Esra Sarı

Esra Sarı

Piyasalar düzelecek mi?

Piyasalar düzelecek mi?

Geçtiğimiz hafta piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı. Yeni başkan Hafize Gaye Erkan başkanlığında ilk kez toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini 6,5 puan artışla yüzde 15'e yükseltti. Merkez Bankası böylece 27 ay sonra ilk kez faiz artırmış oldu. Merkez Bankası, faizde yukarı yönlü adım atarak indirim sürecini sonlandırdı.

Faiz artırılma kararından sonra dolar ve euro kurunda çok düşükte olsa belli bir oranda düşüş bekliyordum. Ancak tam tersi oldu. Dolar ve euro artmaya devam etti. Piyasalar deyim yerindeyse alt üst oldu. Hatta dolar ve euro tarihi zirvesini zorlamaya başladı.

Döviz güne yükselişle başlamalarının ardından Dolar/TL bayram tatili öncesi 26,05 ile tüm zamanların en yükseğini gördü. Euro/TL 28,37 civarında işlem gördü.

Dolar gün içinde 26 lirayı geçti. Günün kapanışında ise 25,7215 liraya geldi. Halen piyasalarda süreç belirsiz ve çoğu yatırımcının aklından geçen tek bir soru var. Dolar daha ne kadar yükselir? Ben daha önceki köşe yazımda doların 30 liraya kadar çıkabileceğini öngörmüştüm. Çoğu ekonomistte doların bu sene 30 liraya yaklaşabileceğini öngörüyor. Sizin anlayacağınız piyasa bir süre daha belirsiz olacak.

Analistler, dövizin artışındaki nedeni; dünyadaki merkez bankalarının para politikalarına ilişkin belirsizlikler ve artan jeopolitik risklerin dolar talebini desteklemeye devam etmesi şeklinde açıklıyor.

Analistler, küresel pay piyasalarının, merkez bankalarının para politikalarına ilişkin belirsizlikler ve artan jeopolitik risklerle negatif seyrettiğini belirterek, yurt içi pay piyasalarının pozitif ayrıştığını söylüyorlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Esra Sarı Arşivi