Noel-Weihnachten
Hıristiyan aleminin Weihnachten-Noel Bayramı kutlu olsun
WEIHNACHTEN ya da NOEL, Hıristiyan aleminin en büyük bayramıdır. Günlerce, hatta aylarca öncesinden evlerde iş yerlerinde bilhassa okullarda kutlama hazırlıkları yapılır.
Önce, büyüklü küçüklü her şehrin muhtelif yerlerine (Weihnachtbaum) Çam ağacı pazarları kurulur. Bu pazarların çevresi, portatif tel örgülerle çevrilir, içine basit bir masa ve ağaçları sarma makinası yerleştirilir. Satışlar en az bir ay öncesinden başlar. Buralarda satılan çam ağaçları bu bayram için özel yetiştirilen ağaçlardır, yani, bu bayram için de olsa ormana, orman ağaçlarına zarar vermemek hedeflenmiştir!
Ben bu pazarları nedense hep, Türkiye’ deki “KURBAN PAZAR”larına benzetirim; irili ufaklı koyunlar, kuzular... Boynuzları yaldızlı koçlar… Ya da yan satıcıda pırıl pırıl tüylü hançer boynuzlu gururlu boğalarla nazlı sümbül boylu, kara gözlü zarif düveler...
Çam ağacı pazarının içini de tıpkı böyle düşünün; epeyce büyüklükte, ışıltılarıyla yeşile bezenmiş çam ağaçları. Ya da biraz daha küçük ama derli toplu, albenili açık yeşil çam ağaççıkları…
O da olmazsa daha küçük, biraz kavruk, soluk yeşil her yerde görebileceğimiz sıradan ağaççıklar, belki de plastik çok daha küçük ağaç taklitleri, paranıza göre…
Nasıl paranıza, sosyal statünüze, konumunuza göre kurbanlık seçiyorsanız, burada da gene; paranıza, sosyal statünüze konumunuza uygun ağaç seçersiniz.
Bu ağaçlar evlere, okullara, iş yerlerine götürülüp uygun yerlere yerleştirilir. Süslerin bin bir çeşidiyle bezendirilip renkli ışıklarla donatılır. Bez bebekler, balonlar, kristal görünümlü figürler bilhassa evin küçük çocuklarıyla birlikte neşe içinde ağaçların uygun yerlerine takılarak, 24 Aralık akşamı beklenir…
Okullarda bilhassa; Anaokulu, İlkokul Ortaokul gibi küçük okullarda neredeyse dersler bir hafta öncesinden kesilir, sinemalara, tiyatrolara, müzelere yeniden geziler başlar. Şehirleri tanıma turlarına çıkılır, antik, tarihi müzeler önemli kiliseler ziyaret edilir. (Kilise ziyaretlerinde kiliselerde çocuklara ibadet yaptırılmaz, sadece kilisenin tarihi ve mimari özelliklerinden bahsedilir.)
Okulun son günü 23 Aralı’ ta; sınıfların içinde bulunan süslü kordon lambalarıyla, sapsız çelenk şeklindeki çam yapraklarıyla bezeli figürün ortasındaki mum yakılır, ortama mistik bir atmosfer vermeye çalışılır…
Günlerce öncesinden gizli “AD ÇEKİMİ” yapılmıştır. Her çocuk kendi çektiği ismi öbürlerinden gizleyerek o isim için aldığı hediyeyi 23 Aralıkta yani okulun son gününde arkadaşına iyi niyet dilekleriyle taktim eder.
Çocuklar, kendi getirdikleri yiyecekleri, içecekleri masanın üzerine yaptıkları küçük bir büfede sergilerler, böylece; çeşitli ülkelerden gelen çocuklar kendi yöresine ait yiyecek ya da yemeğin de tanıtımını yapılmış olur. Çocuklar bir yandan kendi getirdikleri yiyecekleri tüketirken bir yandan da gene kendi ülkelerine ait oyunlar oynayarak bu oyunların uluslararası bir boyut kazanmasına da katkıda bulunmuş olurlar.
İş yerlerinde patronlar çalışanlarını Noel öncesi mutlaka AKSAM YEMEĞİNE, götürürler, çalışanlarına hediye çekleri vererek onları taltif etmiş olurlar.
Kapitalizm gene yapacağını yapmış, dini bir bayramın amacını, boyutunu değiştirerek toplumları “ALIŞVERİŞ” çılgınlığına sürüklemiştir. Bu bayramda hediye, bayramın olmazsa olmazıdır. 24 Aralık akşamı herkes birbirine büyüklü küçüklü, pahalı veya ucuz hediyeler taktim ederler, bu zorunluluk olmasa da bir yerde zorunluluk gibi olmuş gelenekselleşmiştir. Aylar öncesinden alışveriş merkezleri dolar taşar, paralar harcanır, kredi kartlarının, alışveriş çeklerinin limitleri dolar, yeni yıla borçlu girmenin sanki önü açılmış olur…
WEIHNACHTEN-NOEL YILBAŞI DEĞİLDİR!
