Okan Bal

Okan Bal

Erken seçim için kritik eşik

Erken seçim için kritik eşik

CHP İKTİDARA GÖZ KIRPTI

2023 genel seçiminden AK Parti zaferle çıkmış olsa da CHP, AK Parti'nin 22 yıllık seçim zaferine 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde son verdi. Özgür ÖZEL, Genel Başkanlık sıfatı ile girdiği bu ilk büyük sınavdan tarihi bir başarı ile çıktı. Cumhuriyet Halk Partisi ise iktidara giden yolda en kritik eşiği geçmiş oldu.

*

Özgür ÖZEL'in, 31 Mart seçim zaferini soğuk kanlı karşılaması usta işiydi. Seçim sonrası zafer sarhoşluğuna kapılmadı. Önemli mesajlar verdi. Yapıcı davrandı. Seçimden önce yapılan genel başkanlık tartışmalarına son noktayı koydu. Aradan geçen 4 aylık sürede ÖZEL, bu ustalığı devam ettiriyor. Ancak olası bir erken seçimde benzer oy oranları CHP'yi birinci parti yapsa dahi tek başına iktidara taşımaya yetmeyecek. CHP mevcut oy oranını korumak ve yükseltmek mecburiyetinde.

*

"GEÇİM OLMAZ İSE SEÇİM OLUR"

Tabii ÖZEL'in son zamanlarda grup toplantısı ve basın ile her buluşmasında "Geçim olmaz ise seçim olur" sözlerinin altını çizmesi, seçim sonrası erken seçim çağrısı yapmayacağım düşüncesinden uzaklaşmış olduğunu gösteriyor. Çünkü, toplum üzerinde büyük bir ekonomik kaygı söz konusu. CHP'nin yerel seçim zaferinde bu kaygının etkisi büyük.

*

Ak Parti, emeklinin ve dar gelirlinin bu kaygısını giderme noktasında zayıf politikalar uyguluyor. Seçmen bu kaygılarının ivedilikle giderilmesini bekliyor. Rüzgarı sırtına almak işte bu kaygıların giderilmesinden geçiyor.

*

Tabii erken seçim olması için Cumhurbaşkanı'nın onayı veya meclisin 360 vekil ile bunu onaylaması gerekiyor. Muhalefetin böyle bir gücü Mecliste yok. Çoğunluk Milletvekili sayısı Cumhur İttifakı'nda. Olası bir erken seçim Cumhuriyet Halk Partisi'ni iktidara taşıyabilir. Genel Başkan Özgür ÖZEL bunun bilincinde ve bu mevcut oy potansiyelini kullanmak istiyor.

*

Enflasyonun düşüş seyrine girmesi, Moody's'in, Türkiye’nin kredi notunu 2 puan yükseltmesi ekonominin pozitif anlamda bir seyir izlediğini gösterse de, bu pozitiflik, emeklinin ve dar gelirlinin mutfağına ne zaman yansır kesin bir tarih vermek zor. Dolayısı ile doğrudan bir pozitif yansıma seçmen üzerine olmadığı sürece, AK Parti'nin, CHP oylarının üzerine çıkması zor görünüyor.

*

Bu noktada önemli bir tarihe vurgu yapmak isterim. Ocak 2025'e kadar geçecek 5 aylık sürede ekonominin seyri oldukça önem arz ediyor. Ocak ayında ortaya çıkacak yıllık enflasyon verileri ne kadar düşük çıkar ise çıksın, seçmene somut etkileri pozitif dönmek zorunda. Emekli ve asgari ücretlinin alacağı zam oranı beklentileri karşılanmak zorunda.

*

Özgür ÖZEL, uzun bir süre daha, erken seçim çağrısının üzerine gidecektir. Her ne kadar AK Parti, erken seçime sıcak bakmasa da, Ocak 2025'i erken seçim için kritik bir eşik olarak kabul edebiliriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Okan Bal Arşivi