Okan Bal

Okan Bal

​​​​​​​Alper Gezeravcı hepimizin hayalini gerçekleştirdi

​​​​​​​Alper Gezeravcı hepimizin hayalini gerçekleştirdi

Bazılarımızın büyüyünce ne olacaksın sorusuna büyük bir hayranlıkla cevap verdiği, bazılarımızın ise halen Hollywood filmleriyle büyüsüne kapılıp gittiği iki kelime Astronot ve Uzay.

Alper Gezeravcı aslında hepimizin çocukluk hayalini gerçekleştirdi ve hepimizin gurur kaynağı oldu.

*

Alper Gezeravcı'yı kıskanmadım desem yalan olur. Ama onu izlerken açıkçası kendim gitmişçesine mutluluk ve gurur duydum. Hem Türk bayrağının orada dalgalanmasından hem de ülkemizin her geçen gün dünyada daha söz sahibi bir ülke konumuna gelmesinden.

*

Tabii bizler bu gelişmeden gurur duyarken bazıları dün olduğu gibi yine rahatsız.

*

Türkiye Cumhuriyeti'ni nasıl kötüleyebiliriz, başarıları nasıl gölgeleyebiliriz diye her fırsatı kollayıp açıklamalar yapmayı vazife edinmişler. İnsanın tek marifeti bu olmamalı.

*

Geçenlerde biri çıkmış şöyle diyor: "Bu para veren herkesin gidebildiği turistik bir uzay seyahati..." :)

*

Yahu sen hiç mi araştırma yapmıyorsun? Bu kadar kolay nasıl atıp tutabiliyorsun?

*

Sen acaba hayatında kaç defa (ISS) Uluslararası Uzay İstasyonuna para vererek turist sıfatı ile seyahat ettin? Ya da böyle giden birini gördün mü?

*

Muhtemelen cevabını bilmediği bir soruya yanıt veremez.

Ben hemen cevabı vereyim. Sıfır.

Çünkü istediğiniz kadar paranız olsun, Uluslararası Uzay İstasyonuna böyle gidemezsiniz.

*

Türkiye Uzay Ajansı nedir? Ne amaçla kurulmuştur? Astronot nedir? Uluslararası Uzay İstasyonu nedir? Dünyadan kaç km uzaktadır? Buraya kimler gidebilir? Ne amaçla gidebilir? Ne tür testlerden geçilerek gidilir?

*

Bırakın bunların cevabını, bahsettiği paralı uzay turizmi seyahati nedir? Onu bile bilmiyor. Onunda ne olduğunu anlatayım.

*

İngiliz iş insanı Richard Branson'ın Virgin Galactic isimli bir şirketi var. Bu şirket geçtiğimiz yıl uzaya 2 kez turistik gezi düzenledi. Ama nasıl?

*

New Mexico'dan bir roket fırlatıldı. Ve yaklaşık 45 dk. sonra roket bir süreliğine atmosfer sınırı olan 80 km yüksekliğe ulaştı. Yolcular roketin içinde bir kaç dakikalığına yer çekimsiz ortamda kaldılar ve dönüş süresi dahil toplam 90 dakika süren bir uçuş gerçekleşti. Yani uzay turizmi seyahati bundan ibaret bir durum.

*

Sen kalk bununla dünyadan 400 km uzakta bulunan ve 14 gün sürecek bilimsel araştırmaların yapılacağı Uluslararası Uzay İstasyonu görevini kıyaslamaya çalış. Bunları aynı cümle içinde bile kullanmak akıl tutulmasından başka bir şey değil.

*

Kendisine tavsiyem bu konularda konuşmadan önce biraz bilgi sahibi olsun. Belki o zaman bilmediği konularda atıp tutmamayı da öğrenir.

*

Peki, kim bu Alper Gezeravcı?

1979 doğumlu. 2001 yılında Hava Harp Okulundan mezun olmuş bir pilot ve Elektronik Mühendisi. Tam 15 yıl bir çok filoda savaş pilotu olarak görev yapmış. Amerika'da yüksek lisans eğitimi almış. 2012 yılında İzmir Askeri Casusluk Operasyonu ile FETÖ kumpası sonucu ordudan ihraç edilmiş. Daha sonra 2020 yılında suçsuz olduğu kanıtlanmış ve itibarı kendisine teslim edilerek görevinin başına dönmüş.2020'ye kadar geçen sürede de 7 yıl Türk Hava Yollarında pilotluk yapmış. Velhasıl bu görev için 36 bin kişi arasından ince elenip sık dokunarak liyakat ile seçilmiş bir Türk evladı.

*

Alper Gezeravcı'nın bu sürece gelene kadar işi hiçte kolay değildi. Çok kritik tıbbi ve psikolojik testlerden geçti. Uzun ve zorlu bir eğitim süreci gördü.

*

image1705989133374.png

Tabii ben bu yazıyı yazarken Uzay misyonumuzu icra eden Alper Gezeravcı, ISS'da Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk astronotu olarak bizleri gururlandırmaya devam ediyor.

*

Gezeravcı, Tübitak, NASA ve Axiom Space'in ortak yürüttüğü 13 bilimsel önemli deneyi de 14 günlük sürede gerçekleştirecek.

Uzay deneylerinin önemini bilmeyenler için bazılarını hatırlatayım. Bugün dünya da kullandığımız Televizyon, Cep Telefonu, Mikrodalga Fırın, GPS, Mri Cihazı, Toz gıdalar Güneş Enerjisi paneli gibi bir çok önemli buluş Uzay çalışmaları sonucu ortaya çıktı.

*

Onun attığı adım Türkiye Cumhuriyeti adına sadece bir başlangıç, bugün uzay misyonunu o üstlendi. Yarın başkaları üstlenecek.

*

Bize düşen bu başarılarla gurur duyabilmeyi, ülkemizi ve milletimizi ileriye götürecek her çalışmanın yanında olabilmeyi, doğruya doğru diyebilmeyi, kutlamayı ve desteklemeyi öğrenebilmektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Okan Bal Arşivi