Psikolojide esneklik nedir?
Dar görüşlü ve kuralcı biriyseniz üzgünüm ki hayat ve kanunlar çokta size uygun değil... Aman gamze hanım çok umutsuz bir giriş yaptınız diyebilirsiniz belki üzgünüm amacım bu değil ama kendimden biliyorum merak etmeyin anlayacağız bu psikolojide esneklik kısmını hem size hem kendime öğüt için yazıyorum bugün bu satırları:)
Bazen bir konuyu kafamıza çok takarız günlerimiz, haftalarımız gider daha sonra insan bilinci bir şeye çok adapteli gitmez hanımlar, beyler o yüzden o sıkıntı içerisinde farklı aktiviteler bulabiliriz anlık rahatlamalar yaşayabiliriz, sonrası için ise umursamaz tavırlar gelir ruhani boyutunuza... İşte bu durumda esnek olmamız bize çok fayda sağlayacaktır.
Psikolojik esneklik, bulunduğumuz ortamın bizden beklentilerini fark edip düşünce ve davranışlarımızı buna göre ayarlayabilmemiz olarak tanımlanıyor. Bu ortamlara uyum sağlamak için kişisel ve sosyal becerilerimizi kullanıyoruz. Bu sayede hayatımızda önem taşıyan durumlar arasında bir denge kuruyor, değişen durumlara uygun düşünce ve davranışları seçebiliyoruz. Esnek olmak bize duygusal bir karmaşa içinde olduğumuzda bile geniş bir bakış açısına sahip olma imkanı sunuyor ve daha nesnel değerlendirmeler yapmamızı sağlıyor. Psikolojik esneklik, içinde bulunduğumuz ana temas etmemizi sağlıyor. Bulunduğumuz andaki duygu ve düşüncelerimizi değiştirmeye ya da kontrol etmeye çalışmadan sadece varlıklarını fark ediyoruz.
Duygularımızı ve düşüncelerimizi bastırmaktansa varlıklarını kabul etmek esnek olmak konusunda bize daha iyi geliyor. Psikolojik esneklik her ne kadar değişim ile ilgili olsa da bizim için önemli olan değerlerimizi değiştirmeden içinde bulunduğumuz durumlar hakkında karar vermemizi de içerebiliyor. Yani esneklik, düşüncelerimizin değişimi ile ilgili olduğu kadar hayatımızda önemsediğimiz ve aynı şekilde devam etmesini istediğimiz inançlarımız ve değerlerimiz ile de yakından ilişkili.
PSİKOLOJİDE ESNEKLİĞİN FAYDALARI NELERDİR?
Psikolojide esnek olan kişiler daha çok uyumlu ve hayata karşı motiveleri daha yüksek olan kişilerdir. Daha az düşünmekle birlikte bağımsız davranışları da etken olabiliyor... Psikolojik olarak esnek olmak için kişilerin kendi düşüncelerini gözlemlemeleri ve alternatif bakış açılarını da hesaba katmaları öneriliyor. Bu sayede, baskın olan veya ilk akla gelen düşünce yerine daha mantıklı görünen düşünceyi benimsemeyi tercih edebiliyorlar. Dahası, psikolojik olarak esnek kişilerin öz düzenlemeleri ve öz kontrolleri yüksek oluyor.
Örneğin, dürtüsel davranışlarını daha kolay düzenleyebiliyor ve bağlama göre değişebilen düşüncelere daha kolay adapte oluyorlar. Bu kişilerin gerçek duyguları, düşünceleri ve davranışları ile ideallerindeki duygu, düşünce ve davranışları arasında çok büyük bir fark bulunmuyor. Bu sayede ise içsel süreçleri ve dışsal süreçleri birbiriyle daha uyumlu oluyor. Yapılan bir araştırmaya göre psikolojik esneklik aynı zamanda iş yerindeki üretkenliğimizi de artıran bir etken. Esnek kişiler iş yerinde daha verimli çalışıyor, fırsatlara daha açık oluyorlar ve böylece iyi oluşlarına katkı sağlıyorlar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.