Amerika'dan Türkiye için üzen enflasyon açıklaması!

Bank of America (BofA), Türkiye ekonomisi üzerine yayınladığı raporda, enflasyon ve faiz oranlarına dair önemli öngörülerde bulundu. BofA raporuna göre, enflasyonun beklenenden yavaş düşeceği ve Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon hedeflerine ulaşmanın zor olacağı vurgulandı. Özellikle hizmet sektöründeki yüksek fiyatlar ve gıda enflasyonu, yıl sonu hedefini risk altına sokuyor.

Amerika'dan Türkiye için üzen enflasyon açıklaması!
Yayınlanma:

BofA ekonomisti Zümrüt İmamoğlu’nun hazırladığı raporda, eylül ayında enflasyonun yüzde 48’e gerileyerek politika faizinin altına inmesinin beklendiği belirtildi. Bu gelişmenin, Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelede bir dönüm noktası olabileceği ifade ediliyor. Ancak raporda, bu düşüşün geçici olabileceği ve yıl sonu için belirlenen yüzde 38'lik enflasyon hedefinin yüksek hizmet enflasyonu ve gıda fiyatlarındaki artışlar nedeniyle tutturulmasının zor olabileceği uyarısı yapıldı.

FAİZ İNDİRİMLERİNDE TEMKİNLİ ADIMLAR

Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinde acele etmeyeceği vurgulanan raporda, yılın son çeyreğinde Aralık ayında 250 baz puanlık bir indirim öngörülüyor. Ancak kasım ayındaki ekonomik verilerin iyileşmesi durumunda bu indirimin daha düşük bir seviyeye, 150-200 baz puana çekilebileceği belirtildi. Bu da Merkez Bankası’nın temkinli adımlar atarak, enflasyonla mücadeleye devam edeceği anlamına geliyor.

BOFA'DAN 2024 VE 2025 İÇİN ENFLASYON TAHMİNLERİ

BofA, 2024 yılı için Türkiye’de enflasyon tahminini yüzde 42 olarak açıkladı. Bu oran, Türkiye'nin Orta Vadeli Program’da (OVP) belirlediği yüzde 41,5’lik tahmine göre daha yüksek. 2025 yılı içinse enflasyonun yüzde 25 seviyelerine ineceği öngörülüyor. Bu uzun vadeli tahminler, Türkiye ekonomisinde iyileşme sürecinin zaman alacağına işaret ediyor.

"YUMUŞAK İNİŞ" BEKLENTİSİ

Raporun dikkat çeken bir diğer noktası ise Türkiye ekonomisinin keskin bir daralma yaşamayacağı ve yavaş, kontrollü bir iyileşme sürecine gireceği yönündeki değerlendirme oldu. Bank of America, Türkiye’nin makroekonomik dengesizliklerinin yavaş yavaş düzeldiğini ve ekonominin "yumuşak iniş" olarak tanımlanan bir toparlanma sürecine gireceğini öngörüyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.