Ankara, SICA 2. Geleneksel Satranç Turnuvasına ev sahipliği yaptı

SICA 2. Geleneksel 'Tüm Kültürleri Kapsama Satranç Turnuvası', Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında Ankara Ulus Satranç Müzesi’nde düzenlendi.

Ankara, SICA 2. Geleneksel Satranç Turnuvasına ev sahipliği yaptı
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN
FOTOĞRAF : SAMET EKER

Turnuva Hakemi Saim Alpyürük, anadolugazete.com.tr muhabiri Sümer Taşkıran’a turnuva öncesi önemli açıklamalarda bulundu.

Alpyürük, “Bu güzel organizasyonun baş hakemi olarak görevliyim. Geçen sene de SICA ülkeleri bunu düzenledi. Çok güzel bir birliktelik oldu. Stantları çok zengindi, bu küçük alanı çok güzel kullandılar. Yukarı kat bir dostluk turnuvası şeklinde dizayn edildi. Satranç, oyuncular için aynı zamanda bir kaynaşma ortamı olacak şekilde düzenlendi. Geçen sene 1,5 gün içinde yapılan etkinlik, bu sene önce kültür tanıtımı ve kaynaşma, sonra da turnuva olarak düzenlendi. Biz de salonda hazırlığımızı bitirdik. 27 sporcu değişik ülkelerden, sadece söz konusu SICA ülkelerinin dışında Türkmenistan’dan Kazakistan’a, Amerika'dan Hollanda'ya, Norveç Büyükelçiliğinden genellikle elçilik mensupları ve onların yakınları katılıyor bu turnuvaya. Çok güzel bir organizasyon. Latin Amerika gibi ülkeler bize çok uzak gibi görünse de her şey ne kadar yakınlaşıyor.” ifadelerine yer verdi.

satranc1.jpg

"SATRANÇ ZAMANA KARŞI OYNANAN BİR OYUN"

Satranç hakemliğine ilişkin tecrübelerini aktaran Alpyürük, şunları söyledi:

"Satranç hakemliğinin aslında diğer hakemlerden farkı şudur; diğer hakemlerde olaya müdahil olma durumu varken bizde ise turnuvanın çeşitlendirmesi, sıralamalarının yapılması belli kurallar dahilinde ve oyun anında gerektiği anda müdahaledir. Satrançın bir diğer özelliği, zamana karşı oynanmasıdır. Normalde iki arkadaş arasında oynandığında bir satranç saati söz konusu değil ama burada zamana karşı oynama olayı da 3.’ü bir faktör olarak devreye giriyor. Çünkü bazen çok yetkin bir sporcu zamanı iyi kullanamaması nedeniyle oyunu kaybedebiliyor. Sporcular, satranç bilgileri çok ön planda olmayan ama spor ve satranç sevgisiyle ön plana çıkan kişilerdir. Hem stratejik olarak hem de zamanı iyi kullanmak önemli.”

satranc3.jpg

"KÜLTÜRLER BİR ARAYA GELİYOR"

10 yıldır satranç hakemliği yapan Alpyürük, müsabakaların detaylarını şu sözlerle aktardı:

“Uluslararası hakem olarak Satranç Federasyonunun hakemlerinden biriyim. Maçlar, turnuvanın özelliğine göre değişiyor. Şu anda burada 27 sporcu ve 13 masa var. Satrançta değişik oyun kategorileri var. Örneğin ‘Yıldırım’ denen bir oyun var; 5 dakika içerisinde +3 saniye eklemeli tempoyla hızlı şekilde ilerliyor. Bu etkinlik, kültürleri bir araya getirip satrancın stratejik ve zevkli dünyasında dostluk ve kaynaşmayı sağlıyor. Turnuva, SICA ülkelerinin yanı sıra farklı coğrafyalardan katılımcıların bir araya gelerek unutulmaz bir deneyim yaşamasına imkan tanıyor.”

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.