Kitap ile hitap edenler…
Son dönemde bana ulaşan kitapların içeriği ve işlevi üzerine bazı değerlendirmelerde bulunmak istiyorum. Çünkü bu kitapların bazısı bir ‘hayat kılavuzu’ özelliği taşıdığı gibi bazıları da bir başvuru ve kaynak kitap niteliğinde.
Önce kısa bilgilendirme
Bu eserlerden biri, yaşadıklarıyla tam bir başarı hikayesi yazan Kanada’daki Türk iş insanı Fesih Zeki Mert’in hayatını konu edinen, “Fesih Zeki Mert / Bingöl’den Kanada’ya / Bir Girişimcinin Başarı Hikayesi” isimli kitap. İdeallerinin peşine düşmek isteyenleri tahrik ve teşvik eden kitap tam bir ilham kaynağı…
Bir başka kitap ise AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan’ın bürokratken yaşadıklarından ve doğaya, hayvana, çevreye hassasiyetlerinden oluşan, “Doğada Ceylan İzi” isimli eser. Kitap, ‘başucu’ diye tabir edilen türden!
Söz edeceğim diğer iki kitap ise insanların emeğine, işine, aşına, hakkına, hukukuna sahip çıkanların imzasını taşıyor.
Bunlardan biri HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Dr. Osman Yıldız imzalı, “Uluslararası Sendikal Hareket ve Kuruluşlar” isimli kitap. Diğeri ise HAK-İŞ ile Türkiye Yazarlar Birliği’nce düzenlenen “İş Ahlakı, Çalışma Hayatı ve Safahat” konulu “5. Ahlak Şurası”sında dile getirilenleri kapsayan, “Emek ve İş Ahlakı” kitabı.
Sondan başlarsak: Emek ve İş Ahlakı
Kitaplar üzerine söz etmeye, kısa bilgiler verdiğim sıranın sonundan başlamak gerekirse; Türkiye Yazarlar Birliği Yayınları arasında yayımlanan “Emek ve İş Ahlakı” kitabı; HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın vurguladığı gibi; “iş ahlakı sadece işçi-işveren ilişkileriyle sınırlandırılacak kadar küçük ve basit bir konu değil”i ortaya koyuyor. Bununla kalmıyor, “nedir öyleyse”nin cevabına kapı aralıyor.
Böylece, “geniş anlamda işçi-işveren ilişkilerine yönelik bir modele ihtiyaç olduğu” gerçeğinin gereği üzerinde duruluyor…
“Uluslararası Sendikal Hareket ve Kuruluşlar”
“Emek ve İş Ahlakı” kitabının hazırlanmasına da büyük katkı sunan HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Dr. Osman Yıldız, “Uluslararası Sendikal Hareket ve Kuruluşlar” kitabıyla da çalışma hayatına bir büyük değer kazandırdı.
HAK-İŞ Konfederasyonu Yayınları arasında yayımlanan kitap, çalışma hayatının Türkiye ve dünyadaki kurumlarını, kuruluşlarını, bu alanda yaşanan gelişmeleri içermesi bakımından yol gösterici olmakla beraber tam bir kaynak kitap olma özelliği taşıyor.
Dr. Osman Yıldız, en yüce değer olan ‘emek’ adına önemli bir hizmeti yerine getirerek bir eksiği de gideriyor.
“Bir Girişimcinin Başarı Hikayesi”
Bazı insanları ne hayat ne bir başkası ne de kendisi durdurabilir! Çünkü onlar engel tanımaz.
2000 yılında Bingöl’den çıkıp İngiltere’ye, 2002’de oradan Kanada’ya giderek hayallerini gerçekleştirmeye başlayan iş insanı Fesih Zeki Mert’in ilham veren hayatı, Muş Alparslan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Zeliha Tekin ve Uzman Eğitmen Arzu Çotul tarafından kaleme alınarak, “Fesih Zeki Mert / Bingöl’den Kanada’ya / Bir Girişimcinin Başarı Hikayesi” adıyla kitap oldu.
“Girişimcilik inanmaktır, inandığın kadar cesaretli olmaktır” diyen Mert, Kanada’da sıvacı olarak girdiği işletmenin sahibi olan ve şirketini ilk 50 arasına yükselten biri.
Asıl önemlisi ise “Vatanıma borcumu yatırımlarla ödemek istiyorum” diyerek Türkiye’de yatırımlara başlamış olması. Kısa süre içinde ekonomi ve iş dünyası içinde yıldızının parlayacağını öngörmek, söylemek bir kehanet değil, gerçeği dile getirmektir. ‘Fesih Zeki Mert’ adını bir kenara kaydedin lütfen!
Nevzat Ceylan’ın, “Doğada Ceylan İzi”
Bu yazıda değinmek istediğim son kitap, Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan’ın imzasını taşıyan, “Doğada Ceylan İzi” isimli eser.
Editörlüğünü gazeteci dostum Ahmet Tek’in yaptığı kitap, aynı zamanda Başkent Ankara Meclisi ile Doğa Koruma Vakfı’nın Başkanlığını da yapan Nevzat Ceylan’ın Orman Bakanlığı Milli Parklar ve Av - Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü görevi sırasında yaşadıklarını, onun tabiata, çevreye, hayvanlara dair icraatlarını ve değerlendirmelerini kapsıyor.
“Doğada Ceylan İzi”, insanlığı tehdit eden, dünya için büyük tehlike oluşturan konulara dikkat çekiyor hatta çözüm önerileri sunuyor.
Gazeteci dostlarımın şu görüşlerini de burada kayıt altına almış olayım:
Ahmet Tezcan: Bu kitaptan 10 tane çocuk kitabı çıkmalı…
Hakan Akpınar: Bu kitap tüm kütüphanelerde yer almalı…
Kitap ile hitap edenleri yazı konusu yapmak bana da iyi geldi.
Çok okuyun, iyi yaşayın…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.