İlhan Cavcav ile yüreği yanan kara-kızıl atkılılar
Bazı insanlar hep var olur; adı da yaptıkları da unutulmaz, silinmez…
Buna en iyi örneklerden biridir Gençlerbirliği Kulübü’nün efsane başkanı İlhan Cavcav. Aramızdan ayrılışının 7’inci yılında yokluğu daha fazla hissedilen Cavcav, sadece kulübüne ya da Ankara’ya değil; ülke futboluna yön veren bir spor adamı oldu.
Her açıklaması, her kararı önce tartışılan, zamanla haklılığı ortaya çıkan efsane başkan 81 yaşında sadece hayata veda etmemiş. Kocaman da bir boşluk bırakmış Türk sporunda…
O boşluk zamanla boynunda kara-kızıl atkı taşıyanların yüreğindeki ateşi alevlendirdi... 90’lı yılların örnek kulübüydü oysa; çocukların hayalini süsleyen formaydı. Antrenman sahasındaki telleri aşmayı bekleyen çocukların kulübüydü Gençlerbirliği.
Okul takımına alınması gerekirken hakları yenen çocukların kurduğu ‘Gençler’, efendiliği ve isyanıyla yine eski günlerini mumla arıyor... Bir de ‘futbol tüccarı’ efsane başkanını…
22 Ocak 2021 yılında Milliyet Gazetesi’ndeki köşe yazımda şu satırları yazmıştım efsane başkan için;
“Başkan İlhan Cavcav’ın doğrularına doğru demediğimiz sürece, yanlışlarına yanlış demenin bir faydası yok. Bu kulübün mimarı olan Cavcav, haklılığını bazen olayların gelişimi bazen de ‘ilahi yardım’la çok kez kanıtladı.
Şimdi bambaşka bir dönem başlıyor. 1981 yılında Hasan Şengel, İlhan Cavcav’a yönetimi teslim ederken böylesine bir spor kültürün doğacını tahmin ediyor muydu bilmiyorum. Ancak ‘Başkan’ın ardından konuşulan sözlere, yazılan yazılara bakınca Türk sporunun içinde bir Gençlerbirliği gerçeği oluştuğunu hepimiz görüyoruz.”
25 Ocak 2017 tarihli Milliyet Ankara’da bu satırları yazarken içimizde büyük bir acı vardı. Bugün o acı yerini özlem ve spor hayatımızda koca bir boşluğa bıraktı.
Bazı insanların boşluğu dolmaz ya o türden bir boşluk bu…
BALKANLARDAN ANKARA’YA
Ankara Hamamönü’nde 4 Ekim 1935’te doğan İlhan Cavcav’ın babası Haşim Bey, 1910’lu yıllarda Priştine’den Türkiye’ye göç etmiş bir ailenin çocuğuydu. Cavcav ailesi, İstanbul ve Adana’da bir süre kaldıktan sonra Ankara’ya taşınıp ileride aile mesleği olacak fırıncılık ve değirmencilik işine girişir.
Çocukluğu Mamak’ın Boğaziçi Mahallesi’nde geçen ve ailesinin büyüyen işleri sonrası ortaokuldan sonra eğitimini noktalayan Cavcav, 14 yaşında aile şirketinin veznesinde, ardından da şirket muhasebesinde çalışmaya başlar.
16 yaşındayken Mamak Maskespor’un futbolcusudur. Oradan PTT ve 19 yaşındayken de kendisine profesyonelliğe geçiş sözleşmesi teklif eden Bahçeli Gençlikspor’a transfer olur. İlhan Cavcav, yeni takımıyla ilk maçını PTT’ye karşı oynaması beklenirken, eski takımı karşısında duygusal davranabileceği gerekçesiyle görev verilmediği için futbolu bırakır. Bu ani karar sonrası 1960’ta aile şirketinden ayrılarak tek başına ticaret hayatına atılır. Cavcav, Konya asfaltı üstünde bulunan Ankara Un Sanayi’nin bulunduğu arsayı 1967’de satın alarak ölene dek başında olduğu un fabrikasını kurar.
FUTBOLDAN KOPAMADI
Futbol aşkı her zaman kalbinde olan İlhan Cavcav, 1975’te eski mahallesinin takımı Hacettepe’nin başkanı olur. 1977 yılında Yahya Demirel’in başkanlık yaptığı Gençlerbirliği Kulüp yönetimine girer. Kırmızı-karalı kulüpte 1978’de başkanlığa getirilen İlhan Cavcav, dönemin yöneticileriyle anlaşmazlığa düşer ve kısa bir süre için bu göreve ara verir.
İLKLERİN TAKIMI
İlhan Cavcav, 1981 yılında başkent ekibinde yeniden başkan olur. Gençlerbirliği, Cavcav’ın başkan olduğu bu dönemde 3. Lig’e düşme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Cavcav, 2. ve 3. liglerin birleştirilmesi projesini dönemin Türkiye Futbol Federasyonu yöneticilerine kabul ettirir ve böylece takımın 2. Lig’de kalmasını sağlar. Dönemin Süper Lig’i, o günün 1. Lig’ine bir sezon sonra yükselen Gençlerbirliği, 1988 yılından beri en üst kademe ligin süreklilik açısından en başarılı 5. takımı unvanını kazanır. Bu süreçte 2 Türkiye Kupası’nı müzesine götüren kırmızı-karalar, modern tesisleri, borçsuz yapısı, ucuza aldığı genç ve yetenekli futbolcuları diğer kulüplere yüksek bonservis bedelleriyle satma politikasıyla bir markaya dönüşür.
37 YILIK BAŞKAN
Gençlerbirliği’ni her zaman konuşulan bir ekip olarak gündeme taşıyan efsane Başkan, 81 yaşında vefat ettiği gün, 36’sı kesintisiz olmak üzere 37 yıl başkanlık yapmış, 42 farklı teknik adamı takımın başına getirmişti.
22 Ocak 2017’de saatler 11.00’i gösterirken hayatını kaybeden İlhan Cavcav sonrasında Gençlerbirliği, zorlu günler yaşadı, yıprandı, yıpratıldı. Cumhuriyetle yaşıt tarihi kulüp, bugün ise tıkanan kanallarını temizliyor, güçlenecek adımlar atıyor, hatası ve doğrusuyla bazen eleştiriliyor bazen de alkışlanıyor...
“SAKALINIZI KESİN OĞLUM”
Adı bir üniversitede, stadyumda yaşasın beklentimiz sürüyor. Özlüyoruz, arıyoruz ve bir iç çekip ‘keşke’ diyoruz...
Keşke bugün olsaydı da “sakalınızı kesin oğlum” deseydi!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.