Almanya'da yeni M çiçeği varyantı bulundu!

Almanya’da, Mpox (M çiçeği) virüsünün yeni bir varyantı olan Klad 1 virüsü ilk kez tespit edildi. Robert Koch Enstitüsü (RKI) tarafından yapılan açıklamada, vakaya yurt dışından dönen bir kişide rastlandığı ve şu ana kadar bu varyanta bağlı herhangi bir ölüm vakasının bildirilmediği belirtildi.

Almanya'da yeni M çiçeği varyantı bulundu!
Yayınlanma:

Enstitü, Almanya'da Klad 1 varyantının yayılmasına dair bir risk beklenmediğini, ancak durumu yakından izlemeye devam edeceklerini duyurdu.

KLAD 1 İLK KEZ ALMANYA’DA GÖRÜLDÜ

Mpox virüsünün yeni varyantı Klad 1, daha önce Mayıs 2022’den bu yana Almanya’da yayılım gösteren Klad 2b varyantından farklı olarak, bu ülkede ilk kez görülmüş oldu. Klad 1 varyantı, Avrupa'da daha önce İsveç’te tespit edilmiş ve Afrika kıtası dışında ilk kez bu ülkede kaydedilmişti.

RKI’nin açıklamalarına göre, şu anda Almanya’da Klad 1 varyantından kaynaklanan yaygın bir tehlike bulunmamakla birlikte, virüsün izlenmesi ve olası yayılma senaryolarının göz önünde bulundurulması gerektiği ifade edildi.

MPOX VİRÜSÜ HAKKINDA

Mpox, eski adıyla "maymun çiçeği" olarak bilinen ve genellikle Afrika’daki kemirgenlerden insanlara bulaşan bir virüs olarak tanınıyor. En yaygın bulaş yolları, virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak veya enfekte olmuş kişilerin eşyalarını kullanmak şeklinde sıralanıyor. Virüs, vücut sıvıları ile temas yoluyla da yayılabiliyor.

Mpox enfeksiyonu, yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer döküntülerle kendini gösteriyor. Enfeksiyonun ilk belirtileri, virüsle temas ettikten 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkabiliyor. Hastalığın özel bir tedavisi bulunmamakla birlikte, antiviral ilaçlar semptomların hafifletilmesinde kullanılıyor. Hastaların çoğu, birkaç hafta içinde iyileşiyor.

DSÖ'NÜN MPOX KARARI

Mpox, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 2022 yılında "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" olarak ilan edildi. Aynı yıl, hastalığın "maymun çiçeği" olan adı, ırkçılık ve ayrımcılık endişeleri nedeniyle "mpox" olarak değiştirildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.