Afet, gerekli bir panel ve medyanın kaybolduğu tünel
Yakın zamana kadar gazete ve radyodan oluşan ‘medya’ genele olarak ‘basın / yayın’ adı altında anılır; bugün adları bile unutulan ve fakat iletişime büyük katkı sunan mektup, telgraf, teleks, faks gibi ‘modern’ teknolojilerden faydalanırdı. ‘Teleks’ kullanımının 1966 yılında uluslararası kullanıma açılması ekonomiye yön veren kurum ve kuruluşlarla birlikte haber ajansları ve gazeteler açısından da devrim niteliğindeydi…
Konuyla ilgili başka bir yazı kaleme almak gerekebilir ama ‘basın’ olarak anıldığı dönemden bugün teknoloji çılgınlığıyla iş gören medya, ülkenin acı / tatlı her şeyini kamuoyunun anında duymasını, görmesini, okumasını sağlar hale geldi. Bu da bir ‘nimet’ olmanın yanında ‘sakıncalar’ hatta ‘tehdit ve tehlikeler’ oluşturmaya başladı. Örnek: Afet haberlerinin kamuoyuna duyurulmasındaki yol, yöntem ve üslup sorunu. Hemen konuya giriyorum.
TİMBİR ÖNCÜLÜĞÜNDE BİR PANEL
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Birlik Haber Ajansı (BHA) ve Haber61’in de kurucuları arasında yer aldığı Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) tarafından organize edilen “Afet Kriz Yönetiminde Medyanın Rolü” paneli “Medya Fark Ederse Toplum da Fark Eder” teması ile Ankara Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen panele katılmam hem acılar sokağında gezinmeme hem de dostlarla görüşmeme vesile oldu. Katılımcılar arasında anadolugazete.com.tr internet haber sitesini bünyesinde bulunduran Büyük Anadolu Medya Grup Tüzel Kişi Temsilcisi Ali Çetin Bey de bulunuyordu.
Öncelikle bu faydalı etkinliğe öncülük eden TİMBİR Başkanı Dr. Süleyman Basa’yı kutlamak ve teşekkür etmek gerekiyor.
Panele ilişkin değerlendirmemi bir cümle ile özetlemek istiyorum: Afet yönetimi içinde önemli bir rol oynayan medyanın durumunu gözler önüne seren panel; sorumsuz ellerdeki, dillerdeki medya organlarının adeta bir karanlık tünelde debelendiğini gösteriyordu.
PANELE GENİŞ BİR KATILIM VARDI
Panele, AK Parti İzmir Milletvekili (gazeteci) Şebnem Bursalı, AK Parti Sakarya Milletvekili Lütfi Bayraktar, Cumhuriyet Halk Partisi Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, Ankara Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Temel Aktay, Türkiye Kent Konseyleri ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, RTÜK Başkanvekili (gazeteci) Orhan Karadaş, RTÜK Üst Kurul Üyesi Mete Hacıarifoğlu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Şefik Aygöl, TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, BHA Genel Müdürü Muhammet Kaçar ile 81 il ve 14 ülkeden TİMBİR kurucu üyeleri katıldı.
DR. SÜLEYMAN BASA’NIN KONUŞMASI
Böylesine büyük bir organizasyonun amaca uygun, doyurucu bir içeriğe sahip olması gerekiyordu. TİMBİR Başkanı Dr. Süleyman Basa’nın açılış konuşmasındaki, “Bugünün bizlerin duyarlılık boyutunu yükseltecek bir gün olacağına eminim.” sözleri, bu maksada matuftu. Başkan Basa’nın özellikle ‘internet medyası’ ile ilgili bilgilendirmeleri çok kıymetliydi.
Haber yaparken medyanın, önlem alırken yetkililerin, bu dünyada yaşayan herkesin bilmesi gereken bir hususu özellikle vurguladı:
- Depremler Dünyanın nabzıdır. Bir gün depremler olmazsa dünyanın sonu gelmiş ve yeryüzünde yaşam bitmiş demektir.
Afetler konusunda aktardığı, “Medya mensupları olarak, güvenli haber üretimi, kamu faydası tesis etme bilinci ile hareket etmekteyiz. Afetler sırasında yapılacak yayınlarda bu hassasiyetlerimiz ile yoğrularak meydana geliyor…” duyarlılık ise TİMBİR üyelerinin bu alanda ulaştığı noktayı göstermesi bakımından önemliydi.
BURSALI, BAYRAKTAR, ÇİLER, AKTAY
AK Parti İzmir Milletvekili ve Gazeteci Şebnem Bursalı, AK Parti Sakarya Milletvekili Lütfi Bayraktar, Cumhuriyet Halk Partisi Kocaeli Milletvekili Nail Çiler açılışa katılan ve bir selamlama konuşması yapan isimlerdi ama seçimlerin ardından TBMM’deki çalışmalara ve grup toplantısına katılmak gibi bir sorumlulukları olduğu için başarı dileyerek salondan ayrıldı.
Yine de Şebnem Bursalı’nın, “Son zamanlarda çok yaygın olan dezenformasyon akışı, devlete karşı vatandaşları güvensizliğe itiyor” sözlerini hatırlatmak isterim. Buna çarpıcı bir örnek verdi: “Deprem afetinde de Adana’da olmayan kan bankasının yıkıldığı, engelli vatandaşların sokakta kaldığı gibi birçok gerçek olmayan haber yayıldı.”
Ankara Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Temel Aktay da konuşmasında, “Yakın zamanda yaşadığımız ‘Asrın Felaketi’, medyanın afet yönetimindeki önemini bir kez daha bizlere gösterdi” diyerek panelin gerekliliği ve faydasına dair vurgu yaptı…
Çok önemli konuşma ve değerlendirmelerin yapıldığı panel ile ilgili notlarımıza yarın devam edelim…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.