Ali İnandım

Ali İnandım

Kıbrıs tarihinin yeni sayfası açılıyor

Kıbrıs tarihinin yeni sayfası açılıyor

Kıbrıs, Girit, Malta ve Cebelitarık… Akdeniz’e hakim olmanın sac ayakları. 3 kıta arasında elmas değerinde denizden bir ada Akdeniz. Tükenmez ticari ve siyasi gücün kalbi. ABD’nin kendi sınırlarında, bu denizin çevresindeki kadar üs yoktur.

Cebelitarık ve Malta, hala İngilizlerin kontrolünde. Girit’e, ABD’yi öne ittirip yeniden giriyorlar. 1878’den beri Kıbrıs'talar ancak bir türlü tam kontrolü alamadılar. Girit ve Kıbrıs, hep kaygan zemindi onlar için. O yüzden fitne fesadı bitmedi buraların, İngiliz kumaşından meşhur kışkırtıcılıklarıyla.

KIBRIS’IN ELİNDEN KAYIŞINI İZLEDİ

1960’tan beri Güney Kıbrıs’ta İngiliz toprağı sayılan Ağratur ve Dikelya üsleri var; Orta Doğu ve Doğu Akdeniz’i karıştırma üsleri. Kıbrıs’ı ne Rum’a ne Türk’e yar etmeyen İngiliz, bu üslere rağmen 1974’te Kıbrıs’ın yarısının elinden kayışını izledi.

50 yıldır sözde diplomasi manevralarıyla uluslararası hukuku çiğneme pahasına geri almaya uğraştılar ama sonunda Türklerin sabır taşını çatlattılar.

2004 yılında, Avrupa Birliği koşullarına aykırı olduğu halde Birliğe aldılar Güney Kıbrıs’ı. Aynı yıl Annan Planı için yapılan halk oylamasında Güney Kıbrıs ‘hayır’ Kuzey Kıbrıs ‘evet’ deyince yıllardır uzlaşmayanın bir şok etkisiyle Rauf Denktaş olmadığı ortaya çıktı. (Yıkıldı Be Annem!)

Hükümetlerimiz, Denktaş’a hakaret boyutunda çok ayıp etmişlerdi, hakkını helal edemeden aramızdan ayrıldı Toros.

TARİHSİZ AVRO KAFA YETİŞEN NESİL

İngiliz’de fitne çok; memleketin yasadışı örgütlerini, mafyasını, kasaba kurnazını, kara paracısını, satılmış ruhlarını doldurdu Kuzey Kıbrıs’a. Kıbrıslının sabrını zorlayacak, Türk’ü Türk’e düşman edecekti.

Başardı da.

Denktaş’tan sonraki basiretsiz siyasetçiler, nerdeyse kanla alınanı gümüş tepside ikram ediyordu.

Değil geçmiş 5 yüzyıl hatta son yüzyıl, Kuzey Kıbrıs’ta 1974 Barış Harekatı’nı bilmeyen bir nesil yetiştirildi Avrupa’nın ve Rum’un avrolarıyla. Soros beslemesi dernek ve kurumların güdülediği, önce İngiliz sonra Avrupa hayranı Avro kafa bir nesil, Türkiye düşmanı oldu.

Kıbrıslı Türkler, İngiliz Türkiye’ye gelirken İngiltere’ye gider tatil için. Katiline aynı hayranlık, yıllarca sömürdükleri Hintlilerde de vardır.

RUMUN RUMLUĞU YUNANLININ YUNANLILIĞI

Oysa Osmanlı, 1570’de Kıbrıs’ı aldıktan sonra Anadolu’dan yerleştirdiği Türkler Karaman, Sivas, Maraş, Tokat, Amasya, İçel, Yozgat, Aydın, Alanya, Teke, Manavgat, Beyşehir, Akşehir, Seydişehir, Niğde, Ürgüp, Darende, Akdağ, Sis ve Tarsusluydu.

Yunanlıların Yunanlılığı gibi, Rumların da Rumluğu tartışmalıdır.

Fenikeliler, Mısırlılar, Hititler, Romalılar, Araplar, Bizanslılar, Haçlılar, Memlükler, Cenevizliler ve Venediklilerden karışık Kıbrıs halkı, Bizans kılıcıyla zorla Ortodoks yapılmış, Bizans Rumcasını konuşmaya zorlanmıştı. Zamanla Rumlaştılar.

Yunanlı tarihçi Paparigopulos, bugünkü Yunanlılar için şu tespitte bulunur: Gerçek Yunanlılar, Milattan Önce 146 yılında gerçekleşen Roma işgali neticesinde yeryüzünden bütünüyle silinmiştir. Bugünkü Yunanlılar, Milattan Sonra 6. Yüzyıl’da kuzeyden ve batıdan Mora Yarımadası’na akan Slav, Arnavut, Ulah, Kuman, İskit gibi ırkların bu topraklara yerleşmeleri ve melezleşmeleri sonucu oluşmuş bir ırkın torunlarıdır. 13 ayrı millet ve etnik gruptan oluşan bu halkın müşterek yanı, Ortodoks oluşlarıdır.

1821’de Osmanlı’da kışkırtılıp kurulan Yunanistan, İngiliz icadıdır. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan pek çok Ortadoğu ve Afrika devletleri gibi. Mucidi İngiltere’nin sözünden çıkamaz Yunanistan. Osmanlı’da, Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi, Kıbrıs’ta da çıkmaz. ABD ise yeni silahlı kuvvetleridir İngiltere’nin, nereye giriyorsa onlar için de giriyordur.

50. YIL YENİ KIRILMA TARİHİDİR KIBRIS’IN

Bugün Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. Yıl Dönümü. Türkiye, siyasi ve askeri, en üst seviyede katılıyor kutlamalara. Kıbrıs tarihinin yeni kırılma yılı…

İster uzlaşmayla ister savaşla sabrı tüketilen Türkler, geri dönülmez yola girdiler artık. 50 yıl kaybettiler ama Kıbrıs Türkleri için, 50 yıldan çok fazlasını kazandılar beklerken. Dünya tarihinde de yeni kırılma noktalarından biri olacak Kıbrıs.

Kıbrıs’ta, Türkler için yeni bir tarih sayfası açılıyor bugün. Önce Kıbrıslılara sonra dünya Türklerine, hayırlı olsun bu yeni tarihin başlangıcı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali İnandım Arşivi