Okan Bal

Okan Bal

Ankara'da bir "Şöför Nebahat"

Ankara'da bir "Şöför Nebahat"

Her ne kadar Ankara memur şehri olarak anılsa da aslında Ankara iyi bir tiyatro şehridir.

*

Geçmiş yıllarda sahne tozunu yutmuş, alkışın ve tiyatronun kıymetini iyi bilen biri olarak şunu belirtmek isterim. Eğer yaşadığınız şehirde tiyatro var ise o şehrin ruhu da var demektir.

*

Mutlaka bu şehirde saat kaç olursa olsun açık bir tiyatro sahne ışığı görürsünüz. Tomas Fasulyeciyan'ın da dediği gibi, seyirci gider, tiyatro bomboş kalır ama tiyatro işte o zaman yaşamaya başlar. Aslında tiyatro hep yaşar. İnsanı da, şehri de yaşatır. Şehrin kahrını da çeker, Keyfini de iyi çıkartır.

*

Geçenlerde sevdiğim bir abimden bir tiyatro daveti aldım. Mutlaka gel izle "Şöför Nebahat" i sahneledik deyince davete icabet ettim.

*

Hepiniz bilirsiniz meşhur "Şoför Nebahat" filmini. Yeşilçam sinemasının kült eserlerinden biridir.

image1704717788789.png

*

Senaryosu Attila İlhan tarafından yazılan film ilk olarak 1960 yılında beyazperde de seyirci ile buluşmuştu. Şaşırtıcı bir o kadar da insana dair bir hikayesi ile akıllarda kalmayı başarmıştı. Daha sonra 1970 yılında Başrolde Fatma Girik'i izlediğimiz ikinci filmle artık "Şoför Nebahat" Türk sinemasının klasikleri arasındaki yerini aldı.

*

Aradan geçen 64 senede film bir çok kez tiyatro sahnesine de taşındı.

*

"Hayali Kumpanya" tarafından sahnelenen oyunu Barış Bölükbaşı yazıp yönetiyor.

*

Oyuncu kadrosunda; Mehmet Özgenç,Özlem Kalkan,İsmet Tamer,Engin Baysal,Öncü Kamışlı,Hande Kıvrıkoğlu,Hamdiye Esra Yeşer,Melis Şimşek,Fatih Kaan Yücel,Erdal Duran ve Aktan Okuducu yer alıyor.

*

Tabii oyunun "Şöför Nebahat" olduğunu öğrendiğimde hemen kafamda 2 perde canlandı. 2 perde demişken oyun yaklaşık 2 saat 40 dakika sürüyor. Filmi izleyenler hikayeyi bilirler. Tabii oyun içinde zaman zaman müzikal tadı alabileceğiniz eserleri de dinleme fırsatı buluyorsunuz. Zaman su gibi akıp geçiyor.

*

Sözün özü uzunca çalışılmış, emek verilmiş keyifli izlediğim bir eser ortaya çıkmış. Öğrendiğim kadarıyla eser Ocak ayı içinde Kızılay Nergiz Kültür Sanat Merkezinde 2 kez daha sahnelenecek. Yeşilcam sıcaklığında, müzikal tadında tiyatro izlemek isteyenlere, benden güzel bir tavsiye olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Okan Bal Arşivi