Sağlıklı yaşam için ne kadar tuz kullanmalı?

Tuz, yiyeceklerin lezzetini artırmanın yanı sıra, insan sağlığı için kritik bir mineral olup, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günlük 5 gram tuz tüketimini önerirken, dünya genelinde ortalama tuz tüketiminin 11 gram civarında olduğu belirtiliyor; bu durum, kalp hastalıkları ve diğer sağlık sorunları riskini artırıyor.

Sağlıklı yaşam için ne kadar tuz kullanmalı?
Yayınlanma:

Tuz, yiyecekleri daha lezzetli kılmasının yanı sıra insan yaşamı için hayati önemde bir mineral. Tuzdaki sodyum, vücutta yeterli su miktarının korunması için kritik rol oynar. Aynı zamanda hücrelerin besinleri özümsemesine yardımcı olur. BBC Dünya Servisi'nde yayımlanan The Food Chain (Besin Zinciri) programında tuzun insan vücudunda oynadığı yaşamsal rol ve ne kadar tuzun fazla olduğu ele alındı.

Tuzun Önemi ABD'deki Rutgers Üniversitesi'nden beslenme bilimleri profesörü Paul Breslin, "Tuz yaşam için gerekli" diye özetliyor. "Tuz özellikle elektriksel anlamda aktif hücreler için önemli. Bunlara nöronlar, beynimiz, omuriliğimiz, tüm kaslarımız dahil. Aynı zamanda deri ve kemikteki önemli bir madde." Profesör Breslin, yeterli miktarda sodyum alınmazsa öleceğimizi söylüyor. Sodyum eksikliği, akılda bulanıklık, asabiyet, reflekslerin zayıflaması, kusma, felç ve komaya neden olabilecek hiponatremiye yol açabiliyor.

images-6-20.jpeg

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), günlük iki gramı sodyumdan oluşan beş gram tuz tüketilmesini tavsiye ediyor. Bu miktar kabaca bir tatlı kaşığı kadar. Ancak küresel düzeyde ortalama tuz tüketimi neredeyse günlük 11 gram. Bu da kalp hastalıkları, mide kanseri, obezite, osteoporoz (kemik erimesi) ve böbrek hastalıkları riskini artırıyor. WHO, her yıl 1.89 milyon kişinin aşırı tuz tüketimi yüzünden öldüğünü tahmin ediyor.

images-6-19.jpeg

TUZ TÜKETME ŞAMPİYONU KAZAKİSTAN

Birçok ülkede tuzun fazla kullanımının nedeni, işlenmiş gıdalardaki gizli tuz miktarları. Ancak tarihi nedenleri de olabiliyor. Kazakistan'da halk günde 17 gram dolayında, yani tavsiye edilen miktarın üç katından fazla tuz tüketiyor. Kazakistan'ın başkenti Astana'da yaşayan Meryem bunu "geleneklere" bağlıyor. "Yüzyıllar boyunca steplerde dolaştık, çok miktarda eti tuzlayarak yanımızda taşımamız gerekiyordu. Aileler kış için hazırlık yapardı. Tüm bir ineği, bir koyunu ya da bir atın yarısını tuzlayıp saklarlardı." Sekiz yıl önce Meryem'in kızı bazı sağlık sorunları yaşayınca doktoru fazla şekerli, yağlı ve tuzlu gıdaların kısıtlanmasını tavsiye etti. Aile derhal, yemeklerinde tuzu kesti. "Ertesi gün yeni beslenme tarzına geçtiğimizde iğrenç oldu. Yemeği yiyor ama tadını alamıyorduk" diye anlatıyor Meryem. Ancak bu tatsızlık hali uzun sürmedi. Meryem'in ailesi tuzsuz yaşama uyum sağladı.

images-6-18.jpeg

VÜCUT TUZA NASIL TEPKİ VERİYOR?

Tuz yediğimizde, dilimizdeki tat dokuları ve boğazımızdaki yumuşak doku tarafından tespit ediliyor. Profesör Breslin "Tuz vücudumuzu ve aklımızı elektriklendiriyor" diyor. "Tuz kristallerini oluşturan iyonlar sodyum iyonları tükürüğünüzde çözünüyor." Daha sonra bu iyonlar tat dokusu hücrelerine girip, doğrudan hücreyi canlandırıyor ve bu "küçük bir elektrik kıvılcımı yaratıyor." Tuz, düşüncelerimizin ve hislerimizin temelini oluşturan elektrik sinyallerini iletiyor. Dolayısıyla vücudumuz ve aklımız canlanıyor.

images-6-17.jpeg

NE KADAR TUZ ÇOK TUZ?

Tuz miktarının vücut üzerindeki tam etkisi, bireylerin genetik yapısına bağlı. Dünyada bir milyardan fazla kişi yüksek tansiyon sorunu yaşıyor. Tuz tüketimini azaltmak, bu sorunu önleyip, tedavi edebilir. Avustralya'daki Newcastle Üniversitesi'nden beslenme ve diyet uzmanı Profesör Claire Collins, "Vücudunuzda çok fazla tuz olduğunda vücudunuzun yaptığı ilk şey su tutmak oluyor ve bu ek sıvıyı dolaştırmak için kan basıncınız (tansiyon) artıyor" diye açıklıyor. Bu durumun sonuçları ise yıkıcı olabiliyor. "Damarlarınızda bir zayıflık varsa, örneğin beyninizde, patlayabilir ve felce yol açabilir." İngiltere'de ortalama günlük tuz tüketim miktarı sekiz grama düştü. Yine de tavsiye edilenden fazla. Bu düşüşte, gıda üreticilerini tuz oranlarını düşürmeye zorlayan kurallar etkili oldu. Tavsiye edilen günlük tuz tüketimi miktarı ülkeden ülkeye değişiyor. Vücudunuzda çok mu az mı tuz olduğu idrar testiyle belirlenebiliyor.

images-6-22.jpeg

TUZ TÜKETİMİ NASIL AZALTILABİLİR?

Vücudunuzdaki tuz miktarı çok olsa da, azaltmak kolay olmayabiliyor. Örneğin Meryem, Kazakistan'ın haşlanmış et ve makarnadan oluşan ulusal yemeklerinden beşbarmaka dayanamıyor. Yaşlı anne ve babası da riskleri bilmelerine karşın tuzdan vazgeçmeye pek hevesli değiller. Profesör Collins, ekmek, makarna ve diğer gıda ürünlerinde en az tuz olanı seçmemizi tavsiye ediyor. "Kendiniz yemek yapıyorsanız, tuz yerine baharat kullanın" diyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.