Esra Sarı

Esra Sarı

Çağımızın sorunu: Obezite!

Çağımızın sorunu: Obezite!

Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır. Obezite; vücutta sağlığı bozacak ölçüde "aşırı ve anormal yağ birikmesi" olarak tanımlanıyor. Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor.

Modern çağda obezite, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen ciddi bir hastalık haline geldi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde 1 milyardan fazla aşırı kilolu veya obezite hastası bulunduğunu bildirildi. 2035’te ise bu sayının 4 milyarı aşacağı tahmin ediliyor.

DSÖ'ye göre, dünya genelinde 1 milyardan fazla kişi aşırı kilolu veya obez sınıfına giriyor. Bu kişilerin 650 milyonunu yetişkinler, 340 milyonunu gençler, 39 milyonunu çocuklar oluşturuyor. Bu çok ciddi bir oran. Obezite artık günümüzde küresel bir sorun haline geldi. Gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerin en önemli sorunlarından biri diyebiliriz. Bu sorunun ortaya çıkmasının birçok sebebi bulunuyor. Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, kötü yaşam koşulları, genetik gibi birçok faktör obeziteye neden olabiliyor. Ayrıca yapılan çalışmalar "şişmanlık" oluşumunda kalıtım veya genetik faktörlerin yüzde 25-40 oranında rol oynadığını göstermiştir.

Aşırı kilo alımı sağlığınızı büyük ölçüde tehdit ediyor. Aynı zamanda hareketlerinizin kısıtlanmasına ve ciddi hastalıklara yakalanmanıza sebep olabilir. Birden çok nedene bağlı ortaya çıkan obezite hastalığı insan vücudunda çok sayıda organı etkiliyor. Kalp, böbrek, karaciğer ve üreme organlarını etkileyen fazla kilolar diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, hipertansiyon, felç ve farklı kanser türlerine yol açarak yaşamı tehdit ediyor. Bu yüzden tedavisinin de birden çok branşın birlikte uyum içerisinde çalıştığı bir ortamda planlanıp yapılması gerekiyor.

Şunu da belirtmeden geçmek istemiyorum. Obezite, kadınlarda daha çok görülüyor.

Ortalama vücut ağırlığına sahip erkeklerde vücut yağı yüzde 15-20, kadınlarda ise yüzde 25-30 arasındadır. Dünya Sağlık Örgütü, fazla kiloluluk ve obezite tanımını beden kitle indeksine [BKİ = Ağırlık (kg) / Boy (m2)] dayanarak yapmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Esra Sarı Arşivi