Yıldız Sarayı 100 yıl sonra kapılarını yeniden açtı!

Osmanlı Devleti'nin son dönemlerine tanıklık eden Yıldız Sarayı, 2018 yılından itibaren altı yıl süren kapsamlı bir restorasyonun ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yeniden hizmete açıldı.

Yıldız Sarayı 100 yıl sonra kapılarını yeniden açtı!
Yayınlanma:

Yıldız Sarayı açılış töreninde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, sanatçı Orhan Gencebay ve NTV'de tarih programları yapan Esra Gezginci de davetliler arasındaydı.

yildiz-sarayi-1.jpg

KİTAP TAKDİM EDİLDİ

Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer konukları Yıldız Sarayı'nda gezdirerek restorasyon süreci hakkında bilgi verdi. Tarih programlarıyla İstanbul’u tanıtan ve kültürel varlıkları öne çıkaran Esra Gezginci de törene katıldı ve içerik editörü olarak hazırladığı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından çıkan “Azerbaycan’ın Sırları” isimli üç dilde yayımlanan kitabı Dr. Yasin Yıldız’a takdim etti.

untitled-2.jpg

100 YIL SONRA AÇILDI

Osmanlı Devleti’nde hizmet alınan son saray olan Yıldız Sarayı, yaklaşık 100 yıl sonra müze olarak yeniden açıldı. Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, restorasyon sürecinin Milli Saraylar Daire Başkanlığı tarafından bütünleşik bir proje olarak yürütüldüğünü vurgulayarak tarihi yapının geçmişine dair şu bilgileri paylaştı:

"Yıldız Sarayı, 1909 yılında Sultan 2. Abdülhamid'in tahttan uzaklaştırılmasının ardından bir yağma olayıyla karşılaşıyor. Ardından Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde bazı padişahlar tarafından kısa süreli kullanılıyor ama 33 yıl devlete merkezlik ettiği dönemdeki gibi bir ışıltılı süreç yaşayamıyor. 1924'ten sonra ise çeşitli devlet kurumlarına tahsis ediliyor. Ancak bu kurumların tarihi mirası sürdürebilecek, onun restorasyon ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabilecek imkanları eşit düzeyde olmuyor ve tarihinde bazı sıkıntılar yaşıyor. 2015 yılında Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla başlayan bir çalışmayla, buradaki bütün kurumların tahliyesi ve bu tarihi mirasın Cumhurbaşkanlığı bünyesinde bir araya getirilmesi tamamlanmıştı. Biz de 2018 yılında, buranın restorasyon çalışmalarını kapsamlı bir şekilde başlattık. Altı yıl süren ve farklı disiplinlerden arkadaşlarımızın görev aldığı yoğun bir çalışmanın sonucunda, bu miras tarihinde ilk defa toplumumuzla buluşmuş oldu."

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.