İşsizlik, çok yönlü bir sorun
Bir insanın başına gelebilecek en kötü şeylerden biri işsizliktir. Hele bir de evliyse, eşi çalışmıyorsa yandı demektir! Evi kira ise; okuyan bir ya da birkaç çocuğu varsa gibi ihtimalleri saymıyorum bile…
Hepsi bir arada ise o kişi ya da aileye Allah yardım etsin…
GEÇEN YIL DURUM NASILDI?
Bilindiği gibi, Türkiye İstatistik Kurumu, “İşgücü İstatistikleri 2022” verileri yaklaşık 30 gün önce açıklanmış ve ülkemizdeki işsizlik oranının, 2022'de bir önceki yıla göre 1,6 puan azalışla yüzde 10,4 olarak gerçekleştiği görülmüştü. Buna göre, Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yıl 2021’e kıyasla 337 bin kişi azalarak 3 milyon 582 bin kişi olmuştu. Verilerin geneline yansıyan rakamların virüs salgınıyla olan bağını da unutmamak gerekiyor…
Toplam işsiz sayısından yaş gruplarına kadar birçok kalemde bilgilerin yer aldığı verilere göre geçen yıl işsizlik oranı en yüksek bölge yüzde 19,2 ile “Van, Muş, Bitlis, Hakkari” olurken, işsizlik oranı en düşük bölge yüzde 6,2 ile “Kastamonu, Çankırı, Sinop” oldu.
En yüksek istihdam oranı ise yüzde 54,1 ile “Tekirdağ, Edirne, Kırklareli”ndeydi…
Verilerin hepsini değerlendirmeye çalışsak ortaya bir kitap çıkar!
İşsizlik dendiği zaman tartışılan birkaç konu var, onlara bakalım.
Birincisi: Mesleksizlik…
İkincisi: İstihdam, üretim, ihracat odaklı yatırımların yetersizliği…
İŞ ARAYANLAR VE EĞİTİM…
İşyerlerinin camlarını asılmış duyurularda “Eleman aranıyor” duyurularını görürken, gazete ve televizyon haberlerinde ya da çevrenizdeki sohbetlerde duymuşsunuzdur; denir ki, “Filanca kişi iş beğenmiyor!”
Bir de “Masa başı iş isterim” diyenler var!
Gerçekçi olmak gerekirse bunların tümü mesleksizlikten kaynaklanıyor. Uzmanlaştığı bir mesleği olanlara iş her yerde var. Türkiye’de yoksa yurt dışında var bu olanak.
Mesleksizliğin birinci nedeni ise eğitim sistemi. Sistem, liseyi ve üniversiteyi bitiren birine bir alanda çalışma imkanı sağlayacak bir beceri kazandırmıyorsa yapacak bir şey kalmıyor.
Hal böyle olunca insanlar, “Ne iş olsa yaparım abi” diye geziniyor ortalıkta.
YATIRIMLAR KONUSU…
İstihdam, üretim, ihracat odaklı yatırımların yetersizliği konusu ise en az eğitim sistemindeki sıkıntı kadar büyük. Çünkü bu konu hem devletin kalkınma politikaları hem de özel sektörün yatırım iştahıyla ilgili…
İşsizliği masaya yatırmak gerektiğinde birçok konuyu da yanına uzatmak gerekiyor ki vurulan neşter derde deva olsun…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.