Neden alerji oluyoruz?
Alerjik reaksiyonların gelişiminde çevresel etkenlerin, genetik ve kişisel faktörlerin rol oynadığı gözlemleniyor. Ailesel geçmişte alerjilere sahip olmak, bireyin alerjik olma riskini arttırıyor. Peki, Alerji belirtileri nelerdir? İşte detaylar…
ÖZEL HABER: ŞİLAN EYLÜL KANDEMİR
İnsan vücudu, dışarıdan gelen yabancı maddelere karşı genellikle koruyucu bir mekanizma olan bağışıklık sistemini kullanıyor. Ancak bazı insanlar, bu bağışıklık sistemi mekanizmasını yanlışlıkla tetikleyen şeylere karşı aşırı tepki verirler. Bu tepki, vücudun bu maddelere karşı savaş başlatmasına neden oluyor. Örneğin, polen, toz, gıdalar, hayvan tüyleri veya ilaçlar gibi alerjen adı verilen maddelere temas ettiğinizde, bağışıklık sistemi alarm verir ve alerji belirtileri ortaya çıkar.
Alerjiler, insanların yaşamlarını büyük bir ölçüde etkiliyor. Özellikle mevsimsel alerjiler, belirli dönemlerde polenlerin yoğun olduğu bölgelerde yaşayan insanlar için rahatsız edici olabilir.
ALERJİYİ TETİKLEYEN DURUMLARDAN KAÇININ!
Alerjik reaksiyonlarda Alerji tedavisi, semptomları hafifletmek veya kontrol altına almak için kullanılıyor. Alerjiyi tetikleyen durumlardan kaçınmak ise size fayda sağlayacak. Örneğin, gıda alerjisi olan bir kişi, problem yaratan gıdalardan kaçınarak semptomları kontrol altında tutabilir.
Vücudun bağışıklık sisteminin bir maddeye aşırı tepki gösterdiği bir durum olan alerji, burun tıkanıklığı, hapşırma, böcek sokmaları, gözlerde kaşıntı ve sulanma, ciltte kaşıntı ve döküntüler, nefes darlığı gibi çeşitli semptomlarla kendini gösteriyorlar. Ve bu kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı insanlar için hafif rahatsızlıklara neden olurken, bazılarında ise ciddi reaksiyonlara yol açabilir. Bu yüzden alerjilerin tanısı ve yönetimi için tıbbi uzmana başvurmak oldukça önemlidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.