Dikkat sıcak çarpabilir! Sıcak çarpmasının belirtileri nelerdir?

Türkiye'de hava sıcaklıklarının artmasıyla beraber sıcaklardan insanlar daha çok etkilenmeye başladı. Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmeye devam edeceği tahmin ediliyor. Bu yüzden güneş çarpması vakaları önümüzdeki günlerde artabilir. Peki güneş çarpmasının belirtileri nelerdir? İşte detaylar...

Dikkat sıcak çarpabilir!  Sıcak çarpmasının belirtileri nelerdir?
Yayınlanma:
Güncelleme:

Hava sıcaklıklarının önümüzdeki günlerde mevsim normallerinin 4 ile 8 derece üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor. Hava sıcaklıklarının yüksek olması nedeniyle güneş çarpmasına karşı uzmanlar, vatandaşları sürekli uyarıyor. Sıcak havalardan özellikle yaşlı, çocuk ve kronik hastalar daha çok etkileniyor. "Yaşlı, çocuk ve kronik hastalar güneş çarpma riski nedir?Güneş çarpması belirtileri neler, güneş çarpması nasıl geçer?" gibi birçok soru arama motorunda aratılıyor. İşte bu soruların yanıtı haberimizde...

Güneş çarpması belirtileri;

Baş ağrısı

Baş dönmesi ve sersemlik

Yorgunluk ve halsizlik

İshal

Bulantı ve kusma

Bilinç kaybı veya bayılma

GÜNEŞ ÇARPMASI NASIL GEÇER?

Güneş çarpması ciddi bir durumdur ve tedavi edilmesi gereklidir. İşte güneş çarpması geçiren bir kişiye yardımcı olmak için yapabileceğiniz adımlar:

Serin bir yere taşıyın: Güneş çarpması geçiren kişiyi gölgeye veya serin bir yere taşıyın. Mümkünse kapalı ve serin bir odaya alın.

Vücut sıcaklığını düşürün: Vücut sıcaklığını düşürmek için giysilerini hafifletin ve vücudunu soğuk suyla veya ıslak bezlerle silin. Vücut sıcaklığını kontrol altına almak için soğuk bir duş almasına yardımcı olabilirsiniz.

Sıvı takviyesi : Güneş çarpması genellikle sıvı kaybıyla ilişkilidir, bu nedenle kişiye bol miktarda su veya elektrolit içecekleri verin. Ancak bilinci yerinde olmayan veya kusma problemi olan kişilere sıvı vermekten kaçının.

Baş ve vücut soğutma: Başını soğuk kompresler veya ıslak havlu ile soğutun. Ayrıca vücudunun büyük bölgelerini soğutmak için nemli bir bez kullanabilirsiniz.

Durum ciddiyse veya belirtiler hafifletilemezse, acil tıbbi yardım çağırın. Profesyonel sağlık hizmetleri gerekebilir.

Güneş çarpmasından korunmak için güneşli günlerde bol su içmek, gölgeli veya serin alanlarda dinlenmek, hafif ve hava geçirgen kıyafetler giymek ve şapka veya şemsiye gibi koruyucu ekipmanları kullanmak önemlidir.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.