Enerji! Enerji! Enerji!
Konutlarımızda olduğu gibi, sanayide, ulaşımda ve birçok sektörde en önemli ihtiyacımız enerjidir. Sınırlı enerji kaynaklarımız olmasına rağmen 2017 yılı itibariyle elektrik ithalatımız. % 61 civarında azalması büyük bir oran. Ancak elektrik ihtiyacımızın önemli bir kısmını doğal gazdan karşılıyoruz.
Eskiden elektrik ihtiyacımızı hidroelektrik santralı ve termik santrallerden sağlarken bu günlerde rüzgar, güneş ve diğer kaynakları daha iyi kullanabiliyoruz. Pekiyi yarınlarda ne yapmalıyız. Onun için benim önerim devletimize ait birçok fabrikalarımızda ve özel sektöre ait fabrikalarımızda kendi elektriğimizi üretebiliriz. ''Kendi Elektriğini Kendin Üret Teşviki Al'' şeklinde uygulamalar yapılabilir. Kendi elektriğini ürettiği gibi devlete de elektrik satmalı. Hem makinelerinde hem de ısınmasında kullandıktan sonra kalanını devlete satacağı sistemi oluşturmalı. Fabrikaları yapılacağı yerlerde veya mevcut fabrikalarda en uygun elektrik üretme yöntemi tespit edilip, o sistem uygulanmalı. Güneşi çok alan yerlerde güneş panelleri, rüzgara uygun yerlerde rüzgar enerji santralleri kurulmalı.
MKE, Rafineri, Demir Çelik Fabrikaları ve birçok devlet kurumu ve özel sektör fabrikaları ve belediyeler okullara üniversitelere kurabilir. Çünkü en çok enerjiyi harcayan kurumlar bu kurumlardır. Hatta belediyeler sokak aydınlatmalarını bu şekilde yapabilir.
Şimdi de elektriğin yolcuğunu izleyelim mi? Ne yani elektrik geziyor mu? Evet elektrik hatlarda gezen bir yapıya sahip çünkü elektrik depolanamıyor. Elektriğin ihtiyaca göre yönlendirilmesi ise Gölbaşı-ANKARA'dan yapılıyor.
Bu sebeple elektriği ben çok elektrik harcanan saatlerde kullanmamalı bu saatler aşağıdaki panoda gösterilen T 2 Akşam dönemidir.
Tarife Zamanı Zaman Aralığı Toplam Saat
T 1 (Gündüz) 06.00-17.00 11
T 2 (Akşam) 17.00-22.00 5
T 3 (Gece) 22.00-06.00 8
Önemli olan ise bu dönemlerde elektrik harcamalarımızı kontrol altına almalıyız. Özellikle çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi aletlerimizi T-3 döneminde çalıştırmaktır. Bu arada komşuların yatak odaları bu makinelerin yakınında olmamalı çünkü onları rahatsız etmemeli. O zaman T-1 zamanında çalıştıralım. Neden derseniz elektrik hatlarda gezerken enerji kaybı oluyor. Buna örnek verecek olursak bir tanker mazotu yolda gezdirelim ihtiyaç yerlerinde boşaltalım. İşte bu dolaşım safhasında tankerde sonuçta mazot yakıyor. Tarifemiz standart tarife olsa bile 22 00-06 00 arasında kullanmak ülke ekonomisine fayda demektir.
Evlerimizde boşa yanan lambaların yanı sıra bu lambaların LED olmayışı da elektrik harcamasını artıran etkin faktörlerdendir. Boşa çalışan cihazlar, bilgisayarlar bütün hepsi elektrik yakıyor. Alınan cihazlarında elektrik harcamasının en az olduğu +++ Logolu şeklindeki ürünleri almalıyız. Az enerjiyle çok verim elde edilen ürünleri alarak, hem kendi elektrik faturamızı azaltırken; hem de ülke ekonomisine katkı da bulunmaya ne dersiniz. Az enerji ile çok verim.
Birde konutlarda evlere kurulum maliyetine ilaveten ekstra maliyete etki eden vergilerin ve harçların minimum seviye indirilmeli. Konutlarda uygulanabilirliği şu an maalesef maliyet sebebi ile çok zor gözüküyor.
Elektrik başta olmak üzere enerji yönünden dışa bağımlı olmak istemiyoruz.
Özellikle okullarda her eve üç adet LED lamba öğrencilere devletimizin yapacağı bir kampanya ile verilebilir.:)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.