'İnsülin direnci' cilt kararmalarına neden olabilir

Koltuk altı ve diğer cilt kararmaları, estetik sorunlar arasında yer alırken, bu kararmaların arkasında genellikle göz ardı edilen bir sağlık sorunu yatıyor: insülin direnci.

'İnsülin direnci' cilt kararmalarına neden olabilir
Yayınlanma:

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Gürkan Taşkale, koltuk altı ve cilt kararmalarının nedeni olarak ‘insülin direnci' olabileceğini söyledi.

İNSÜLİN DİRENCİ VE AKANTOZİS NİGRİKANS

Dr. Taşkale, insülin direncinin ciltteki koyulaşmanın, özellikle de boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerinde meydana gelen "akantozis nigrikans" adlı durumun bir nedeni olabileceğini belirtti. İnsülin direnciyle ilişkili bu durumun, birçok kişi tarafından göz ardı edildiğini ve genellikle cilt kararmalarının yüzeysel tedavilerine odaklanıldığını ifade etti.

aw280382-01.jpg

DİYABET VE OBEZİTE İLE İLİŞKİLİ

İnsülin direncinin genellikle yüksek insülin seviyeleriyle bağlantılı olduğunu ve bu durumun diyabet, obezite gibi sağlık sorunlarıyla yakından ilişkili olduğunu vurgulayan Dr. Taşkale, cilt kararmalarının temel nedenini anlamak için bir sağlık uzmanına başvurulması gerektiğini belirtti.

CİLTTEKİ DEĞİŞİKLİKLER

İnsülin direncinin ciltte kalınlaşma ve renk koyulaşmasıyla kendini gösterdiğini anlatan Dr. Taşkale, akantozis nigrikansın, ensede, koltuk altında, kasıklarda ve diğer kıvrım bölgelerinde görülebileceğini söyledi. İnsülinin hücrelerde büyümeyi teşvik eden etkileri nedeniyle bu tür cilt değişikliklerinin meydana geldiğini açıkladı.

KANSER RİSKİNE DİKKAT

Dr. Taşkale, akantozis nigrikansın insülin direncinin yanı sıra bazı karın içi organ kanserleri veya akciğer kanserleri gibi daha ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabileceğine de dikkat çekti. Bu nedenle, cilt değişikliklerinin daha derin bir sağlık sorununun işareti olup olmadığını anlamak için uygun tetkiklerin yapılması gerektiğini belirtti.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Akantozis nigrikansın tedavisinde öncelikli olarak insülin direncinin ve diğer temel sağlık sorunlarının ele alınması gerektiğini belirten Dr. Taşkale, yaşam tarzı değişiklikleri, diyet düzenlemeleri, insülin direncine yönelik ilaçlar ve kilo verme gibi yöntemlerle bu durumun yönetilebileceğini söyledi. Ayrıca, eğer akantozis nigrikans bir kanser vakasından kaynaklanıyorsa, kanser tedavisiyle birlikte ciltteki değişikliklerin de düzeltilebileceğini belirtti.

Sonuç olarak, akantozis nigrikansın doğrudan tedavisinde genellikle cilt doktorlarıyla iş birliği yapılarak peeling, lazer tedavisi gibi estetik yöntemler uygulanabildiğini ifade eden Dr. Taşkale, insülin direncine ve obeziteye bağlı durumların tedavisinde yaşam tarzı değişikliklerinin en önemli adımlar olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.