Türkiye’nin dört bir yanından alevler yükseliyor! İzmir ve diğer illerdeki son durum ne?

Türkiye genelinde etkili olan orman yangınlarıyla mücadele devam ediyor. Aydın, İzmir, Bolu, Karabük, Manisa ve Tunceli'deki yangınlardaki son durumu sizler için derledik.

Türkiye’nin dört bir yanından alevler yükseliyor! İzmir ve diğer illerdeki son durum ne?
Yayınlanma:
Güncelleme:

DERLEME: MURAT BÖLÜK

Türkiye'nin dört bir yanından orman yangını haberleri gelmeye devam ediyor. Bazı illerde yerleşim yerlerine sıçrayan alevler nedeniyle evler tamamıyla kullanılamaz hale gelirken bazı illerde ise tedbir amaçlı yerleşim yerleri boşaltıldı. İzmir, Aydın, Bolu, Muğla ve Manisa'da toplam 3 bin 583 kişi güvenli bölgelere tahliye edildi.

İşte İzmir, Bolu, Manisa ve Aydın'daki yangınlarda son durum:

İZMİR'DE SON DURUM

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, rüzgarın etkisiyle hızla yayılan orman yangınına sabahın erken saatlerinde havadan müdahale yeniden başladı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangınla ilgili son bilgileri paylaştı ve "72 yangından 69'u kontrol altına alındı. Şu anda aktif durumda olan 6 yangın var. İzmir Yamanlar'daki yangının enerjisi düşmüş durumda ve şehirle ilgili bir risk bulunmuyor. İzmir'deki yangın 1600 hektarlık bir alanı etkiledi. İki uçak ve 11 helikopter yangınla mücadeleye devam ediyor." dedi.

İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki Yamanlar Karatepe mevkisinde dün akşam başlayan ve kuvvetli rüzgarın etkisiyle hızla yayılan yangına sabaha karşı havadan müdahale tekrar başladı. Yangın nedeniyle Karşıyaka'nın Doğançay ve Sancaklı mahalleleri ile Bayraklı'nın Onur Mahallesi'ndeki bazı evler ve bir hayvan barınağı tahliye edildi. Yangının ilerleyişi sırasında Örnekköy Sanayi Sitesi'ne sıçradığı ve birçok dükkânı etkilediği bildirildi. Şehrin birçok noktası duman altına girerken, bazı evler ve araçlar zarar gördü. Sağlık Bakanlığı, yangından 78 kişinin etkilendiğini ve 29 kişinin hastanelerde tedavi edildiğini açıkladı. İzmir Valisi Süleyman Elban, yangının enerjisinin düştüğünü ve riskin büyük ölçüde azaldığını belirtti.

izmir.jpg

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde önceki gün başlayan yangın, Yamanlar Karatepe mevkisinde ormanlık alandan yerleşim bölgelerine sıçradı. Yangın sonucu 16 evin tamamen yandığı, 87 evin ve 45 iş yerinin boşaltıldığı belirtildi. Ayrıca, 3 mahalle tahliye edilerek hayvan barınağı da boşaltıldı. Şu anda yangına havadan müdahale ediliyor ve ekipler, şiddetli rüzgâra rağmen kontrol altına alma çalışmalarına devam ediyor.

İzmir’deki yangınların bu boyutlara ulaşması nedeniyle tepki gösteren Türkiye İttifakı Partisi İzmir İl Başkanı Seçkin Boyunağa, "İzmir’i sistematik olarak PKK'ya teslim ettiniz. Bugün bu yangının bu boyuta ulaşması sizin eseriniz. İtfaiye’deki 7 müdürün 6’sı HDP’li terörist destekçisi! Elimizde belgeler var, açıklayacağız.” dedi.

