Göz nezlesi nedir? Göz nezlesi belirtileri? Göz nezlesi tedavi yöntemleri nelerdir? Göz nezlesi mevsimsel midir?

Büyük küçük demeden çoğu kişinin mustarip olduğu göz nezlesi nedir? Göz nezlesi belirtileri nelerdir? Göz nezlesi tedavi yöntemleri nelerdir? Göz nezlesi mevsimsel midir? işte detaylar...

Göz nezlesi nedir? Göz nezlesi belirtileri? Göz nezlesi tedavi yöntemleri nelerdir? Göz nezlesi mevsimsel midir?
Yayınlanma:

Göz nezlesi, tıbbi adıyla konjonktivit, gözün konjonktiva adı verilen ince ve şeffaf zarının iltihaplanması durumudur. Konjonktiva, gözün beyaz kısmını ve göz kapaklarının iç yüzeyini kaplar. Göz nezlesi, genellikle bakteri, virüs, alerji veya tahriş edici maddeler nedeniyle ortaya çıkar.

GÖZ NEZLESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Gözlerde kızarıklık
- Gözlerde kaşıntı veya yanma
- Gözlerde sulanma
- Gözde yabancı cisim hissi
- Işık hassasiyeti
- Göz kapaklarında şişlik
- Sabaha karşı göz kapaklarında yapışıklık (özellikle bakteriyel konjonktivitte)

goz-nezlesi.jpg

GÖZ NEZLESİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Tedavi, göz nezlesinin nedenine bağlı olarak değişir. Bakteriyel bir enfeksiyon söz konusuysa, antibiyotik göz damlaları veya merhemler kullanılabilir. Viral göz nezlesi genellikle kendi kendine geçer, ancak semptomları hafifletmek için soğuk kompresler kullanılabilir. Alerjik bir durumdan kaynaklanıyorsa, antihistaminik göz damlaları veya diğer alerji ilaçları önerilebilir.

Göz nezlesi bulaşıcı olabilir, bu yüzden kişisel hijyenin sağlanması, örneğin ellerin sık sık yıkanması ve başkalarıyla havlu veya makyaj malzemeleri gibi eşyaların paylaşılmaması önemlidir.

goz-nezlesi-neden-olur.jpeg

GÖZ NEZLESİ MEVSİMSEL MİDİR?

Göz nezlesi (konjonktivit) bazen mevsimsel olabilir, özellikle de alerjik nedenlere bağlı olarak ortaya çıktığında. Alerjik konjonktivit, genellikle polen gibi alerjenlerin havada yoğun olduğu bahar ve yaz aylarında daha sık görülür. Bu durumda, mevsimsel alerjik rinit (saman nezlesi) ile birlikte görülebilir ve gözlerde kaşıntı, sulanma ve kızarıklık gibi belirtilere neden olur.

Ancak göz nezlesi her zaman mevsimsel değildir. Viral veya bakteriyel enfeksiyonlar yılın herhangi bir zamanında ortaya çıkabilir. Tahriş edici maddeler veya kimyasallar gibi çevresel faktörler de mevsimden bağımsız olarak göz nezlesine yol açabilir.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.