Uzmanlar uyarıyor: Besin zehirlenmelerinde rekor artış!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, her yıl yaklaşık 600 milyon insan besin zehirlenmesi ile karşı karşıya kalıyor. Özellikle yaz aylarının gelmesiyle birlikte bu vakalarda belirgin bir artış yaşanıyor. DSÖ, besinler aracılığıyla insan vücuduna taşınan bakteri, virüs, parazit, toksin ve kimyasal maddelerin, besin zehirlenmelerine yol açtığını belirtiyor.
Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, artan sıcaklıkların etkisiyle yaz aylarında besin zehirlenmesi vakalarının önemli ölçüde arttığını ifade etti. Çamır, bu dönemde özellikle dört bakteri türünün besin zehirlenmesine neden olduğunu belirtti. En sık rastlanan bakteri türü olan "Stafilokok", et, süt ve süt ürünlerinde, iyi yıkanmamış malzemelerden yapılan salatalarda bulunuyor ve kısa sürede zehirlenme belirtilerine yol açabiliyor.
''MUTLAKA ETİKET OKUYUN''
"Shigella" isimli bir diğer bakteri türünün et, süt ve salata gibi besinlerde bulunduğunu ve belirtilerin birkaç gün içinde ortaya çıktığını açıklayan Çamır, "Clostridium botulinum" adlı bakterinin ise konservelerde, et, sebze ve meyvede bulunabileceğini ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini vurguladı.
Çamır, tüketicilere et alırken güvenilir kaynaklardan almalarını, paketli ürünlerin hasar görmemiş olmasına dikkat etmelerini ve mutlaka etiket okumalarını önerdi. Ayrıca besinlerin saklanmasında buzdolabı veya dondurucu kullanımının önemine dikkat çekti.
Besin hazırlığı sırasında kişisel hijyenin büyük önem taşıdığını belirten Çamır, ellerin sabunla yıkanmasının ve kesiklerin besinlerle temasının engellenmesinin gerektiğini ifade etti. Sebze ve meyvelerin iyice yıkanması ve yiyeceklerin yeterli sürede ve sıcaklıkta pişirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.