KARABÜK’TEKİ ORMAN YANGININDA 20 SAATLİK MÜCADELE SÜRÜYOR

Karabük'ün Ovacık ilçesinde Alınca ve Beydini köyleri arasındaki ormanlık alanda dün saat 14.19'da başlayan yangına 20 saattir müdahale ediliyor. Ekipler, yoğun dumanların yükseldiği ve alevlerin hızla yayıldığı alanda yangını kontrol altına almak için aralıksız çalışıyor.

karabukoraman.jpg

Yangına, 61 araç ve 192 personel ile müdahale ediliyor. Karabük, Ovacık ve Yenice Orman İşletme Müdürlükleri, Karabük DSİ 234. Şube Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, ve Kardemir AŞ'nin yanı sıra Karabük, Ovacık ve Yenice Belediyeleri tarafından sağlanan arazözler, su tankerleri, itfaiye araçları ve dozerler, yangınla mücadelede etkin rol oynuyor.

Bartın ve Karadeniz Ereğli Orman İşletme Müdürlüklerinden gelen araçlar da bölgeye ulaşarak söndürme çalışmalarına katkıda bulunuyor. Ayrıca, jandarma komutanlığına ait iki yangın söndürme helikopteri de havadan müdahalede bulunarak alevlerin kontrol altına alınmasına destek veriyor.

Ekiplerin kapsamlı mücadelesi sürerken, yangının etkilediği bölgedeki güvenlik önlemleri ve tahliye çalışmalarının da devam ettiği bildirildi.

MUĞLA YANGINI 5. GÜNÜNDE

Muğla'nın Milas ilçesindeki Beçin bölgesinde çıkan yangına karadan ve havadan müdahale devam ediyor. Vali İdris Akbıyık, iki köyün boşaltıldığını ve yangının geniş bir alanda etkili olduğunu söyledi. Kavaklıdere ve Beçin bölgelerindeki yangınlarla mücadele için yoğun bir şekilde ekipler seferber olmuş durumda. Yangın, beşinci gününde de devam ederken, ekipler yangının kontrol altına alınması için çalışmalara devam ediyor.

mugla-2.jpg

Muğla Valiliğinin resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Milas Beçin Mahallesindeki ve Aydın ilinde başlayıp Kavaklıdere ilçemizin sınırına kadar ilerleyen Orman Yangınlarına devletimizin tüm imkanları ile aralıksız müdahale ediliyor. Ormanın Kahramanları Yeşil Vatan için canla başla, gece gündüz demeden terlerinin son damlasına kadar mücadele ediyor. Valimiz Sayın Dr. İdris Akbıyık ve Orman Genel Müdürü Sayın Bekir Karacabey yangınla mücadele çalışmalarını yerinde inceledi.” bilgisi paylaşıldı.

mugla-1.jpg

Sağlık Bakanlığı yangınlarından 78 kişinin etkilendiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "İzmir'de meydana gelen orman yangınından 78 kişi etkilenmiştir.” ifadeleri kullanıldı.

AYDIN’DAKİ TAHLİYE ÇALIŞAMARI SÜRÜYOR

Aydın'da Alhisar Mahallesi'ndeki ormanlık alanda başlayan yangın, geniş bir alana yayıldı. Aydın Valiliğinin resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada Aydın Valisi Yakup Canbolat, rüzgârın etkisiyle yangının kontrol altına alınamadığını ve tahliye çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Ayrıca şu paylaşıma yer verildi:

“Yanan alan ağırlıklı olarak ormanlık bir alan. Bölgede bugün 3 helikopter 2 uçak yangına müdahalede bulundu. Havanın kararması ile de birlikte gece görüşlü bir helikopter sabaha kadar çalışmaya devam edecek. Sabahın erken ışıklarıyla birlikte Orman Genel Müdürlüğümüzün ve devletimizin bütün imkanları tekrar yangına müdahale ile ilgili etkin bir mücadeleye devam edecek."

