Deniz Kakanaş

Deniz Kakanaş

23 Nisan 2020 TBMM Meclis kürsüsünde çocuk Milan

23 Nisan 2020 TBMM Meclis kürsüsünde çocuk Milan

deniz-kakanas-(1).jpg

Başöğretmenimiz Atatürk bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olduğu için gelenek olarak kürsüyü bir günlüğüne bana bıraktı.
Tanışmak için bu benim ilk yazım. Milli Antrenör Gülin annenin (Saymakla bitmez mesleği, Modacı, Tasarımcı, Meditasyon hocası, beni şekersiz-tuzsuz ve en sağlıklı besinlerle büyüten Anne) ve Avukat baba Veysel’in (Canlı sözlüktür) oğluyum. Ankara-Çankaya’da doğdum. 8 yaşında İlkokul ikinci sınıf öğrencisiyim.
EN BÜYÜK HAYALİM DENİZ GİBİ KEŞFE ÇIKMAK. BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR YAPMAK ÇOK EĞLENCELİ. AYRICA BİRGÜN KENDİ UZAY ARACIMI OLUŞTURMAK İSTİYORUM.
Çocuklar genellikle bazı şeyleri sevmezler nedeni anlamadıkları içindir. Anlamak düşünmeyi, düşünmek hayal etmeyi sırasıyla getirir. Benim hayallerim de Deniz gibi çok büyük…
Birlikte yakın geçmişteki tarihe doğru bilgi yolculuğuna çıkalım ne dersiniz? Geri dönüşte bilgiden yana epey birikimimiz olacak.

23 Nisan gününün önem ve anlamını ayrıca nedenselliğini anlatacağım. “NEDENSELLİK DÜNYANIN VAR OLUŞUNDAN BUGÜNE KADAR ÇOK ÖNEMLİDİR”ARAŞTIRALIM.

Tarih ve coğrafya gibi çalışmalarda önümüzde mutlaka bir dünya ve Türkiye haritası olmalıdır.

Tam bir asır yani 100 yıl önce tüm dünyada ayak basmadık yer bırakmayan büyük Osmanlı imparatorluğu varmış ve 1. Kurtuluş Dünya Savaşını kaybettikten sonra yurdumuzun dört bir yanını düşmanlar sarmış.
O zamanlar dünyanın birçok yerinde özellikle Orta Asya’da Türk’ler varmış ancak “Türkiye” diye bir yer yokmuş. Şimdiki “Türkiye” “Anadolu” olarak bilinirmiş.
Başkent İstanbul’muş ve padişahlarla yönetiliyormuş.
İstanbul düşmanlar tarafından işgal edilince son ve 34.P adişah II. Abdülhamid tarafından Meclisi Mebusan-Yasama organı kapatılınca imparatorluk çökmüş.

Böyle durumlarda ülke karıştığı için vatanı kurtarmak için ülke kendi başına kalmış ancak Başöğretmen Atatürk vatanın karışacağını anladığı için çalışma arkadaşlarıyla birlikte hemen Ankara’ya gelerek yeterince sayıda milletvekilinin katılımıyla 23.Nisan.1920’de şu anda müze olarak kullanılan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni (1. TBMM-Ulustaki Kurtuluş Savaşı Müzesi) açmış ve ülke yönetimini milletin iradesine vererek bugünü çocuklara armağan etmiş ancak düşmanları ülkeden kovalamak için kazanmak zorundaymış.

Hani hep “Türkiye Cumhuriyeti” diye duyduğumuz bağımsızlığın kurulmasında işte 23. Nisan’ın çok büyük önemi varmış.
Hemen ertesi gün 24.Nisan’da jet hızıyla Atatürk mecliste seçilerek yurdu kurtarma görevi üstlenmiş ancak bu hiç de kolay değilmiş.
“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da millî egemenliktir. Yalnız bir makam vardır. O da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir”. Atatürk.
2 Mayıs 1920’de ilk TBMM Hükümeti kurulmuş.
20 Ocak 1921’de yeni Türk devletinin ilk Anayasa’sı-Teşkilat-ı Esasiye oluşturularak

“Egemenlik ulusa aittir. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” denmiş.

