Türkiye'de kadınlar erken menopoza giriyor!

Uzmanlar, genetik faktörler, yaşam koşulları ve çevresel etkenler, menopozun daha erken veya daha geç yaşlarda gerçekleşmesine neden olabileceğine işaret ediyor. Uzmanlar, ortalama menopoz yaşının dünyada 51, Türkiye'de ise 47 olduğunu belirtti.

Türkiye'de kadınlar erken menopoza giriyor!
Yayınlanma:

ÖZEL HABER : ESRA SARI

18 Ekim her yıl Dünya Menopoz Günü olarak kutlanıyor. Dünya Menopoz Günü, kadınların menopoz sürecini daha iyi anlamalarına yardımcı olmak, bu süreçte yaşanabilecek sorunlar hakkında bilgi sağlamak ve uygun destek hizmetlerine erişimi artırmak için çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu bağlamda, menopozun belirtileri, yönetimi, sağlıklı yaşam tarzı önerileri ve psikolojik etkileri gibi konular üzerinde duruluyor.

Menopoz, kadınların hayatında önemli bir geçiş dönemi ve genellikle 45-55 yaşları arasında meydana geliyor. Menopoz, adet kanamalarının yaklaşık bir yıl boyunca durmasıyla tanımlanan önemli bir yaşam dönemi olduğunu belirten uzmanlar, menopozun başlangıç yaşı için belirli bir rakam olmadığını vurgulayarak, ortalama olarak 50 yaşın menopoz başlangıcı olarak düşünülebileceğini belirtti.

TÜRKİYE'DE KADINLARIN MENOPOZA GİRME YAŞI 47'YE DÜŞTÜ!

Uzmanlar, ortalama menopoz yaşının dünyada 51, Türkiye'de ise 47 olduğunu kaydetti. Menopozun doğal olarak 45-55 yaşları arasında gerçekleştiği, ancak 40 yaşından önce ortaya çıktığında "erken menopoz" olarak adlandırıldığı ifade ediliyor. Ayrıca, cerrahi müdahale sırasında yumurtalıkların alınmasıyla meydana gelen duruma ise "cerrahi menopoz" deniyor.

YAŞAM KOŞULLARI ERKEN MENOPOZU TETİKLİYOR!

Uzmanlar, genetik faktörler, yaşam koşulları ve çevresel etkenler, menopozun daha erken veya daha geç yaşlarda gerçekleşmesine neden olabileceğine işaret ediyor.

Menopoz yaşının en çok genetik faktörler tarafından belirlendiği, ancak ırk, beslenme alışkanlıkları, doğum sayısı, sigara kullanımı ve ilaç kullanımı gibi etkenlerin de etkili olduğu biliniyor. Menopozun ilk belirtilerinin görüldüğü perimenopozal dönem genellikle 2 ila 8 yıl sürüyor ve bu süreç, öncelikle adet düzensizliği ile başlıyor.

MENOPOZUN TEMEL NEDENİ: YUMURTALIKLARIN YAŞLANMASI

Yumurtalıkların yaşlanması, menopozun temel nedeni olarak kabul ediliyor. Menopoz döneminde kadınlar, östrojen seviyelerindeki düşüş nedeniyle çeşitli belirtiler yaşayabilirler. Bu belirtiler arasında; ani ateş basmaları, terleme, üşüme ve özellikle gece uykusunu bölen semptomlar yaşanabiliyor. Bu semptomlar, kadınların yaşam kalitesini etkileyebilir ve bu dönemde uygun destek ve bilgi almak büyük önem taşıyor.

Sıcak basmaları, vajinal kuruluk, gece terlemeleri, uykusuzluk, sinirlilik, depresyon ve cinsel isteksizlik gibi semptomlar, bu dönem boyunca yaygın olarak görülür. Ancak bu semptomların sıklığı ve süresi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Kadınların menopoz sürecini daha sağlıklı geçirebilmeleri için düzenli kontroller, sağlıklı bir yaşam tarzı ve gerektiğinde tıbbi destek almaları öneriliyor.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.