Enver Baltaş

Enver Baltaş

Kuraklık artarken Konya çöküyor

Kuraklık artarken Konya çöküyor

Kuraklı ve yeraltı suları sorunu Konya’yı obruk şehri yapmadan Dr. Alişan Taşpınar’a kulak vermeli. Alişan Taşpınar 1966 Konya Cihanbeyli doğumlu. Köy okullarında ilköğretimini tamamladı. İlçe okullarında orta öğretimini tamamladı. Konya da lise eğitimini tamamladıktan sonra Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1993 Yılında top doktoru olarak mezun oldu.

Alişan Taşpınar, Konya’nın saygın iş adamlarından biridir. Nakliyecilik, akaryakıt istasyonculuğu, kozmetik cilt bakım ürünleri üreticiliği, iç dış ticaret ve Tamamlayıcı Tıp alanındaki çalışmaları ile hem Konyamızın hem de ülkemizin yetiştirdiği başarılı iş adamlarından biridir. Ancak en önemli ve asıl mesleğini en sona bıraktım.

Çünkü o mesleği baba mesleği olan çiftçiliktir. Alişan Taşpınar tüm merdivenleri çıkarken hiç bir zaman çiftçiliği terk etmemiştir. Aksine ana mesleği her zaman çiftçilik olmuştur ve diğer sektörlerden gelirleri ile de hep tarıma yatırım yapmıştır. Alişan Taşpınar için her zaman ana meslek çiftçilik olmuştur. Üretimde maliyeti düşürmek ve verimliliği artırmak için birçok Ar-Ge çalışmaları yapmıştır. Yıllardır Toprak düzenleyiciler üzerine çalışmaları vardır. Kendi özel arazilerini tabiri caizse laboratuvar gibi kullanarak Konya Ovasının geleceği için akıl yoran akil insanlarımızdan birisidir.

Alişan Taşpınar araştırmalarında özellikle toprağa atılan gübrelerin tamamının NPK’nın bitki tarafından kullanılmadığını tespit ile Konya ovasındaki toprakların büyük bir kısmının PH değerlerinin yüksek olduğunu ve organik madde miktarının da düşük olduğunu tespit etmiştir. Bu özellikte olan toprakların suyu tutma kapasitelerinin düşüklüğünü tespit etmiştir ve yıllardır kendi özel arazilerinde toprağın su tutma kapasitesini ve organik madde miktarını artırmak için birçok çalışma yapmıştır.

Çözüm olarak en ekonomik olarak PH ı çok yüksek arazilerde öncelikle mikronize toz kükürt ile tarlalarının PH oranlarını düşürmeye çalışmış ve çalışmaları sonuç vermiştir. Organik madde miktarını artırmak için hasattan sonraki tüm sapı tarlaya yedirerek tarlada çürümeye terk edilen sapların organik madde miktarını yükselttiğini tespit etmiştir.

Ayrıca organik madde oranlarını yükseltmek için Leonardit ve Hümik Pulvik ASİT kullanmıştır ve çok iyi sonuçlar almıştır. Bu çalışmaları ile özellikle komşu çiftçileri etkilemiş ve bölgesinde tarla ıslah çalışmasının öncülüğünü yaparak çiftçilerimize rol model olmuştur.

Bu çalışmaları sonucu ürün veriminde ve kalitesinde en az %15-20 artış olduğunu tespit etmiştir. Son olarak Konya Ovasında bilinçsiz su kullanımı sonucu yeraltı sularının azalması ve arazilerde oluşan obruklar üzerine daha az suyla sulama işini nasıl çözebileceği üzerine AR-GE yapan Taşpınar bunda da mükemmel sonuç elde ettiğini % 50 su tasarrufu ile yeraltı sularını koruyabileceklerini bildirdi. Sayın Taşpınar büyük önem arz eden bu konuyu iki hafta içerisinde basın açıklamasıyla kamuoyuna duyuracağını bildirdi. Ülkesi için mücadele eden tüm bilim insanlarına selam olsun kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Enver Baltaş Arşivi