Milli bağımsızlık için vatansever insanlar ülkenin dört bir yanında cepheler oluşturmaya başlamışlar.
Doğu cephesi-karşımızdaki düşmanlar:
Komutanları Kazım Karabekir Paşa’nın daha önceki Osmanlıdan kalan bozulmamış ordusu.
Mesela burada 15. Kolordu varmış yani kol gibi uzun ve güçlü.
Güney cephesi-Karşımızdaki düşmanlar:
Ordusu-Kuvayi Milliye yani vatanseverlerlerle kurulan düzensiz bir ordu.
Sütçü İman-Kahramanmaraş
Şahinbey-Gaziantep
Ali Sait Bey- Urfa
Batı cephesi-Karşımızdaki düşmanlar:
Varmış…
Sadece düzenli ordu batı’daki cepheymiş ve Atatürk’te buradaymış.
İtalyanlar ve Batı Trakya’da da düşmanlar varmış ama geldikleri gibi savaşmadan gitmişler.
Ancak vatanı kazanmak için oldukça fazla kayıplarımız (Şehitlerimiz) olmuş.

Hani Kurtuluş Savaşımızın başlangıç tarihi olarak bildiğimiz Milli mücadele Mustafa kemal Atatürk' ün Samsun' a çıktığı tarih olan 19 Mayıs 1919 ile 1921 yılları arasında gerçekleşen Kurtuluş Savaşı, 1923 yılında imzalanan Lozan antlaşmasıyla sona ermiş ve yeni “Türkiye Cumhuriyeti kurulmuş”.

Sıra gelmiş Atatürk’ün çocuklara hediye ettiği güne.
Savaştan yeni çıkan ülkemiz hızlı bir şekilde sanata, sanatçıya, sanayiye giriş yapmış ve 23 Nisan “Çocuk Bayramı” olarak Atatürk himayesinde kutlanmaya başlamış.
Çocuk bandoları kurulmuş, konserler verilmiş daha neler neler…
Ayrıca 23.Nisan 1933 Nisan ayında Atatürk “Milli Bayram” olarak bir gelenek başlatmış ve demiş ki,
“23 Nisan, Türkiye milli tarihinin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır. Bütün bir düşmanlık dünyasına karşı ayağa kalkan Türkiye halkının, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni meydana getirmek hususunda gösterdiği harikayı ifade eder.” M. K. Atatürk

Dünyanın hiçbir yerinde olmayan ve sadece Türkiye’de ve KKTC’de kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramını biz çocuklara hediye ettikten ve ülkemizde Türk dili-Türkçe gibi birçok yenilik yaptıktan sonra Atamız 1938 yılında hayat dalı kırılmıştır. Teşekkürler.
Yıllar içinde aşama aşama geliştirilen 23 Nisan ayrıca resmi tatildir.

Her 23 Nisan okullar-evler bayrak ve süslerle donatılıyor, geleneksel kıyafetler, çeşitli oyunlar, piyesler, şiirler ve sporlarla kutlanıyordu. Ancak 2020 yılının 23 Nisan’ı tüm çocukları eve hapsetti çünkü şu anda Dünyayı kasıp kavuran Koronavirüs (kovid19) virüsü çok bulaşıcı bir hastalık olduğu için tüm dünya karantinada. Yani ben ve benim yaşımdakiler virüsten korunmak için maskeyle tanışmış oldu.
Tarih sayfaları bu günleri yazarken bayramını evden kutlayacak bir çocuk olarak dikkat çekmek istedim. Kutlama için Türkiye kırmızı bayraklarla donatıldı ve 23.Nisan Akşamı saat 21:00 de evlerin cam yada balkonlarından hep birlikte İstiklâl Marşını okuyacağız fakat ben yine de online eğitim üzerinden öğretmenimin bana gönderdiği şiiri ezberleyip okuyacağım.
Görüşmek dileğiyle hoşçakalın…

Deniz Kakanaş-Milan Selçuk…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Deniz Kakanaş Arşivi