Süreyya Terzioğlu

Süreyya Terzioğlu

Farkındalıkla her şey daha güzel

Farkındalıkla her şey daha güzel

Günümüzde, bilgiye ulaşmak artık çok daha kolay. Yazık ki bilgiye ulaşmanın ne kadar kolay olduğu kadar, bilgiye ulaşmanın önemini bilmek ve öğrenme dürtüsünün var olması da bir o kadar önem arz ediyor.

Dünyanın daha yaşanası, daha aydınlık, daha sağlıklı ve güvenilir olması için atmamız gereken ilk ve en önemli adımın herkesten önce, baş tacı annelerimizin bilinçli olması gerekliliğinden daha önce de bahsetmiştim. O halde hemen bugün ki konumuza etkisinden bahsedeyim.

Gebe bir annenin gebelik dönemi boyunca hatta gebelikten önce, kontrolsüz ilaç alımı, alkol/narkotik madde alımı, bebeğin gelişimini etkileyecek mikrobik bazı hastalıklara maruz kalması, annenin bilinçsiz davranması sonucu ile doğum sırasında oluşabilecek bebeğin beyin zedelenmesi, beyin kanaması ya da beynin oksijensiz kalması gibi etkilerde tıbbı müdahale yanlışlığı diye örneklendirebileceğimiz bebeğin epilepsi hastası olarak doğmasına neden olabilen önlenebilir bazı faktörler...

Epilepsi; halk arasındaki bilinen adı ile sara hastalığı vakalarının büyük bir kısmında net bir neden belirlenemezken, bazı önlenebilir durumlara rağmen, önlenmesi için gereken bilince sahip olunmaması da hastalığın oluşmasına ortam sağlamaktadır. Doğumsal anomaliler, doğum travmaları aşırı alkol kullanımı, kafa travması, tümörler, beyin damar hastalıkları, beyin iltihapları gibi nedenler ile önlenebilir olan durumlar söz konusudur. Bunlara neden olan faktörlerin tamamı bilinci tüketici olmaktan tutun, sağlıklı beslenme, yeterli uyku, stres kontrolü ile önlenebilir hastalıklardan sadece bir tanesi.

Peki, nedir epilepsi?

Beynimizin en kısa ve öz anlatımıyla elektro kimyasal bir organdır ve her insanın beyninde bir elektrik aktivitesi bulunur. Epilepsi hastalarındaki durum ise bu elektrik aktivitesinin daha fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Olması gerekenden daha fazla meydana gelen elektriklenmenin oluştuğu bölgede ve tabi o bölgenin sorumlu olduğu işlemlere bağlı olarak ortaya çıkan ve birbirinden farklı seyreden çok sayıda nöbet diye isimlendirdiğimiz etkilere sebep olur.

Neden mi bugün Epilepsiden bahsettim; çünkü sayıları bir hayli fazla olan ve sadece bilinçli ve tedbirli olarak davrandığımızda bir çok çeşidini önleyebileceğimiz bir çok hastalık gibi epilepsi de önlenebilir. Hem kendileri ve çevreleri sağlıklı bir yaşam sürebilirlerken bilinçli olmak yerine kendimizi hayatın o acımasız ağına salıvermeyelim diye hem de uzun yıllardır epilepsi hastalığının pençesine düşmüş ama sağlığına kavuşmuşken bir kenara çekilmek yerine, diğer epilepsi hastalarına ışık tutmak için büyük savaşa girmiş Epilepsi ve Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Öztürk için bir farkındalık yaratmak ve çalışmaları için teşekkür etmek adına bahsettim.

Epilepsi hastaları başta olmak üzere, tüm hastalara acil şifalar diliyorum. Sağlıkla kalın.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Süreyya Terzioğlu Arşivi