Ankara'da Dünya Hepatit Günü Farkındalık Etkinliği düzenlendi!

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde düzenlenen Dünya Hepatit Günü Farkındalık Etkinliği'ne hastane yöneticileri ve uzmanlar katıldı. Etkinlikte konuşan Ankara İl Sağlık Müdürü Ali Niyazi Kurtcebe, hepatitin dünyada önemli bulaşıcı hastalıklardan biri olduğuna dikkat çekerek, koruyucu önlemler ve tedaviyle bu hastalığın önlenebileceğini ifade etti.

Ankara'da Dünya Hepatit Günü Farkındalık Etkinliği düzenlendi!
Yayınlanma:

Ankara İl Sağlık Müdürü Ali Niyazi Kurtcebe, Türkiye'de aşılama sayesinde 5 yaş altı çocuklarda akut Hepatit B görülme sıklığının 100 binde 1'in altına indiğini belirterek, aşı reddinin sadece bireysel değil, toplumsal bir sorun olduğunu vurguladı.

Kurtcebe, Hepatit B aşısının 1998'de rutin aşılama takvimine alındığını ve doğumdan itibaren çocuklara iki doz halinde ücretsiz uygulandığını hatırlatarak, "Bu sayede özellikle 5 yaş altı çocuklarda Hepatit B görülme sıklığı 100 binde 1'in de altına inmiş durumda," dedi. Son 22 yılda sağlık alanında yaşanan gelişmelerle bulaşıcı hastalıklardan korunma ve aşılama konusunda önemli adımlar atıldığını belirten Kurtcebe, dünya genelinde yılda 1 milyonun üzerinde hepatit kaynaklı ölüm gerçekleştiğini, Türkiye'de ise siroza bağlı ölümlerin 15-20 bin düzeyinde olduğunu aktardı.

"AŞI REDDİNİN TOPLUMSAL ETKİLERİ"

Konuşmasında diğer bulaşıcı hastalıklardan korunmanın önemine de değinen Kurtcebe, Ankara'nın Ulusal Aşı Takvimi çerçevesinde yapılan çalışmalarla yüzde 99'un üzerinde bir aşılama oranına sahip olduğunu belirtti. Ancak münferit aşı retlerinin gündeme geldiğini belirterek, "Aşı reddi sadece reddeden kişiye ait bir problem değil, toplumu da ilgilendiren bir sorun," diye konuştu.

Kurtcebe, çiçek aşısı sayesinde çiçek hastalığının yeryüzünden silindiğini ve tüberkülozun aşıyla tamamen önlenebildiğini hatırlatarak, aşı olmayan bir kişinin bile toplum sağlığı açısından büyük risk taşıdığını vurguladı.

Gelecekte de sadece tedaviyle değil, sağlığın korunması ve geliştirilmesiyle vatandaşlara hizmet etmeyi amaçladıklarını belirten Kurtcebe, Ankara'da 1700'ün üzerinde aile hekimiyle hizmet sunduklarını ve şehirde 7 sağlıklı hayat merkezi bulunduğunu, 5 merkezin ise yapım aşamasında olduğunu ifade ederek, tüm vatandaşları bu merkezlerden hizmet almaya davet etti.

"MHRS İLE İLGİLİ BÜYÜK BİR PROBLEMİMİZ YOK"

Ankara nüfusunun yaklaşık 6 milyona ulaştığını belirten Kurtcebe, "Ankara'da yılda kişi başı yaklaşık 10 sağlık başvurusu gerçekleştiriliyor. Geçen seneye baktığımızda kamu hastanelerinde toplam 59 milyona varan muayene gerçekleştirildi. Ankara'da yapılan muayenelerin yüzde 80'i kamu hastaneleri üzerinden gerçekleştiriliyor. Çok sıkı takip ve desteklerle MHRS ile ilgili büyük bir problemimiz yok, hastalarımızın isteklerine hızlı şekilde cevap verebiliyoruz," dedi.

Kurtcebe, hastalıklardan korunmak için aşılama yanında sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizin de önemine dikkat çekerek, aile hekimlerinden ve sağlıklı hayat merkezlerinden bu konularda destek alınmasının önemli olduğunu belirtti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.