Murat İnanç: Arabuluculuk ücret kaybına neden oluyor

ÖZ İPLİK-İŞ Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç Atatürk Orman Çiftliği’nde Ankaralı gazetecilerle akşam yemeğinde bir araya geldi.

Murat İnanç: Arabuluculuk ücret kaybına neden oluyor
Yayınlanma:
Güncelleme:

Başkan İnanç, hem gazetecilerin 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutladı hem de son günlerde sendikaya yönelik yapılan eleştirilere cevap verdi. Çok sayıda gazetecinin katıldığı yemek sıcak bir sohbet ortamında gerçekleşti.

YOĞUN KATILIM OLDU

Ankara Atatürk Orman Çiftliği’nde bir restoranda gerçekleşen akşam yemeğine Başkentte görev yapan basın mensupları büyük ilgi gösterdi. Yemeğe Genel Başkan Murat İnanç’ın yanı sıra Genel Sekreter Rafi AY, Genel Mali Sekreter Mehmet Kaplan, Genel Teşkilatlanma Sekreteri Engin Doğan, Genel Başkan Yardımcısı Muzaffer Birdoğan, Basın Danışmanı Didem Boztaş ve şube, bölge, il ve ilçe başkaları ile Konfederasyon’un Hak-İş’e bağlı sendikaların basın danışmanları da katıldı. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar süren keyifli yemekte Başkan Murat İnanç gazetecilerin sorularını içtenlikle cevaplayıp son günlerde sendikaya yönelik yapılan haksız ve mesnetsiz eleştiriler için yargı yoluna gideceklerini belirtti.

murat-inanc-11.jpeg

BAYRAMINIZI KUTLUYORUM

Yemekten önce basın mensuplarını kapıda karşılayıp tek tek hoş geldiniz diyen ÖZ İPLİK-İŞ Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç sözlerine 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutlayarak başladı. FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin bastırılmasında medya kuruluşlarının ve basın mensuplarının üstlendiği sorumluluk ve gösterdikleri özverinin takdire şayan olduğunu ifade eden İnanç, “Biz de sendika olarak basın mensuplarımıza teşekkürlerimizi sunmak için o yıl bir program düzenlemiştik. Geçen yıl ikincisini, bu yıl ise üçüncüsünü yaptığımız bu programları, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı ile birleştirerek geleneksel hale getirmek istiyoruz” dedi.

ÜYE SAYIMIZ HIZLA ARTIYOR

Öz İplik-İş Sendikasının çalışma hayatının içerisinde sorunlarını tespit eden, sorunlarına çözüm üreten, Türkiye’nin sorunlarıyla ilgili çözümler üreten bir sendika olduğuna vurgu yapan İnanç; “ Dokuma ve deri işkolunda 30 bine yaklaşan üyesiyle ve üye sayısı da hızla artan bir sendikayız. Bu anlamda sorunlarımızı ve çalışma hayatının sorunlarını da Türkiye’nin gündemine taşımak ve çözüm yolunda sizlerin bizim sesimiz olmanızı diliyoruz” dedi. İnanç, sendikamızın örgütlü olduğu işkolunda kayıtlı 1 milyon 50 bin çalışanın bulunduğuna dikkat çekerek, dokuma, hazır giyim ve deri sektöründeki her çalışana ulaşmak istediklerini dile getirdi. İnanç, kayıtlı çalışanlar arasında sadece 50 bin kişinin toplu sözleşmeden faydalandığını belirtti.

BİZ GÜCÜN KARŞISINDA EĞİLMİYORUZ

Sektördeki sendikalar içinde kadın komitesinin sadece ÖZ İPLİK İŞ Sendikasında olduğunu ve çalışan kadınların sorunlarıyla ilgili dördüncü projeyi yaptıklarını belirten İnanç, kayıt dışılığın sektöre zararıyla ilgili kısa film çalışması yapan, işitme engellilere iş sağlığı ve güvenliği eğitimi veren tek sendika olduklarını da dile getirdi. İnanç, "Bir işletmede işten atılan 70 kişi adına, 70 ayrı davada işverene, her kişi için beşer ay ceza verdiren bir sendikayız, bizim çalışmalarımız böyle. Biz gücün karşısında eğilmiyoruz ama şartların zorluğunu biliyoruz” dedi.

ARABULUCULUK ÜCRET KAYBINA NEDEN OLUYOR

Konuşmasının devamında işçi ile işveren uyuşmazlıklarında getirilen zorunlu arabuluculuk uygulamasını eleştiren Başkan Murat İnanç, şunları kaydetti, “Yargının iş yükünü alalım derken biz çalışanların kayba uğramasına sebebiyet veren bu uygulamanın doğru olmadığına inanıyoruz. Sendika olarak bu konuda hem eğitim seminerleri düzenledik hem de Cumhurbaşkanımıza mektup yazdık. Türkiye'de bu konuda Cumhurbaşkanlığına, Başbakanlığa ve Çalışma Bakanlığına mektup yazan tek sendikayız. Arabuluculuk sistemi çalışanlara zarar veriyor, çalışma hayatına zarar veriyor, çalışanların ücret kaybına neden oluyor” dedi.

ÜNLÜ MARKALARA ÜRETİM YAPIYORUZ

Sendikalarının Öz İplik-İş’in dokuma, hazır giyim ve deri iş kolunda örgütlü olduğunu ve 30 bine yakın üyesinin bulunduğunu belirten Genel Başkan Murat İnanç, örgütlü oldukları işyerlerinde ünlü markalara üretim yapıldığının altını çizdi. Sendikanın kayıt dışı istihdama karşı mücadele yürüttüğünü vurgulayan İnanç, “Kayıt dışı bir çalışan demek, kayıtlı bir çalışanın işini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalması demek. Onun için toplu sözleşmeye dahil olmayan her işçi, çalışma şartları iyileştirilmeyen her işçi kendi yarınlarını tehlikeye attıkları gibi sendikalı işçiler için de ciddi bir tehlike oluşturuyor” ifadelerini kullandı. İnanç, kayıt dışı istihdamla mücadele çalışmaları kapsamında Çalışma, Sosyal Politikalar ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'tan randevu istediklerini belirterek, bu sorunun bütün sendikaların ortak hareket etmesiyle çözüleceğine inandığını dile getirdi.

YAKINDA HUKUKİ BİR SÜREÇ BAŞLATIYORUZ

Çalışanların sorunlarını gündeme taşıma ve yetki makamlarına öneri sunma noktasında Öz İplik-İş Sendikasının proje sendikacılığında önde olduğunu belirten İnanç, “Sektördeki sendikalar arasında kadın komitesi bulunan ve projeler yürüten tek sendikayız” dedi. Genel Başkan Murat İnanç sözlerini şu ifadelerle tamamladı, “Son dönemde sendikamıza ilişkin bazı gazetelerde yayımlanan haberlerin gerçeği yansıtmadığını, sendikamıza yönelen ithamlara, iddia ve tezviratlarla ilgili hukuki sürecinin çok yakında başlatılacağını” ifade etti. Keyifli geçen yemek sonrası Başkan İnanç katılımlarından dolayı gazetecilere teşekkür ederek bir sonraki buluşmada yeniden bir arada olmayı temenni ederek misafirlerini kapıya kadar uğurladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.