve yiyecek üretim alanlarının düzenli olarak temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi önemlidir.
  2. Çiğ ve pişmiş besinlerin ayrılması: Çiğ et, kümes hayvanları ve deniz ürünleri ile pişmiş ürünler ve salata gibi çiğ tüketilen diğer besinlerin ayrı hazırlama yüzeylerinde ve araç gereçlerle işlenmesi gerekir.
  3. Uygun pişirme: Et, süt, yumurta gibi potansiyel riskli besinlerin uygun sıcaklıkta ve sürede pişirilmesi önemlidir.
  4. Besinlerin uygun sıcaklıkta saklanması: Besinlerin çabuk bozulmaması için uygun sıcaklıkta ve sürede saklanması gerekmektedir.
  5. Güvenilir kaynaklardan besin seçimi: Pastörize ve sterilize süt gibi güvenli ürünlerin tercih edilmesi, besinlerin temiz su kullanılarak hazırlanması önemlidir.

Ayrıca, besinleri hazırlarken ve tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır:

  • Taze meyve ve sebzelerin bol suda iyice yıkanması,
  • Çiğ ve pişmiş besinleri ayrı hazırlama yüzeylerinde ve araç gereçlerle işlenmesi,
  • Çiğ besinlere dokunduktan sonra ellerin iyice yıkanması,
  • Et, balık gibi potansiyel riskli besinlerle temas eden yüzeylerin her kullanım sonrasında temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi,
  • Potansiyel riskli besinlerin, hazırlık aşamasında buzdolabının dışında en fazla 2 saat bekletilmesi,
  • Dondurulmuş besinlerin güvenli bir şekilde çözündürülmesi ve bir kez çözündürülmüş besinlerin tekrar dondurulmaması gerektiği vurgulanmaktadır.

Bu önlemler, besin kaynaklı hastalıkların önlenmesinde büyük önem taşıyor ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının korunmasına yardımcı oluyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.