Keçiörenliler Hocalı’yı andı

Keçiören Belediyesi her yıl olduğu gibi bu yıl da Hocalı Katliamı’nın yıl dönümünde bir anma programı düzenledi. Hocalı Kasabası’nda Ermeniler tarafından katledilen 613 Azerbaycan vatandaşı karanfillerle anıldı.

Keçiörenliler Hocalı’yı andı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Keçiören Belediyesi ile Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği’nin işbirliğiyle düzenlenen “25. Yılında Hocalı Katliamı ve Şehitleri Anma Programı” yoğun katılmla gerçekleştirildi. 1992 yılında Azerbaycan’ın Yukarı Karabağ bölgesinde bulunan Hocalı kasabasında Ermeniler tarafından katledilen 613 Azerbaycan vatandaşı Keçiören’de anıldı. 

kecioren-hocali-katliami’ni-unutmadi--(1).jpg

ANMA PROGRAMINA YOĞUN KATILIM

Keçiören Etlik’te bulunan Azerbaycan Meydanı’nda gerçekleştirilen programa AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Türkiye- Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, AK Parti Iğdır Milletvekili Nurettin Aras, AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, Azerbaycan Büyükelçisi Faig Bagırov, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Keçiören Kaymakamı Uğur Bulut, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayhan Işık, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Sait Yusuf, Dışişleri Bakanlığı Kafkasya, Orta Asya, Rusya ve Doğu Avrupa Genel Müdürü Vural Altay, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Metin Doğan,  Azerbaycan Milletvekili ve Azerbaycan Tarih Kurumu Başkanı Prof.Dr. Yakup Mahmutov ile Kara Harp Okulu’nda okuyan Azerbaycanlı askeri öğrenciler de katıldı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan anma programda sayfı duruşu yapıldı; Azerbaycan Türkiye milli marşları okundu.

kecioren-hocali-katliami’ni-unutmadi--(4)-001.jpg

BAŞKAN AK: BU ACI 25 YILIDIR İÇİMİZİ YAKIYOR

Açılış konuşmasını yapan, Keçiören Belediye Başkanı  Mustafa Ak, “26 Şubat 1992’de Ermeniler tarafından Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı Kasabası’nda katledilen şehitlerimizin acısı 25 yıldır içimizi yakıyor. O zaman batılı ülkeler sessiz kalıp bu soykırımı maalesef görmezden geldi, ama bizim bu vahşeti görmezden gelmemiz söz konusu olamazdı.  Kardeş Azerbaycan’ın acılarına ortak olmak ve 25 yıl önce yaşanan Hocalı Katliamı’nı unutturmamak için her yıl anma programı düzenledik. Türkiye ve Azerbaycan ilişkileri hep ‘Bir millet iki devlet’ politikası ekseninde devam etti. Keçiören’in aynı zamanda Hocalı Katliamı anısına Türkiye’de inşa edilen ilk anıta ev sahipliği yaptı. Kenetlendiğimizi, yaşanan etnik soykırımın karşısında olduğumuzu her fırsatta göstermeye devam edeceğiz. Tarihte olmayan soykırım yalanlarını üretip tanıyan Batı medeniyeti, gerçek var olan soykırımı umarım tanır ve 20. yüzyılın bu utancını katliam olarak niteler. İnşallah bir daha böyle acılar yaşanmaz” diye konuştu. Törende konuşan Keçiören Kaymakam Uğur Bulut, “Azerbaycanlı kardeşlerimizle bir ve beraber olduğumuzu Keçiören’den haykırıyorum. Hocalı şehitlerini rahmetle anıyorum” dedi.

