Yeni Sakarya Savaşları olabilir mi?
Eskisini bilmiyorlar ki yenileri anlaşılsın. Bu millete, çocuklarına, 250 yıllık gerileyişi durduran, yeni devletin harcının atıldığı Sakarya Meydan Savaşı anlatılamadı. Çanakkale de anlatılamamıştı, 30 Ağustos zaferi de.
13 Eylül 2022’de o zamanki CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sakarya ilinde yapılan Grup Toplantısı’nda “..Sakarya aynı zamanda milli kurtuluş savaşı sırasında en kanlı mücadelenin verildiği bir kenttir. Sakarya savaşıdır, Sakarya galibiyetidir..” demişti.
Sakarya Meydan Savaşı’nın, Sakarya şehrimizde yapıldığını sanıyordu Genel Başkan.
Bir profesörün, Sakarya Meydan Savaşı’yla ilgili toplantıya katılmak üzere Sakarya ilimize giderken yoldan döndürülüşünü anlatmıştı birinci elden şahidi. Okumuş cehaletinin bir uç örneği!
KURUCU PARTİ’NİN GAFLETİ
Bırakın gençleri, çocukları, kimseyi suçlayamazsınız böyle bir tarih cehaletinin içine sürüklenmişse. Bağımsızlık mücadelesini anlatamayarak, onu hissettiremeyen, yokluklar içinde bile sömürgecilerin salyalarını kursağına tıkayan direnişi unutturan, dünya tarihinin yeni kırılma noktalarını işaretleyen bu mücadeleye duyarsızlaşarak var olacağını sanmak.
Sakarya Meydan Savaşı’nın yerini bile unutan parti, Türkiye’nin kurucu partisi olduğunu dilinden düşürmeyip muhalefetten çıkamayan partiydi. Dağlar yıkılır böyle gafa, tarihten silinirdi içindekilerle partiliği. Bir şey olmadı, kimse üstüne alınmadı, adi bir vaka olarak geçiştirildi.
70 yıldır muhalefet koltuğunda, boşuna oturtulmuyorlarmış demek!
Üstelik 8 Şubat 2015’te Polatlı-Haymana arasında savaşın geçtiği bölge, ‘Sakarya Meydan Muharebesi Milli Parkı’ ilan edilmişti. 7 yıl sonra bu gaf yapılıyor ve geçiştiriliyordu. Bu gaftan sonra kimi suçlayabilirsiniz tarih cehaletinden dolayı?
Nihayetinde devlet bu duyarsızlığın sorumlusudur, anlatamamış, aktaramamıştır tarihi ve mücadelesini.
POLATLI YENİDEN AÇTI YOLU
İki belediyenin sınırları içinde kalan bu kanlı mücadelenin anlatılmasında Haymana Belediyesi yavaş kalmış, Polatlı Belediyesi açık ara öne çıkmıştır. Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi’ni (POTA) kurarak ‘Sakarya Meydan Muharebesi Milli Parkı’ için emeğin hasını vermiştir.
POTA’nın gezi programlarıyla her yıl ziyaretçi sayıları katlanıyor, onbinlercesi ekleniyor tarihini öğrenmeye.
29 Ağustos 2023’te ‘100 yıl önceki koşullar yeniden oluştu' başlıklı yazımızda aleni tehlike için uyarmak istemiştik. Salyası sulanan sömürgeciler, 100 yıl sonra temel mantığı aynı ama uygulamada farklılıklar gösterecek yeni bir paylaşım savaşına hazırlanıyorlar. Sakarya ile 30 Ağustos’un intikamını da içeren bir hazırlık.
Yani “100 yıl önce geçti gitti” diye bir şey yok, ne cepleri ne karınları ne kinleri doyuyor, dünyanın kilit taşı Anadolu’ya iştahları hiç sönmüyor. Yeni Sakarya ve 30 Ağustos’lara zorlayacaklar bizi.
TARİHLE KENDİMİZİ GÜNCELLEMELİYİZ
Bu iştahı kursaklarına geri tıkıp, bu sefer artık orada boğmalıyız niyetlerini. Sakarya Meydan Savaşı’nın içeriği ve yerini unutmuş nesil ya da siyasetçilerle olmaz bu iş. Tarihle kendimizi güncellemeliyiz.
Polatlı Belediyesi, ücretsiz gezileriyle bu kapıyı aralıyor, bir kere oradan girmeliyiz.
Sakarya Meydan Savaşı, 23 Ağustos 1921’de başladı 13 Eylül 1921’de, 22 günde bitti. 22 günde makus kaderi değişti ülkenin ve milletin.
Bağımsızlıkları parayla kelepçeleyen, niyetlerinden yarım adım geri gitmeyen sömürgeciler, bir kez daha kapımızda. Sakarya ve 30 Ağustos tarihini bilmeden, bilincini anlamadan neyin mücadelesini vereceğimizi bile bilemeyiz.
Kapımızın eşiğindeler, geldiklerine, çok uzun bir süre cesaret edemeyecekleri biçimde pişman etmeliyiz. Bu arsızlar dokununca yanmalı, hep yanacaklarını öğrenmeli. Sakarya’da, 30 Ağustos’ta saklı formülü.
İlgili yazılar:
Sade taşların altından çıkan şehitlikler
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.