Dursun Erkılıç

Dursun Erkılıç

Ankara, 100 milyar dolardan payını alacak mı?

Ankara, 100 milyar dolardan payını alacak mı?

Son dönemde turizmden sevindirici haberler geliyor ama siyaset ve enflasyon tartışmaları yüzünden güme gidiyor.

BAKAN MEHMET ŞİMŞEK

Ağustos ayının sonlarında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in etekleri zil çalıyordu! Şimşek, turizmde patlama yaşandığını belirterek, “Türkiye’nin cari açığının, tüketici kredilerinin büyümesindeki yavaşlama ve turizm gelirlerindeki keskin artış sayesinde önemli ölçüde daralması bekleniyor” dedi.

Bir Hazine ve Maliye Bakanı için bundan güzel haber olur mu?

BAKAN MEHMET NURİ ERSOY

Bundan yaklaşık on gün sonra ise Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Samsun’da turizm sektörü temsilcileriyle buluştuğu toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin bu yıl turizmden 56 milyar dolar gelir elde etmeye çok yaklaştığını, 2028 yılında bu geliri 100 milyar dolara çıkartmak istediklerini söyledi.

Bir Kültür ve Turizm Bakanı açısından da bundan güzel gelişme olabilir mi?

SEVİNDİREN AÇIKLAMALAR

Bakan Şimşek’in X’ten yaptığı paylaşıma göre, Bir ayda 7,1 milyon ile dikkate değer sayıda yabancı ziyaretçiyi ağırlayarak tarihin en iyi temmuz ayına damga vurdu…”

Beş yıl sonrası için 100 milyar dolarlık bir turizm gelirini hedef gösteren Bakan Ersoy da. “(Bu hedefe) Ulaşmak için mevcut, klasik turizm destinasyonlarıyla ilerlememiz mümkün değil. Yeni destinasyonlarımızı, mümkünse 81 ilimizin turizmden, turizm pastasından pay almasını sağlamamız gerekiyor.” dedi.

Son cümle tüm şehirlerimiz için olduğu gibi Başkent Ankara için de çok çok önemli…

BAŞKENT’TE TURİZM HAREKETLİLİĞİ

Sözü Ankara’ya getirmek istiyorum. Başkent;

- Doğrudan uçuş sayısındaki artış…

- Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kültür ve turizm varlıklarıyla ilgili çalışmaları ile “Ankara Miras Şantiye Gezileri”ne gösterilen ilgi…

- ATO Başkanı Gürsel Baran’ın duyurduğu, “Türkiye sağlık turizminin parlayan yıldızı” müjdesi…

- Afrika ve Ortadoğu ülkelerine yönelik tanıtım ve pazarlama atağı…

Gibi birçok gelişme Ankara’yı son dönemde bir adım öne çıkaran gelişmeler…

Sıkça yazdığım, “Türkiye’nin Başkenti, turizmin boş kenti!” değerlendirmelerin sonu geleceği için şahsen daha da sevinçliyim!

KURUMLAR, KURULUŞLAR, İSİMLER

Bu noktada, Ankara’yı dünya şehrine dönüştüren EKO İKLİM Zirvesi’nin kahramanlarından ATO Başkan Yardımcısı ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz’ın şu sözü büyük önem taşıyor:

- Ankara turizmin gelişmesi için uygun bir şehir. Sadece Ankara’nın değer taşıyan hikayelerinin turiste aktarılması gerekiyor…

Ankara Ticaret Odası’nın yanı sıra ve elbette Bakanlığın tüm birileriyle birlikte; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç da bu konuyu destekleriyle güçlendiriyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Bekir Ödemiş, Ankara İl Kültür Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu’nun konuya katkıları da üst düzeyde… Ankara Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Ceren Anadol, ATO Turizm Geliştirme Stratejileri Özel İhtisas Komisyonu Başkanı Savaş Çolakoğlu ve daha pek çok ismin çabası da inkar edilemez.

HER ŞEY ANKARA’NIN LEHİNE…

“Her Yol Roma’ya çıkar” söylemi; Ulus’ta, Gordion’da ve daha birçok yerde yapılan çalışmalarla, turizm bakımından “Her Yol Ankara’ya Çıkar”a dönüşebilir!

EKO İKLİM Zirvesi, Ankara’nın ulaşım ve konaklama ile altyapısına yapılacak takviyelerle turistleri memnun edecek bir turizm kentine dönüşmesinin mümkün olduğunu gösterdi…

Ankara’yı ‘Turizmin Başkenti’ yapacak projeler geliştirmek hiç de zor değil. Başkentin potansiyeli buna uygun… Türkiye’nin 100 milyarlık dolarlık turizm pastasından hakkı olan payı alması için biraz gayret gerekiyor…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dursun Erkılıç Arşivi