WEİHNACHTEN-NOEL, İSA PEYGAMBERİN DOĞUM GÜNÜ OLUP 25 ARALIKTIR!
ORTODOKSLAR, JÜLYEN TAKVİMİNDE 25 ARALIK’A DENK GELEN 6 OCAK’I NOEL OLARAK KUTLARLAR!
Weihnachten-Noel içki içip eğlenerek kutlanmaz; 25 Aralık İsa’nın (JESUS) doğum günüdür. 24 Aralık ise doğum günü Arifesidir. Aile fertleri bir araya gelirler, sohbet ederler, yemek yerler, bir birine büyüklü küçüklü hediyeler verip, hediyeler alırlar…24 Aralık akşamı tüm evler tüm şehir, tüm ülke sessizliğe bürünür “STİLL SEİN” çünkü; 24 Aralık akşamı HIRİSTİYANLIĞIN “KUTSAL AKŞAMI” “HELİGABEND”dir!
NOEL BABA GÜNÜ, 24 Aralık akşamı ailece bir araya gelme, hediyeleşme günüdür... Dini değil, sosyal bir olaydır.
Zamanında yani Hıristiyanlık öncesi, şimdiki Antalya’nın DEMRE ilçesinde yaşayan Santa Klaus adında bir yardım sever (NOEL BABA) iyiliksever birinin adıyla ünlenmiştir.
Takvimler, zamanın parçalara ayrılıp bölünmesidir. Cumhuriyetle birlikte ülkemizde 26 aralık 1925 yılında çıkarılan bir kanunla;1 ocak 1926’dan başlayarak Miladi takvimin kullanılmasına başlanmıştır. Miladi takvim,13. Papa Gregoryan tarafından yapılmış, önceki kullanılan Jülyen takvimine on gün eklenmesiyle bulunmuştur. Takvim, Miladı yani İsa’nın doğumunu başlangıç olarak alır. Dünyanın güneş etrafındaki dönüş süresi olan 365 gün 6 saatlik zamanı bir yıl olarak kabul eder. Şu an için dünyada en güvenilir takvimdir. Bu takvimde, bir yıl 365 gün 6 saatlik bir zaman parçasıdır. Altı saatlik zaman dört yıl içinde yirmi dört saat eder, 24 saat ise bir gündür, böylece, “ŞUBAT AYI HER DÖRT YILDA BİR 29 GÜN ÇEKER” 365 gün 6 saat olan bir yıl, her dört senede bir uzayıp 366 gün olur, bu her dört senede bir uzayan yılın adı artık yıldır.
Yılbaşının Avrupa, Amerika ve İngiltere gibi ülkelerdeki adı; SİLVESTER’dir.
31 Aralık akşamı, saat 24’te eski yıl bitip, yeni yıl başlar, insanlar gelecek yılın iyi geçmesi, başarılar, sağlıklar mutluluklar getirmesi adına içki içip maytaplar patlatarak birbirlerine iyi niyetler dileyip eğlenirler... Kimse içki içmek mecburiyetinde de değildir!
Yılbaşı’nda hindi tüketimi Avrupa’da pek yaygın değildir. İslamiyette nasıl; Sünni, Alevi, Sii vb. gibi mezhepler, fraksiyonlar varsa, Hıristiyanlıkta da Katolik, Ortodoks, Evangeliş (Evangelisch) vb. gibi mezhepler vardır.
Evangelişler, genellikle orta cağda dinde reform istediklerinden Kiliseler tarafından aforoz edilip, bu günkü Amerika’ya yerleşen Avrupalılardır.
Ortodokslar, genellikle Balkan ülkeleri ve Ruslardır. Katolikler ise, İngiltere dahil Orta Avrupa’da yaşayan Avrupa halklarıdır.
Yılbaşında hindi (Gülük, Culuk) tüketimi daha çok, Evengaliş (evangelisch) Amerika toplumunda yaygındır.
YENİ YILINIZ ŞİMDİDEN KUTLU OLSUN...!
BAŞTA SAĞLIK OLMAK ÜZERE, HER ŞEY GÖNLÜNÜZCE OLSUN...!
Açıklama: KORONA VİRUS salgını, tüm alışkanlıkları, gelenekleri alt üst ettiğinden dünyanın her yerinde olduğu gibi Hıristiyan Avrupa ülkelerinde de; “WEİHNACHTEN-NOEL” etkinlikleri bu yıl daha sönük, daha az coşkulu geçmektedir.
Saygılarımla…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.