aydinorman.jpg

Aydın/Bozdoğan'daki orman yangınında yanan alan görüntülendi. Aydın’ın Bozdoğan ilçesindeki orman yangınında 15 saat geride kalırken, 8 helikopter ve 7 uçak havadan destek veriyor. Dün saat 16.45 sıralarında Bozdoğan Alhisar Mahallesi’ndeki ormanlık alanda çıkan yangın, rüzgarın şiddeti ile geniş bir alana yayıldı. Yaklaşık 15 saattir devam eden yangın bölgesinde alevler yerleşim yerlerini tehdit etti.

aydin.jpg

Alhisar, Altıntaş, Örentat, Hışımlar, Güre Mahallelerinde ormanlık alanlarda etkili olan yangınla, ekipler dün gündüz ve gece boyunca çalışmalarına ara vermeden devam etti. Sabahın ilk ışıklarıyla beraber hava müdahalesi tekrar başladı. Yangına 8 helikopter, 7 uçakla havadan müdahale edilirken hava araçları helikopterden görüntülendi. Karadan da yangına 32 arazöz, 11 su tankeri 5 dozer ve 303 personel müdahale ediyor.

helikopter.jpg

MANİSA’DA VATANDAŞLARIN GÜVENLİĞİ SAĞLANDI

Manisa'nın Gördes ilçesinde de 14 Ağustos'ta çıkan yangın nedeniyle Boyalı ve Kayacık mahallelerinde tahliye gerçekleştirildi. Gördes ve Salihli ilçelerinde etkili olan yangınlarda bazı evler tamamen yandı.

Manisa Valiliğinden yapılan açıklamaya göre Salihli ilçesinde yangın söndürme çalışmaları devam ediyor. Kale, Kemer, Kurttutan ve Hacıhıdır mahalleleri tedbir amaçlı tahliye edildi.

Manisa Valisi Enver Ünlü ve Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen ile birlikte yangın söndürme çalışmalarını yerinden takip ediyor. Vali Ünlü yangını kontrol altına alma çalışmalarının devam ettiğini belirterek "Vatandaşlarımızın güvenliği sağlandı. Tüm kurumlarımızın desteğiyle yangını kontrol altına almak için yoğun bir gayret gösteriyoruz." ifadelerini kullandı.

bolu.jpg

BOLU’DA SÖNDÜRME ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Bolu'nun Göynük ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına müdahale sürüyor. Karabük'te ise Safranbolu ilçesinde başlayan yangın kısmen kontrol altına alındı. Yangında 2 büyükbaş hayvan telef olurken, 3 köy evi hasar gördü. Bolu Valiliğinin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

“Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılan yangın nedeniyle Yeniköy, Çaylak köyü, Çaylak köyü(Seferler Mahallesi), Bekirfakılar köyü, Bekirfakılar köyü (Ayvatlar Mahallesi), Umurlar köyünden başta yaşlılar, kadınlar, çocuklar ve engelliler olmak üzere 490 vatandaşımız tedbir amaçlı yakınlarının yanına yerleştirilmiştir. Yangında herhangi bir can kaybı bulunmamaktadır.” Ayrıca yapılan paylaşımda, 11 Helikopter, 108 arazöz, 228 araç/iş makinası, 1184 personelin çalışmalarının gece gündüz aralıksız devam etmekte olduğu bilgisi paylaşıldı.

tunceli.jpg

TUNCELİ’DE YANGIN KONTROL ALTINA ALINDA

Tunceli'nin Kocakoç köyü mevkisindeki ormanlık alanda çıkan yangın, ekiplerin uzun süren çalışmalarıyla kontrol altına alındı. Yangın nedeniyle yaklaşık 150 dekar ormanlık alan zarar gördü.

sondurum.jpg

ÜLKE GENELİNDEKİ DURUM

Ülke genelinde orman ve kırsal bölgelerde çıkan yangınlarla mücadele sürüyor. 90 hava aracı, 4 bin 717 personel ve bin 218 araç, yangın söndürme çalışmalarına destek veriyor. Şu ana kadar 3 bin 583 kişi tahliye edilirken, ekipler yangınların kontrol altına alınması için yoğun bir çaba gösteriyor. Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı itfaiye ekipleri de İzmir'e sevk edildi.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.