Orhan Kemal Erkılıç

Orhan Kemal Erkılıç

Ankara bu ayıbı hak etmiyor

Ankara bu ayıbı hak etmiyor

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, ASO Üyesi CRRC-MNG firması tarafından gerçekleştirilen “İstanbul Havalimanı Metro Hattı” yerelleştirme sanayi zincirinin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, “Ankara'da havalimanını merkeze bağlayacak bir metro hattına ihtiyacımız var” deyince, konu yeniden gündem oldu.

BİRBİRİNDEN BÜYÜK PROJELER

Son 20 yılda birçok projeyi hayata geçiren Türkiye’nin çehresi değişti. Ulaşım ve savunma sanayisi başta olmak üzere, enerji, sağlık, altyapı gibi alanlarda önemli projeler tamamlandı ama Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara’da insanlar Esenboğa Havaalanı’na metro ile gidemiyor.
Marmaray; Türkiye’nin tam kalbinde yer alan; Kafkaslar, Hazar Denizi ve Türkmenistan ile Kazakistan’ı aşarak Orta Asya ve Çin’e ulaşan, yani Pekin ile Londra’yı birbirine bağlayan Orta Koridor; Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu Projesi; Avrasya Tüneli; 200 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak İstanbul Havalimanı; Osmangazi Köprüsü; 1915 Çanakkale Köprüsü gibi dev projeler ile bu yıl ulaşıma açılan tüneller, yollar ülkemizi ulaştırma yatırımları ve hizmetleri bakımından dünyada öne çıkardı.
Buna rağmen 15 Temmuz Kızılay Meydanı ile Esenboğa Havaalanı arasına bir metro hattı kuramadık.

MANSUR YAVAŞ: BİZE VERİN

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “2019 yılında yatırım programına alınmış havaalanı metrosu. 2019 yılından beri Ulaştırma Bakanlığı, bunu ihale etmiyor. Bunun üzerine biz, ocak ayında dilekçe yazdık. İnşallah Çubuk'u da kapsayacak şekilde, Ulaştırma Bakanlığı o metroyu Ankara Büyükşehir’e devrederse yapmaya söz veriyoruz” diyor ama bu yönde en küçük gelişme yaşanmıyor.

ATO BAŞKANI GÜRSEL BARAN

Gündeme gelen fakat bir türlü umut veren girişimler görülmeyen bu metro hattı konusunda ATO Başkanı Gürsel Baran, Esenboğa Havaalanı metro ulaşım hattının Keçiören’den değil şehir merkezinden yani Kızılay’dan yapılmasını isterken, güzergah önerisinde bile bulunuyor:
“Bu hattın Ulus-Kızılay’dan başlayıp, Siteler’den, Aydınlıkevler’den, Hasköy’den ve oradan fuar alanı ile havaalanına bağlanmasını arzu ediyorum.”

ASO BAŞKANI SEYİT ARDIÇ

“Nüfusu hızla artan ve sanayisi hızla gelişen başkentimiz Ankara'da havalimanını merkeze bağlayacak bir metro hattına acil ihtiyacımız vardır” diyen Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç ise son konuşmasında konunun önemini şu şekilde dile getirdi:
“Yeni yürütme döneminde Esenboğa Havalimanı Metro Hattının hayata geçirilmesi biz Ankaralıları ve Ankara sanayicilerini memnun edecektir. Ayrıca Ankara'nın ihracat potansiyelinin arttırılması için limanlara ulaşım noktasında demiryolu ağının kurulması ve geliştirilmesi de büyük önem arz etmektedir.”
Ardıç’ın, raylı sistem endüstrisinin gelişme düzeyinin dünyada sanayileşmenin en önemli altyapı göstergelerinden biri olduğunu söylemesi de bu alanda Türkiye’nin yatırımlarını arttırması gerektiğine vurgu niteliğindeydi.

Ankara’nın kurtuluşu için mücadele eden temsilcilerimizi, kurumları takip etmeye devam…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Orhan Kemal Erkılıç Arşivi