İyot eksikliğinin zararları neler?
Merhabalar. Sizler için internet ortamında araştırdığım, doğru yazıları paylaşarak sizlere faydalı bilgileri sunmaya çalışıyorum.
İyot eksikliği önlenebilir zekâ geriliğinin en önde gelen nedenlerinden birisidir ve kişiyi anne karnından başlayarak tüm yaşamı boyunca olumsuz olarak etkileyen birçok hastalıklara neden olur. Özellikle tiroid hormonlarının sentezi için insanlarda gerekli temel bir öğedir. Guatr, tiroid bezinin hormon üretimi için gereken iyotu bulamamasına bağlı olarak büyümesi halidir.
Gebeler ve emziren annelerin iyot ihtiyacı daha fazladır. Hamile kadınların yeteri kadar iyot almaması düşük, ölü doğum ve bebekte doğumsal anormalliklerin oluşmasına yol açar. Yine bu sebeple kadınlarda guatr gibi troid hastalıkları daha fazla görülmektedir. İyot eksikliği kadınlarda memede fibrokistler oluşmasına, mide kanseri riskinde artmaya da yol açar.
Bebek ve çocuklarda; anne karnından başlayarak, büyüme ve gelişme geriliği, öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalma, zekâ geriliği (kretenizm), cücelik, sağırlık, felçler, doğumsal anormaliler, kısırlık, iyot yetersizliğin oluşturduğu önemli sağlık problemlerinden sadece birkaçıdır. Onsekiz çalışmanın meta-analizi sonucunda iyot yetersizliğinin IQ’yu 13.5 puan düşürdüğü saptanmıştır (Zimmermann, 2006, IOM, 2001). İyot yetersizliğinin düzeltilmesi okul çocuklarının zihinsel gelişimlerinde belirgin yararlar sağlamaktadır (ICCIDD/WHO/UNICEF, 2001).
Yetişkinlerde ise guatr, troid bezinin çalışmaması, zihnin yeterli çalışmaması, güçsüzlük gibi belirtilerle kendini gösterir. İşte birkaç ek bilgi;
1 - Tiroid hormonları kalp kasının kasılmasını artırıyor. Eksiklikleri halinde nabız sayısı düşüyor, fazlalığında ise nabız sayısı artıyor.
2 - Tiroid hormonları kan yapımını artırıyor. Eksiklikleri halinde kansızlık oluyor.
3 - Tiroid hormonları bağırsak hareketlerini artırıyor. Eksiklikleri halinde bağırsak tembelliği ve kabızlık oluyor.
4 - Tiroid hormonları kan kolesterol düzeylerini düşürüyor. Eksiklikleri halinde kolesterol yükseliyor.
5 - Tiroid hormonu eksikliği de hafıza kaybında önemli bir rol oynuyor. Çünkü tiroid hormonu hafıza ve öğrenmeden sorumlu beyin bölgelerinin (özellikle hipokampüs) yapı ve fonksiyonunu etkiliyor.
6 - Tiroid hormonu ayrıca beyin hücrelerinin metabolik hızını ayarlayan enzimleri de uyarıyor. Geçici hafıza kaybı tiroid hormonu yetersizliğinin (hipotiroidi) en klasik bulgularından biridir.
Görüldüğü üzere guatr buzdağının su üstünde kalan kısmıdır. Yukarda belirtilen diğer sorunlar, toplum tarafından iyot yetersizliğine bağlı olarak geliştiği bilinmeyen ya da fark edilmeyen sorunlar olup, buzdağının suyun altında kalan daha büyük kısmında yer almakta ve ciddi tehlike oluşturmaya devam etmektedir.
İyot yetersiz bölgelerde yetişen hayvanlarda da guatr görülmekte, hayvanlarda büyüme geri kalmakta, süt, yumurta, yün verimleri düşmekte, düşük yapma ve kısırlık gibi sorunlarda da artış olmaktadır (Mannar et al, 1995).
Toprakta selenyum yetersizliği de iyot yetersizliğinin etkilerinin artmasına neden olmaktadır (WHO, 1996). Alıntıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.