Kadın, şiddet ve mücadele
Vatandaş ekmek derdine düşmüşken kadınlarımızın, kızlarımızın can havliyle hayatta kalma savaşı vermesi, “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” dolayısıyla bir kez daha konuşuldu, tartışıldı.
HAK-İŞ’TEKİ PROGRAM
Konu, emeğin hakkını / hukukunu savunan sendikaların da gündemindeydi.
Bu çerçevede, HAK-İŞ Kadın Komitesi Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü” özel gündemiyle toplandı.
Genel Başkan Mahmut Arslan başkanlığındaki toplantıya, Genel Sekreter Eda Güner, AK Parti Milletvekilleri Öznur Çalık ve Meliha Akyol da katıldı.
Milletvekilleri kürsüden iner inmez başka bir programa katılmak üzere salondan ayrıldı…
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mahmut Arslan, “Yasal düzenlemelere rağmen kadına yönelik şiddet konusunda hala bir sonuç alınamıyorsa bir zihniyet dönüşümüne ihtiyaç olduğu” gerçeğini dile getirdi.
Arslan, “HAK-İŞ olarak ‘İşyerinde Şiddet ve Tacizin Önlenmesi’ konusunda ‘ILO C190 Nolu Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Sözleşme’nin toplu iş sözleşmelerine uyarlanması ve uygulanması konusunda yoğun bir çalışma yürütüyoruz.” diyerek tarihi çağrısı yaptı:
-Türkiye’nin en kısa zamanda ILO’nun 190 Sayılı Sözleşmesini imzalaması tarihi bir adım olacaktır.
ÖZ SAĞLIK-İŞ’TEN FARKINDALIK
Yetkili olduğu sağlık ve sosyal hizmet işkolunda yoğun kadın emeğini de temsil eden ve onların hakkını, hukukunu arayan, koruyan Öz Sağlık-İş Sendikası, ülke genelinde 8001 sağlık ve sosyal hizmet çalışanının katılımıyla gerçekleştirdiği ve katılımcı sayısıyla benzeri olmayan “Sağlık İşyerlerinde Şiddet” araştırmasıyla şiddet konusuna çarpıcı verilerle dikkat çekmişti.
Sendika, bağlı bulunduğu HAK-İŞ Konfederasyonu’nun Genel Başkanı Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcısı Dr. Osman Yıldız ile Yönetim Kurulu Üyeleri ve 14 ülkeden 40’ın üzerinde sendikacının katılımıyla gerçekleştirdiği 3. Olağan Genel Kurulunun ardından çok önemli bir etkinliğine daha imza attı.
“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” dolayısıyla sendika üyesi kadınların rol aldığı kısa film kamuoyu ile paylaşılarak farkındalık oluşturma faaliyetlerine katkı sundu.
ÖZ İPLİK İŞ, “ŞİDDETE DUR” DEDİ
Emek yoğunluğunun fazla olduğu işkollarından biri de tekstil. Bu işkolunda yetki, söz ve güç sahibi olan Öz iplik İş Sendikası da kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için Türkiye’nin her yerinde tüm üyeleriyle birlikte ‘şiddete dur’ dedi.
Konuyla ilgili olarak kamuoyuna yapılan açıklamada, çalışma yaşamında şiddet ve tacizin; fırsat eşitliğine yönelik bir tehdit olduğunu, insana yakışır işlerle bağdaşmadığını savunan, “ILO 190 Sayılı İşyerinde Şiddet ve Tacizin Önlenmesi Sözleşmesi’nin onaylanmasını istiyoruz” denildi.
İnsanların sabır duvarını sarsan döviz dalgası, fakir fukarayı canından bezdiren hayat pahalılığı gibi konulara rağmen “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele”yi unutmayanları tebrik etmek gerekir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.