Gamze Arslan

Gamze Arslan

Deprem ve sonrası geçmiş olsun Türkiye

Deprem ve sonrası geçmiş olsun Türkiye

Geçmiş olsun Türkiye, vefat eden tüm herkese yürekten baş sağlığı ve rahmet diliyor yaralı olan herkese yürekten şifa diliyorum. Birdaha aynı şeyleri yaşamamayı yürekten diliyorum tıpkı sizler gibi...

Normale dönmeyi çok istediğimiz zaman zaman unutup yaşamamıza devam eden anlarımıza şahit olup utandığımız günlerdeyiz. Birlik olmak böyle bir şey hep bütün olduğumuzu birbirimize bağlı olduğumuzu söylerim bu anlarda yeniden bunu hissettim. Türk Milletinin yardımseverliği, birlik içinde hareket etmesi Takdire şayan. Ne yaşıyoruz biz? Neler oldu Ülkemize? Şaşkınlıkla kaldığımız bir hafta içinde bulduk kendimizi sanki hayaller arasında yolculuktan gerçek bir hayatı anlama ve yaşama sürecine geçmiş gibi. Kimimiz yaşadığımız yerlerden deprem bölgelerine gittik kimimiz bol bol dualar ettik maddi manevi desteklerimizi sağladık ama yetmedi can kayıplarını engellemeye maalesef ki keşke buna şahit olmasaydık her birimiz yüreklerimizde acı ile gezdik yattığımız yerden, yediğimiz yemekten, uyumaktan normal standartlarımıza göre davranmaktan öyle utandık ve suçladık kendimizi. Elbette bunun psikolojik yıpranmaları olacak hala toparlanmış değiliz uzun sürede toparlanılacak gibi durmuyor ancak bazen bizlerin çokta gücü geçerli olmuyor ciddi şeyleri değiştirmekte keşke herkesin gücü yetseydi o binaların enkaz altında kalmamasına ve birçok insanın yaşamının sonlandırılmasına ve bizimde şahit olmamamıza keşke keşke keşke... Olan oluyor geçen geçiyor sadece şuan çok derin üzüntü içindeyiz. Önlemleri almak, kişisel sorumluluklarımızı yerine getirmek ve sonra akışına bırakmak hep önerilen ve olması gerekendir. Sonrası için elbet acı çekeceğiz ve bazen çok çaresiz hissedeceğiz bunlar gayet olağan duygu halleridir.

PEKİ BİZ SEYİRCİ OLAN, DEPREM BÖLGESİNDE OLMAYAN KİŞİLER PSİKOLOJİMİZ İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

Her birimizin ne yapacağını bilemediği dönemde birazda olsa kendimize gelebilmek biraz rahatlayabilmek sağlıklı bir ruh içinde yaşamak adına bir kaç madde derledim. Lütfen bu bir duyarsızlık değil kendinizi azda olsa rahatlatmak ve normal davranışlara dönüş olarak değerlendirelim olur mu? Biliyorum çok hassas dönemden geçiyoruz ve kelimelerimi çok dikkatli seçmeye çalışıyorum.

Deprem korkuları yaşıyoruz, başımıza gelse neler yapabiliriz diye düşüncelere geçtik belki uyku arasında ufak sese uyanır olduk.

KENDİMİZİ DAHA GÜVENDE HİSSETMEK VE BU PSİKOLOJİDEN ÇIKMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

 1) Deprem konusunda bir eğitime katılarak bu konuda bilinçlenmeniz sizi korkunuza karşı daha güçlü kılacaktır.

2) Korkunuzu bastırmayın, anlaşılmayacağınız endişesiyle yaşadıklarınızı içinize atmayın. Paylaşın ve çözüm yollarını bulmak için çevrenizden manevi destek alın.

3) Deprem çantası oluşturmak kaygınızı azaltacaktır ancak deprem çantasını gözünüzün önüne koyup her saniye depremi kendinize hatırlatmaktan kaçının.

4) Rahatlatıcı müzik dinleme, nefes egzersizleri ve gevşeme çalışmaları, anksiyete ve depresyonu hafifletmede başvurulabilecek yararlı yöntemlerdir.

5) Sizi rahat hissettiren aktivitelere yönelin. Bunlar yürüyüş yapma, arkadaş ile dertleşme veya da ibadet etme olabilir.

6) Çok etkilenme yaşıyorsanız gündemi bir süreliğine lütfen az takip edin...

Deprem korkusu tedavisi sürecinde amaç kişiye bu korkuyla başa çıkma becerisi kazandırmaktır, deprem hepimizde kaygı yaratır ancak iki haftayı geçen bir süreden sonra hâlâ çok yoğun korku ve keder yaşıyorsanız, günlük yaşama geri dönmekte zorlanıyorsanız, bir an önce profesyonel destek almanızı öneririm.

DEPREM SONRASI VERİLEBİLECEK PSİKOLOJİK TEPKİLER

Deprem sonrası duygusal, zihinsel(bilişsel), fiziksel ve davranışsal boyutta tepkiler yaşanabilir. Bu durumda:

Duygusal tepkiler: Şok, korku, üzüntü, öfke, çaresizlik, utanç, suçluluk, kaygı, pişmanlık, karamsarlık, donukluk ve hissizlik

Zihinsel (Bilişsel) tepkiler: Dikkat dağınıklığı, unutkanlık, olayı inkar etme, intihar düşünceleri, kendini suçlama, düşüncede dağınıklık, travmayı yeniden yaşantılama

Fiziksel tepkiler: Yorgunluk, uykuya dalma ve sürdürmekte problem yaşama, baş, göğüs, karın gibi yaygın ağrılar yaşama, mide bulantısı, gerginlik, nefeste darlık ve çarpıntı

Davranışsal tepkiler: İçe kapanma, hatırlatıcı uyaranlardan kaçma, alkol ve madde kullanımı, ani irkilmeler, aşırı tepki vermeler şeklinde yaşanabilecek tepkileri gruplandırabiliriz.

DEPREM SONRASI DÖNEMDE YAPILMAMASI GEREKENLER

Depremzedeleri öykülerini anlatmaya zorlamayın.

Tutamayacağınız sözler vermeyin

Basit güvenceler vermeyin (Her şey iyi olacak, en azından yaşıyorsun gibi)

Yanınızda çocuklar var ise dehşet verici olaylarla ilgili detayları konuşmayın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gamze Arslan Arşivi