Aile hekimleri Bakan Memişoğlu'na seslendi: Aile hekimliği sisteminin güçlendirilmesi gerekiyor!

Birinci basamak sağlık tesislerinin temelini oluşturan aile sağlığı merkezlerinin kronik sorunlarla boğuştuğunu belirten Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'na seslenerek, "Tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de aile hekimliği sisteminin güçlendirilmesi gerekiyor." dedi.

Aile hekimleri  Bakan Memişoğlu'na seslendi: Aile hekimliği sisteminin  güçlendirilmesi gerekiyor!
Yayınlanma:

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, birinci basamak sağlık tesislerinin temelini oluşturan aile sağlığı merkezlerinin kronik sorunlarla boğuştuğunu söyledi.

Dr. Nehir, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'na seslenerek, şunları söyledi:

“Sayın Bakanımızın birinci basamak sağlık tesisleriyle ilgili yaptığı açıklamalar sorunlarımızı doğrular nitelikte. Ancak sorunların doğru şekilde tespit edilmesi ve uygulanacak çözümler noktasında endişeliyiz. Geçtiğimiz çoğu dönemde sahaya sorulmadan, sahanın fikri alınmadan yapılan uygulamalar ve çıkarılan yönetmeliklerin bugün bu işlevsizleşme ile kronik sorunların en büyük sebebi olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bu hataların tekrarlanmaması ve sistemi çökmekten kurtarılabilmesi için planlamaların mutlaka sahadaki aile hekimlerinin de olduğu bir istişare ekibiyle yapılması gerekiyor.

Birinci basamağın en büyük temsilcisi AHEF’in her zaman bu iş birliğine açık olduğunu kaydeden Dr. Nehir, sahayla direkt temas halinde olduklarını, sorunların tespitleri ve çözüm önerileriyle ilgili ellerinde birçok rapor bulunduğunu ve bunları sunmaya hazır olduklarını aktardı.

Tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de aile hekimliği sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Nehir, şunları kaydetti:

“İkinci ve üçüncü basamakta yaşanılan, özellikle kriz haline gelen randevu sorunu ile iş yükü sorunlarını birinci basamağı güçlendirmeden çözmek mümkün olmayacaktır. Sistemden kaçışları azaltacak özlük hakkı ve hakkediş iyileştirmeleri ivedi şekilde yapılmalıdır. Birinci basamaktaki sorunları çözmeden sağlık sistemindeki sorunları çözmek mümkün değildir.”

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.