Merkez Bankası'ndan TL için yeni adım

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası (TL) mevduatına geçişi desteklemek amacıyla yeni bir adım attı.

Merkez Bankası'ndan TL için yeni adım
Yayınlanma:

TCMB'nin Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak duyuruldu. Bu kapsamda, zorunlu karşılık uygulamasında yapılan değişikliklerin piyasa mekanizmalarının işleyişini güçlendirmeyi, makro finansal istikrarı sağlamayı ve parasal aktarımı desteklemeyi amaçladığı belirtildi.

Yapılan düzenlemelere göre, kur koruması sağlanan hesaplar için zorunlu karşılık oranları 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 30'dan yüzde 25'e indirilmiştir. Ayrıca, yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu için tüm vadelerde TL cinsinden tesis edilen ilave zorunlu karşılık oranı yüzde 4'ten yüzde 8'e yükseltildi.

Bu ayarlamaların, Türk lirası mevduatına geçişi teşvik etmeyi ve aynı zamanda miktarsal sıkılaştırma sürecine devam etmeyi amaçladığı ifade edilmiştir. Söz konusu adımlar, Para Politikası Kurulu'nun belirlediği ilkeler doğrultusunda sadeleşme süreci ve miktarsal sıkılaştırmaya yönelik olarak devam edecektir.

Para Politikası Kurulu'nun 25 Ocak 2024 tarihli kararında, sadeleştirme süreciyle uyumlu olarak kredi arzında ve mevduat faizinde olası oynaklıklara karşı makroihtiyati kararlarla parasal aktarım mekanizmasının destekleneceği vurgulanmış, aynı zamanda sterilizasyon araçlarının çeşitliliğinin artırılarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edileceği açıklanmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.