Ankaralı ‘Askıda Ekmek'le ekmeğini bölüşüyor

Hayırseverler tarafından ihtiyaç sahiplerine fark ettirmeden ekmeğini bölüşmenin bir şekli olan 'Askıda Ekmek' uygulaması, Ankara’da halk ekmek büfelerinde yaşatılmaya devam ediyor.

Ankaralı ‘Askıda Ekmek'le ekmeğini bölüşüyor
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: MURAT BÖLÜK

Osmanlı Devleti’nden günümüze gelen bir yardımlaşma şekli olan Askıda Ekmek uygulamasıyla ihtiyacı olan vatandaşlar ekmeğe ücretsiz bir şekilde ulaşabiliyor. Uygulama, müşterilerin fırınlardan, ekmek büfelerinden fazla ekmek satın alarak, ihtiyaç sahiplerinin alması için bırakması prensibine dayanıyor.

Askıda Ekmek uygulamasının tarihi Osmanlı’ya kadar uzansa da bu uygulama günümüzde de yaşatılmaya devam ediyor. Başkent Ankara da bu dayanışmanın devem ettirildiği illerden biri olarak öne çıkıyor. Bir elin verdiğini diğer elin görmemesi ilkesine dayanan uygulamada hayırsever vatandaşlar, ihtiyaç sahiplerine verilmek üzere fazla ekmek alıyor ve ihtiyacı olan kişiler ise ücretsiz bir şekilde bu imkandan faydalanıyor. Böylece hayırsever de ihtiyaç sahibi de birbirini tanımamış oluyor.

askidaekmek-2.jpg

Toplumda dayanışma ve yardımlaşma bilincini artıran, ekonomik zorluk yaşayan ailelilere bir parça destek olan bu gelenek, Ankara Sıhhiye, Etimesgut, Keçiören ve diğer birçok noktada bulundan Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek büfelerinde de yaşatılıyor.

Onlardan biri olan Etimesgut'taki ekmek büfesi sorumlusu Ünzile T., askıda ekmek uygulaması hakkında şu bilgiyi paylaştı: “Bir hayırsever geliyor, ihtiyacı olan ekmeği aldıktan sonra ayrıca 70 TL veriyor, buna 10 ekmek daha alıyor, bazen üzerini bırakıyor ve günlük ihtiyaç sahipleri geliyor ve ihtiyaçları kadar ekmek alabiliyor.”

Büfelerde günlük ortalama 200 TL'yi bulan ve herkesin takdirini kazanan Askıda Ekmek uygulaması her geçen ay daha da yaygınlaşıyor.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.