Koronavirüs bizi nereye götürecek?
Yapay zeka, blockchain ve pek çok yeni teknolojik devrimlere şahitlik ettiğimiz bir zaman diliminde aniden suni yahut tabî bir şekilde aniden ortaya çıkan virüs musibeti geleceğimizi nasıl şekillendirecek?
Bu manzaranın uzun bir süre devam ettiğini düşünelim. Şirketler, sivil toplum kuruluşları, spor kulüpleri, siyasi ve ideolojik yapılar, devlet kurumları... İnsanların ekonomik, sosyal ve siyasal katılımıyla şekillenen bütün bu müesseselerin akıbeti ne olacak? Çökecek mi, yoksa baştan aşağı yepyeni bir yöntemle mi kurgulanacak?
Bilgi çağının pek çok mucizesini bu çağda gördük. Ancak henüz tam anlamıyla hayatımıza girmeyen, yeni mucizevi gelişmelerin pek çoğunun prova aşaması henüz bitti. Bitcoin ve diğer dijital paralarla blockchain teknolojisinin ekonomik ayağı denendi, yapay zeka ile robot insan üretilerek tüm dünyanın algısına takdim edildi vs. Şimdi sırada bunların tekemmül etmiş hali mi var?
Virüse karşı önlemlerin ne kadar süreceğini ve dolayısıyla bu yaşam şeklimizin neyi ne kadar değiştireceğini bilmediğimiz için bu soruları kesin bir hükümle cevaplayamayız.
Ancak Türk milletinin ikbali için pür dikkat kesilmek zorundayız. Her türlü küresel kurguya ve beynelminel tezgahlara karşı hazırlıklı ve donanımlı olmalıyız.
Bazı ipucu soruları bu süreçte hafızamızda tutalım:
1. IMF koronavirüs sürecinde ülkelere kredi çıkarırken hangi kriterleri ve koşulları öne sürecek?
2. Bill Gates yakın bir süreçte hangi teknolojik açılımla dünyanın huzurunda olacak?
3. Bir süredir gündemde olan fakat şimdilik binlerle ifade edilen kullanıcıya sahip ve insanı robotik bir varlık haline getiren biyometrik çipler milyonlarca insana yayılacak mı?
4. Dijital yaşam ve alışkanlıklar azami seviyeye ulaştırılarak akabinde tüm değerlerimiz ve kodlarımız temelden sarsılacak mı?
5. Devletlerin yapısı, ülkelerin sınırları, vatandaşlık mevhumu, milli kimlik ve stratejiler orta vadede tartışılır hale gelecek mi?
Bu ve benzeri hususlarda iyimser ve kötümser senaryolar çizen analistler ve stratejistler mevcut. Hangi senaryonun ne denli haklı ya da haksız olduğunu bilemeyiz. Ama bildiğimiz bir şey var ki, yararlı teknoloji bizi ileriye taşıyacak lakin dijital köleleşme bizi milletçe felakete sürükleyecektir.
Bu bakımdan dünyaya dayatılma ihtimali olan yeni konu başlıklarını, Türk milletinin ve devletinin istikbalini kaygı eden tüm çevreler iyi çalışmalıdır. Ülkemizi ve milletimizi, muhtemel ve sinsi tehdit algılamalarına karşı hazırlıklı halde tutmak durumundayız.
Bir taraftan virüsün sıhhatimize vereceği zarara karşı azami gayret ve tedbir sarf ederken diğer taraftan bu sürecin akabinde insanlığın maruz kalacağı yeni oyunlara ve küresel tezgahlara karşı milletçe teyakkuz halinde olmalıyız.
Vefat eden vatandaşlarımıza Allah rahmet eylesin. İnşallah hastalarımız tez zamanda iyileşir ve milletçe bu musibeti olabilecek en hafif düzeyde bir ziyanla atlatırız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.