mustafa-ak.jpg

İŞLER: HOCALI’YI UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ

AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, yaptığı konuşmada, “Hocalı’yı unutmayacağız, unutturmayacağız. Tarihten ders almalıyız. Bizim güçlü olmamız, bir olmamız, beraber olmamız, kardeş olmamız lazım. Onu başardığımız zaman bir daha benzer acıları yaşamayız. Ermeniler, 800 yıl bu topraklarda beraberce kardeşlik içinde yaşardığımız Ermeniler, batılıların akıllarına girmesi sonucunda şımardılar, büyük hayallere kapıldılar ve bu topraklarda soykırımlar yaptılar. Bizim coğrafyamızda yaptıkları soykırım o kadar büyük ki, Osmanlı arşivlerinde hazırlanmış kitaplar var, 520 bin kardeşimizi şehit ettiler. 1915’te bu ülke Ermeni çetelerinden kurtulmak için tehcir kararını aldıktan sonra onu da sözde soykırım olarak bugüne getirdiler. Eğer bu acıları bir daha yaşamak istemiyorsak güçlü olmalıyız. Güçlü Türkiye, güçlü Azerbaycan istemiyorlar” diye konuştu.

amrullah-isler.jpg

ÜNÜVAR: HOCALI BİZİM ORTAK ACIMIZ

Türkiye- Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar da konuşmasına hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek başladı. Ünüvar, “Dostluk sevinci ve acıları paylaşmakla olur. Hocalı bizim ortak acımız. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Karabağ kanayan bir yaraysa, o yara bizim de yaramızdır’ ifadesi bunu çok veciz biçimde ortaya koyuyor. Hocalı Katliamı’nın itirafçılarından bir tanesi de Ermenistan Cumhurbaşkanı’dır. Bu katliam bu kadar açıkken dünyayı yönetenler bunu görmemeyi yeğliyorlar” dedi.

necdet-unuvar.jpg

MAHMUTOV: TARİHİNE SAHİP ÇIKAN MİLLET YENİLMEZ

Azerbaycan Milletvekili ve Azerbaycan Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yakup Mahmutov ise,  “Hocalı Katliamı 20’nci asrın sonunda yaşandı. Bizlere insan haklarından söz eden dünyaya sesleniyorum. Hocalı’da şehit olan kardeşlerimizin insan hakları nereye gitti? Ermeniler Doğu Anadolu’da soykırım yaptı. Türkiye’nin bağımsızlığı için Atatürk Kurtuluş Savaşı’nı başlattı. Bizler Atatürk’ü niye unuttuk? Atatürk’ü unutursak daha çok acılar yaşarız. 15 Temmuz’da Türk halkı Cumhurbaşkanının çağrısıyla ayağa kalktı ve devletini yıkılmaktan kurtardı. Tarihine sahip çıkan bir millet yenilmez” dedi.

prof.dr.-yakup-mahmutov.jpg

BAGIROV: HOCALI’YI ANLATMAKLA MÜKELLEFİZ

Azerbaycan Büyükelçisi Faig Bagırov, “Hocalı katliamını 25 yıldır anlattık, anlatmaya devam edeceğiz. Bizler 100 yıllık Ermeni terör zihniyetinin son halkası olmasını umduğumuz Hocalı soykırımını adalet yerini buluncaya kadar anlatmakla mükellefiz.  Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın 2011 yılında söylediği “Karabağ’ı bizim kuşak aldı, Ağrı’yı da gelecek kuşaklara bıraktık” sözünün asla unutulmamalıdır. Çünkü Azerbaycan Cumhuriyeti topraklarını işgal altında tutan bu hasta yönetim, Türkiye Cumhuriyeti’nin doğu topraklarını da Batı Ermenistan olarak görmekte ve gençlerine hedef göstermektedir. Devam eden barış görüşmelerinden olumlu sonuç alma ihtimali ortadan kalkarsa Azerbaycan ordusu, kendi görevini başarıyla tamamlayacaktır” mesajını verdi.

faig-bagirov.jpg

Anma Programına katılan protokol heyeti Keçiören Belediyesi tarafından yaptırılan Hocalı Soykırımı Anıtı’na karanfil bıraktı ve şehitler için dua etti. “İstiklal ve İstikbal Zaferinin Adı 15 Temmuz-Keçiören’de Vatan Mücadelesi” kitap Keçiören Belediyesi tarafından katılımcılar hediye edildi.

kecioren-hocali-katliami’ni-unutmadi--(17)-001.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.