Cemiyet, kemiyet ve bir çare: Vasıf
Kurtuluşu kemiyette (nicelikte, sayıda) arayan bir cemiyet (toplum), vasıfsız yani niteliksiz elemanlardan oluşuyorsa vay haline…
Türkiye ve benzeri ülkelerin bugün yaşadığı sorunların çok büyük bir bölümü, özellikle de işsizlik, kemiyeten elde edilmiş üstünlüğün vasıfsızlık ile ezilmişliğindendir.
Bir an önce bunun farkına varmaz ve gereğini yapmazsak;
Bir insan ömrünü neye vermeli
Harcanıp gidiyor ömür dediğin
Yolda kalan da bir yürüyen de bir
Harcanıp gidiyor ömür dediğin
Harcanmışlığından kurtulmak neredeyse imkansızdır…
Bireyin ömrünü kendisi ve toplum yararına törpüleyebilmesi, sahip olduğu yeti, almış olduğu eğitim ve elde ettiği donanım ile mümkündür.
Aksi halde;
Dışı eli yakar içi de seni
Sona eklenmeli sözün incesi
Denir ki bendeniz bunu demeden, diyeceğimi başa alayım:
-Türkiye’nin kurtuluşu meslek liselerindedir…
Aksini düşünmek, haybeye kürek çekmektir.
Bunu bilen, gören ve söyleyenler var. Anlattıracağım…
BİR PROJE VE AMACI…
Geçtiğimiz hafta, Ostim Teknik Üniversitesi’nde Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen meslek lisesi öğretmenleri ile önemli bir toplantı yapıldı.
Az değil, 150 meslek lisesi öğretmeni katıldı.
Söz konusu buluşma, Başkent Üniversitesi ile Gaya Derneği ve Ostim Teknik Üniversitesi'nin iş birliğiyle gerçekleştirildi.
Proje, meslek lisesi çıkışlı öğrencilerin temel nitelikleri konusunda meslek lisesi öğretmenleri ile nasıl iş birliği yapılabilir ve onların sanayiyi tanımaları ve sanayicinin istekleri konusunda kısmen bilgi sahibi olmaları nasıl sağlanır üzerine kuruluydu. Amaç; öğretmenlerin öğrencilerine hangi yetkinlikleri kazandırması gerektiği konusunda sektör temsilcileri ile bir araya getirmekti ve başarıldı.
BİLEN İSİMLER VARDI
Toplantıda konuşan isimler vasıflı olmanın, meslek sahibi olmanın, üretici olmanın ne demek olduğunu yaşayarak bilenlerdi: İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) Genel Başkanı Ahmet Kurt, OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın ve technart firmasının sahibi yazılımcı Taha Yazıcı.
Konuşmacılardan İÇASİFED Genel Başkanı Ahmet Kurt ile konuştum. Bir meslek lisesi mezunu olarak meslek lisesi öğretmenlerine hitap etmenin gururunu yaşadığını söyledi ve ekledi:
-Verimli bir toplantı oldu. Bundan sonraki süreçte hocalarla okullarda buluşma konusunda bir mutabakat sağladık…
Ahmet Kurt, daha ben soruyu sormadan, düzenlenen etkinlikte üzerinde durulan ana konuları iki soruyla özetledi:
-Sanayi ve yazılım şirketleri hangi nitelikte eleman aramaktadır?
-Meslek lisesi öğretmenleri; yetiştireceği öğrencilere hangi yetkinliği kazandırmalıdır?
İki soru da cevabını içinde taşıyan türden!
UMUT ARTIRAN SÖZLER
Başka unvanları da olmasına rağmen, toplantıya, HTK Başkan Vekili, İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı olarak katılan Ahmet Kurt’un, “Mesleki eğitimin güçlendirilmesi için hep birlikte neler yapabileceğimizi, öğrencilerimizin, velilerimizin motivasyonu nasıl artıracağımızı konuştuk, tartıştık. Hocalarımızın çok değerli görüşleri vardı ve bizlerle paylaştılar Biz de beklentilerimizi aktardık” sözleri, kemiyet kıskacındaki cemiyetin, bir ‘güruh’ olmaktan çıkıp nitelikli topluluğa dönüşmesi adına umut verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.