Teşrik tekbiri nedir? , ne zaman başlar, ne zamana kadar sürer, Teşrik tekbiri nasıl getirilir? Teşrik tekbirinin yükümlülüğü?

Teşrik tekbiri ne demek sorusu Kurban bayramının gelip çatmasıyla beraber gündeme gelmeye başladı. Yarından itibaren mübarek Kurban Bayramı başlıyor. Peki Teşrik tekbiri ne demek ne zaman başlar, ne zamana kadar sürer, nasıl getirilir? İşte detaylar…

Teşrik tekbiri nedir? , ne zaman başlar, ne zamana kadar sürer, Teşrik tekbiri nasıl getirilir? Teşrik tekbirinin yükümlülüğü?
Yayınlanma:

Teşrik tekbiri ne demek? İslam dininde çok anlamlı bir yere sahip olan Kurban Bayramı'nda yüz binlerce müslüman Allah'ın rızasını kazanabilmek için kurban kesecek. Peki Teşrik tekbiri ne demek ne zaman başlar, ne zamana kadar sürer, nasıl getirilir? İşte detaylar…

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı bilgilere göre;

“Teşrik” kelimesinin Arapça dilindeki anlamı etleri doğrayıp, kurutmak demek. Vaktiyle bayramın birinci günü kesilen kurbanların etleri, bayramın 2., 3. ve 4. günlerinde güneşte kurumaya bırakılırdı.

Bu sebeple bayramın ilk gününden sonraki üç güne et kurutma günleri anlamında “eyyam-ı teşrik / teşrik günleri” denilmiştir. “Tekbir” ise Allah'ı ululamak, yüceltmek demektir.

Kurban Bayramının arife günü sabah namazından başlayarak bayramın 4. gününe ikindi namazına kadar ikindi namazı dahil farz namazlardan sonra toplam 23 defa “Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd” cümlesini söylemeye “teşrik tekbiri” denir.

Teşrik tekbirlerinin dinî hükmü nedir, bu tekbirleri kimler ne zaman getirir?
Diyanet İşlerii Bakanlığı’na göre; Hz. Peygamberin (s.a.s.), kurban bayramının arife günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler vardır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 315; Dârekutnî, es-Sünen, III, 439, 440).

Buna göre Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arife günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir. Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri hâlinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez (Serahsî, el-Mebsût, II, 43-44; İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 82). Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir (Mâverdî, el-Hâvî, II, 500-501).

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.