Gazze'de yeni bir 'İnsani ara' iddiası

Yaklaşık bir ay önce 24 Kasım tarihinde başlayan ve ilk olarak 4 gün olarak belirlenen daha sonra da bir haftaya çıkartılan ‘İnsani ara’ da İsrail ve Hamas rehine takasında anlaşmış ve çatışmasız geçen 1 haftada 81 İsrail vatandaşı ile 240 Filistin vatandaşı serbest bırakılmıştı.

Gazze'de yeni bir 'İnsani ara' iddiası
Yayınlanma:

Gazze’de ateşkes için arabulucu ülkelerin uğraşları sürüyor.

24 Kasım'da başlayan insani aranın sonrasında acımasızca saldırmaya devam eden İsrail sivil halkı öldürmeyi sürdürüyor. 3 İsrailli esiri dahi öldürmekten çekinmeyen İsrail’de basın dönem dönem yeni bir ‘ateşkes’ meydana gelmesini beklediğini iletmişti. Ara buluculardan Mısır’ın Gazze'de İsrail'in saldırılarının devam ettiği abluka altında "üç aşamalı bir ateşkes" önerisiyle birlikte tüm esirlerin serbest bırakılmasını içeren bir teklifte bulunduğu iddia ediliyor.

The Times of Israel gazetesinin Suudi Eş-Şark internet sitesine dayandırdığı haberine göre, geçtiğimiz hafta Kahire'de Mısır ile Hamas arasındaki görüşmelere katılan bir kaynak üzerinden bu bilgi paylaşıldı.

Raporlara göre, ilk aşamada 2 haftalık bir ateşkes önerisi sunuluyor ve bu süre 3 veya 4 haftaya kadar uzatılabilir. Bu aşamada, 40 İsrailli esirin -kadınlar, çocuklar, yaşlı erkekler ve hastalar dahil olmak üzere- serbest bırakılması planlanıyor.

Bunun karşılığında ise İsrail'in, aynı kategorideki 120 Filistinli esiri serbest bırakması, aynı zamanda "ateşkesin sürdürülmesi" ve "İsrail tanklarının Gazze'den çekilerek insani yardımların bölgeye ulaştırılması" hedefleniyor.

İkinci aşamada, Filistinli gruplar arasında görüşmelerin yapılması ve "Batı Şeria ve Gazze'de teknokratik bir hükümetin kurulması" öneriliyor.

Üçüncü ve son aşama ise "kapsamlı bir ateşkesin" ardından Gazze'deki tüm İsrailli esirlerin serbest bırakılmasını içeriyor. Buna karşılık, Filistinli esirlerin serbest bırakılması için belirlenecek bir plan öngörülüyor.

Haberde ayrıca, bu aşamada İsrail'in, güçlerini Gazze Şeridi'nden çekip yerinden edilmiş Gazzelilere evlerine dönmelerine izin vereceği ifade edildi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.