TUSAŞ'a yapılan hain saldırının öncesi ve sonrası: Tüm detaylar...

Ankara’nın Kahramankazan ilçesindeki Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi'ne (TUSAŞ) yönelik gerçekleştirilen terör saldırısında şehit sayısı 5’e yükseldi. Ankara'da dün yaşanan hain saldırı nasıl meydana geldi? İşte detaylar...

TUSAŞ'a yapılan hain saldırının öncesi ve sonrası: Tüm detaylar...
Yayınlanma:

DERLEME: ÖMERCAN ÖZMEN

Saldırı, 23 Ekim 2024 günü saat 15.26’da meydana geldi. Bir taksi ile TUSAŞ tesislerine gelen biri kadın, biri erkek iki terörist, araçtan inerek çevredeki sivillere ateş açtı. Saldırının, vardiya değişimi sırasında gerçekleştiği anlaşıldı. Teröristler, tesisin içine yüksek miktarda patlayıcı ile girmeyi başardı. Jandarma özel harekat ekiplerinin operasyonu sırasında, teröristler kendilerini patlatarak öldü.

aa-20241023-35992395-35992388-tusasturk-havacilik-ve-uzay-sanayii-as-yerleskesinde-teror-saldirisi.jpg

SALDIRI ANI VE DETAYLAR

Saldırıyı gerçekleştiren birisi kadın iki terörist, bir ticari taksiyle TUSAŞ tesislerine geldi. Güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerde, teröristlerin önce takside bir süre bekledikleri, ardından araçtan inerek sivillere ateş açmaya başladıkları görülüyor. Saldırıyı vardiya değişimi sırasında gerçekleştiren teröristler, uzun namlulu silahlarla tesisin giriş kapısına yöneldi ve çevredeki sivillere ateş etmeye devam etti. Kapı yakınında bir patlama meydana geldiği sırada, teröristler tesis içine girmeye çalıştı ancak güvenlik güçleri tarafından anında karşılık buldular.

ÖZEL HAREKATIN MÜDAHALESİ VE OPERASYON

Saldırının duyulmasının ardından sosyal medyada hızla yayılan haberler üzerine, en yakın birim olan Jandarma Özel Harekat timleri helikopterle olay yerine intikal etti. Özel harekat ekipleri, saldırı anında tesise ulaşarak teröristlere müdahale etti. Tesiste güvenlik önlemleri artırıldı ve çalışanlar güvenli bölgelere tahliye edildi. Teröristler tesis içinde etkisiz hale getirildi. İlk açıklamaları İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaptı. Ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz üç bakan ile kameralar karşısına geçip terörle mücadelede kararlılık mesajı verdi. İlerleyen saatlerdi TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yaptığı açıklamada, Özel Harekat ekiplerinin hızlı ve cesur müdahalesi sayesinde daha büyük bir felaketin önlendiğini vurguladı.

ti.jpg

SALDIRININ ARDINDAN GENİŞ ÇAPLI OPERASYON

Saldırının ardından TUSAŞ tesislerinde geniş çaplı bir operasyon başlatıldı. Güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerde, teröristlerin bir taksi ile tesise geldiği, şoförü etkisiz hale getirdikten sonra saldırıyı başlattıkları tespit edildi. Jandarma özel harekat ve güvenlik güçlerinin hızlı müdahalesi sayesinde daha büyük bir faciadan dönüldü. Teröristlerin tesise yüksek miktarda patlayıcı getirdikleri, ancak bu patlayıcıların büyük kısmını kullanamadan etkisiz hale getirildikleri bildirildi.

SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan adli soruşturma kapsamında bir başsavcı vekili ve 8 Cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini duyurdu. Saldırı ile ilgili yayın yasağı kararı alındı.

ŞEHİT OLAN TAKSİ ŞOFÖRÜ MURAT ARSLAN

Saldırıda şehit olan taksi şoförü Murat Arslan’ın trajik hikayesi ise dikkat çekti. Teröristler, Kazan ilçesinden bindiği taksiyi gasp ederek şoförü vurdu ve Arslan’ın cansız bedenini aracın bagajına koyarak saldırı noktasına geldiler. Murat Arslan, saldırıda hayatını kaybeden beş kişiden biri oldu.

aa-20241023-35992395-35992389-tusasturk-havacilik-ve-uzay-sanayii-as-yerleskesinde-teror-saldirisi-1.jpg

ŞEHİT VE YARALILAR

İlk açıklamada, saldırıda 4 kişinin şehit olduğu, 14 kişinin ise yaralandığı bildirildi. Gece saatlerinde ise şehit sayısı 5’e yükseldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yaralılardan 7’sinin özel harekat mensubu olduğunu ve 3’ünün durumunun ağır olduğunu belirtti. Şehitler arasında TUSAŞ’ta kalite kontrol görevlisi olarak çalışan Cengiz Coşkun, makina mühendisi Zahide Güçlü, TUSAŞ çalışanı Hasan Hüseyin Canbaz, güvenlik görevlisi Atakan Şahin Erdoğan ve taksi şoförü Murat Arslan yer aldı.

SORUŞTURMA VE YAYIN YASAĞI

Saldırıya ilişkin soruşturma hızla başlatıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bir başsavcı vekili ve sekiz Cumhuriyet savcısı olayla ilgilenmek üzere görevlendirildi. Olay hakkında yayın yasağı getirilirken, teröristlerin kimlik tespit çalışmaları devam ediyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, saldırının büyük olasılıkla terör örgütü PKK tarafından düzenlendiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere birçok devlet yetkilisi, saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Türkiye terörle mücadelede kararlı bir şekilde yoluna devam edecek. Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak” ifadelerini kullandı. Saldırının ardından toplumda büyük bir infial oluştu, teröre karşı tek ses olunması gerektiği vurgulandı.

Saldırının ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaralıları hastanelerde ziyaret etti. Bakan Yerlikaya, “Bu hain saldırının sorumlularını adalet önüne çıkaracağız. Terör örgütüne karşı mücadelemiz kararlılıkla sürecek” dedi.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ise teröristlerin hak ettikleri cezayı bulduklarını belirterek, "En son terörist etkisiz hale getirilene kadar mücadelemiz sürecek" ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Kahramankazan yerleşkesine düzenlenen terör saldırısını lanetledi.

Özel, terör saldırısına ilişkin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı:

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketine (TUSAŞ) terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

PKK VE KCK'YA OPERASYON

Hain saldırının ardından terör örgütlerinin inlerine giren Türk Silahlı Kuvvetleri, çok sayıda teröristi etkisiz hale getirdi. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), gerçekleştirilen operasyonda PKK/KCK ve diğer terörist unsurların etkisiz hale getirilmesi amacıyla toplam 32 hedefin başarılı bir şekilde imha edildiğini açıkladı. Harekatın, MİT ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yürütüldüğü belirtildi.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.