Yurtdışında yaşayanlar EYT'den emekli olabilir mi?

Yurtdışında yaşayan Türkiye vatandaşları, Türkiye'de emekli olabilir. Hatta 8 Eylül 1999 tarihine kadar Türkiye'den sigorta başlangıcı olanlar EYT'den yararlanıp, emekli olabilir.

Yurtdışında yaşayanlar EYT'den emekli olabilir mi?
Yayınlanma:

Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, yurtdışında yaşayan Türkiye vatandaşlarının Türkiye'den emekli olabileceklerini belirtiyor. İşte Erdursun'un paylaştığı bilgilere göre yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının emeklilik süreci hakkında önemli noktalar:

  • Türkiye'den sigorta başlangıcı olanlar, 08/09/1999 tarihine kadar, EYT (emeklilikte yaşa takılanlar) düzenlemesinden faydalanabilirler.

  • Yurtdışında yaşayan kadınlar boşta geçen süreleri ve çalıştıkları süreleri, erkekler ise sadece çalıştıkları süreleri yurtdışı borçlanması yaparak prim günü satın alabilirler.

  • Anlaşmalı olan ülkelerde ilk sigorta başlangıcı Türkiye'den ilk sigorta girişi olarak kabul edilir.

  • Yurtdışı borçlanması yaparak emeklilik hakkı elde eden kişi, Türkiye'de çalışabilir.

  • Ancak, yurtdışında başka bir ülkede çalışan veya sosyal yardım ya da işsizlik maaşı alan kişiler, Türkiye'den aldıkları emekli aylığını kestirmeleri gerekmektedir.

  • Yurtdışı borçlanması ile SSK ve Bağ-kur'dan olmak üzere toplam dört alternatifiniz vardır. Bunlar arasından en uygun ve en hızlı olanı tercih edebilirsiniz.

Bu bilgiler, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye'den emeklilik süreciyle ilgili genel bir fikir sağlamaktadır. Ancak, daha detaylı bilgi ve danışmanlık almak için uzman bir sosyal güvenlik danışmanına başvurmanız önemlidir.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.