Ali Aydemir

Ali Aydemir

Beden, zihnin ve ruh temizliği

Beden, zihnin ve ruh temizliği

İslamiyet, beden bilgisini, din bilgisinden önce öğrenmeyi emrediyor. Çünkü, bütün iyilikler, güzelliklerin ve ibadetlerin bedenin sağlam olması ile yapılabilir. İslamiyet’te ruh temizliği esastır. Yalan söyleyen, hilekârlık yapan, insanları aldatan, zulmeden, haksızlık yapan, din kardeşlerine yardım etmeyen, büyüklük satan, yalnız kendi menfaatlerini düşünen bir kimse, ne kadar ibadet ederse etsin, hakiki bir Müslüman sayılmaz. Kur'an-ı kerimde şöyle buyruluyor: (Ey Resulüm, kıyamet gününü inkâr eden, yetimi, öksüzü incitip hakkını gasp eden, fakiri doyurmayan ve başkalarını da fakire iyilik yapmaya teşvik etmeyen o kimseyi gördün mü?) [Maun] Bu gibi kimselerin ibadeti kabul olunmaz.

İslam dininde yasaklardan, haramlardan sakınmak, emirleri, farzları yapmaktan daha önce gelmektedir. Hakiki bir Müslüman, her şeyden önce, tam ve mükemmel bir insandır. Güler yüzlü, tatlı dilli, doğru sözlüdür.  Müslüman son derece mütevazı, alçak gönüllüdür. Kendisine başvuran herkesi dinler ve imkan buldukça yardım eder. Müslüman vakurdur, kibardır. Ailesini ve vatanını sever.

Hadis-i şerifte (Vatan sevgisi imandandır) buyrulmuştur. Bunun için, vatanına saldıranlara karşı gereken vazifesini yapar. Hakiki Müslüman, dinine, anasına, babasına, hocasına, âmirine karşı saygılıdır. Lüzumsuz şeylerle uğraşmaz. Dinimiz İslâmiyet, temizliğe büyük önem vermiş, onu bir kısım ibadetlerin vazgeçilmez şartı, ve anahtarı yapmıştır.

Bir hadis-i şerifte Peygamberimiz şöyle buyurur:  "Namazın anahtarı taharet, yani temizlik, başlangıcı tekbir, tamamlayıcısı da selâm'dır."  Temizlik bazı ibadetlerin ön şartı olduğu gibi, sıhhat ve afiyetin vazgeçilmez unsurudur. Ayrıca rızkın artmasına da sebebidir.

Hadis-i şerifte:, "Temizliğe devam et ki, rızkına genişlik verilsin." buyrulmuştur. Temizliği, sadece beden temizliğine hasretmek yanlış olur. Beden temizliği kadar, hatta ondan da önce kalbi temizliği, niyet dürüstlüğü, ahlâk güzelliği gereklidir. Nitekim Resûlüllah Efendimiz: "İslâm, temizlik temeli üzerine bina edildi" hadis-i şerifleriyle bu iki hususa işaret buyurmuştur. "Allah temizdir, temizleri sever" ikazı da, İslâm'ın temizlik esasını hatırlatan diğer bir hadis-i şeriftir.

İslâm'ın temizliğe ne derece ehemmiyet verdiğini gösteren bazı hadis ve Ayet mealleri: "İslâm temizdir. O halde siz de temizleniniz. Çünkü Cennete ancak temiz olanlar girecektir."  (Hadis-i şerif meali)."Temizlik imanın yarısıdır. Zihinsel Temizlik Güçlendirmeleri zihinsel bedeni iyileştirerek zihni temizlemek için çalışır. Zihinsel beden düşüncelerimizden yapılan ruhsal varlığımızın parçasıdır. Zihni berrak olan, ruhunu Allah'ın emirlerine göre temiz tutan insanlar, huzur yaşarlar, mutluluğu paylaşırlar.

Çevresinin temizliğine dikkat göstermeyen, çevreyi kirletenleri uyarmayıp görevlerini ihmal edenler, sorumluluktan kurtulamazlar. Herkes, kendi evinin önünü temiz tutmalı, hastalık yapacak unsurlara karşı önlemler almalıdır. Hep başka kişilerden, başka kurum ve kuruluşlardan hizmetler beklemekle olmaz. Yetkililer görevlerinin bilincinde olmalı, kendilerine verilen görevleri layıkıyla yerine getirmelidir. Görevlerini layıkıyla yapanlar, dini ve toplumsal sorumlulukları aksatmadan yapanlar, her zaman sevilir ve dualar alırlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Aydemir Arşivi