İrfan Paksoy

İrfan Paksoy

Bir bayram, iki bayrak ve bir şiir

Bir bayram, iki bayrak ve bir şiir

“Ey Türk oğlu! Bu beldede senin için her şey var,

Bu toprağın her adımı senden bir parça saklar.”

Rauf Raif Denktaş

irfan1.jpg

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı, 20 Temmuz 1974 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekâtı anısına izâfeten Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)'nde her yıl resmî törenlerle kutlanan ulusal bir bayramdır. Bahse konu bayram kapsamında KKTC’de 20 Temmuz’da kutlama törenleri düzenlenir; Kıbrıs Barış Harekâtı ile ilgili oyunlar, sergiler, paneller yapılır ve halka açık konserler verilir; çoğu KKTC vatandaşı da kutlama amacıyla evlerine ve işyerlerine KKTC ve Türkiye bayrağı asar. Gerçekleşen törenlere Türkiye'den üst düzey siyasetçi ve güvenlik bürokrasisinden katılımlar olur. Törenlerde ayrıca KKTC Cumhurbaşkanı ve KKTC Meclis Başkanı hazır bulunur. Etkinlikler, TSK’nın adaya ilk adım attığı Yavuz Çıkarma Plajı’nda düzenlenen törenlerle başlar. Boğaz Şehitliği, [1] Lefkoşa Atatürk Anıtı ve Dr. Fazıl Küçük [2] Anıt Mezarı’nda resmî ziyaretçiler ile anma törenleri ve konuşmalar yapılır ve Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda geçiş töreni gerçekleşir.

irfan2.jpg

Bu makale münasebetiyle Kıbrıs Davasının bayraklaşan ismi ve KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı merhum ve Gazi Rauf Denktaş’a ait olduğu sanılan bir şiiri de okuyucular ile paylaşmak isterim. Bahse konu şiir aşağıda da yer alan “Benim İki Bayrağım Var” başlıklı şiirdir. Söz konusu şiir yaygın olarak bilinen ve sanılanın aksine Merhum ve Gazi Denktaş’a ait değil, ünlü fikir ve düşünce adamı Hüseyin Nihâl Atsız’ın yakın arkadaşlarından, Ötüken Dergisi eski yazı işleri müdürü, yazar ve şair Mustafa Kayabek (1931-2015)’e aittir.

Merhum Kayabek, “al bayrakları” bağlamında Türkiye ve yavru vatan bağını anlatan “Benim İki Bayrağım Var’’ başlıklı şiirini 2002 yılında Merhum Denktaş’a göndermiş, o da bu şiiri pek beğenmiş ve sonrasında da KKTC’deki Bayrak Radyo Televizyonu’nda seslendirmişti.

Merhum ve Gazi Denktaş’ın vefatı üzerine de KKTC’deki tüm tv kanalları bu şiiri Merhumun sesinden yayınlamış, bunun üzerine KKTC Türkleri de büyük bir duygu yoğunluğu yaşamıştı. Bahse konu şiir Merhumun sesinden dinlenildiğinde hâlâ da dinleyicilerinde büyük bir duygu yoğunluğu meydana getirir.

irfan3.jpg

Kıbrıs Barış Harekâtı sonuçları itibarıyla Kıbrıs’taki soydaşlarımız için barışı da özgürlüğü de mümkün kılmış olması nedeniyle 20 Temmuz, KKTC yurttaşları için bir bayram olarak kutlanmayı hak etmektedir. Nitekim bahse konu tarih “20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı” adıyla resmî bir bayram olarak kutlanmaktadır. Bu vesile ile KKTC’deki soydaşlarımızın 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramını kutlar, Kıbrıs Türkü’nün Varoluş Mücâdelesi’nin KKTC’nin ilanı sonucu bağımsızlıkla taçlanmasında ve bugünkü KKTC bayrağının şekillenmesinde birinci derecede payı bulunan Merhum ve Gazi Rauf Denktaş’ı da saygı ve rahmetle yâd ederim.

BENİM İKİ BAYRAĞIM VAR

Benim iki bayrağım var.

Biri ana, birisi kız.

Benim iki bayrağım var.

İkisinin de bağrında

Namusumdur ayla yıldız.

Biri damarlarımda kan

Biri alnımda aktır

Benim iki bayrağım var

Birisi gönül yarası

Biri tükenmeyen aşktır.

Biri yüreklerde sabır.

Biri yaştır kirpiklerde.

Benim iki bayrağım var

Gölgesi üstüme düşer.

Biri Anamur’da gurup

Biri Girne’de şafaktır

Benim iki bayrağım var

Biri yurdumun tapusu

Biri kan bedeli, haktır.

Biri dudaklarımda duam

Biri gözlerde amindir

Biri güneş gibi sıcak

Biri ay gibi serindir.

Mustafa Kayabek – 1986

© 2023. Bu makalenin / yazının içeriğinin telif hakları yazarına ait olup, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereği kaynak gösterilerek yapılacak kısa alıntılar ve yararlanma dışında, hiçbir şekilde önceden izin alınmaksızın kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayımlanamaz ve dağıtılamaz.

SON NOTLAR

[1] Boğaz Şehitliği, 20 Temmuz 1974 tarihinde başlatılan Kıbrıs Barış Harekâtında şehit olan TSK mensubu subay, astsubay, erbaş ve erler ile bazı Kıbrıslı Türk mücahitlerin anısına Türkiye tarafından yaptırılan Girne'deki mezarlıktır. Mezarlıkta 301 TSK askeri ve 26 Kıbrıslı Türk askerin olmak üzere toplam 327 mezar vardır. Şehitlik 2002 yılında KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı tarafından restore edilerek anıtsal bir yapı hâline getirilmiştir.

[2] Dr. Fazıl Küçük (1906-1984), Kıbrıs Türkü siyasetçi, gazeteci ve köşe yazarıdır. 1959 sonunda Kıbrıs Türkleri ile Kıbrıs Rumlarının müştereken kurduğu ve kurucusu oldukları Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı yardımcısı ve Kıbrıs Türklerinin de Rauf Denktaş'tan önceki önderidir.

KAYNAKLAR

---; “20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Törenlerle Kutlandı”, Güvenlik Kuvvetleri Dergisi, Sayı: 117, Haziran-Ağustos 2018.

Arslan, İbrahim; “Rauf Denktaş’ın Şiir Dünyası”, https://www.academia.edu/ 18970330, Erişim Tarihi: 23.01. 2018.

Gömeç, Saadettin Yağmur ve Gökçe, Mustafa; Yalnız Kurt: Toros, Ankara 2020.

Karabayır, Ömer; “Adsız Bir Kahraman Mustafa Kayabek”, 28.10.2020, https://www.kitap suuru.com/adsiz-bir-kahraman-mustafa-kayabek/, Erişim Tarihi: 15.07.2023.

Paksoy, İrfan; “Rauf Denktaş ve Şiirlerindeki Vatan Sevgisi”, 15.01.2022, https://www. millidevletgazetesi.net/KoseYazisi/rauf-denktas-ve-siirlerindeki-vatan-sevgisi-4598, Erişim Tarihi: 15.07.2023.

Paksoy, İrfan; “Öne Çıkan Şiirleri ile Rauf Denktaş”, 18.01.2022, http://www.dibace.net/irfan-paksoy/one-cikan-siirleri-ile-rauf-denktas/, Erişim Tarihi: 15.07.2023.

RAUF DENKTAŞ’A

ARMAĞAN

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İrfan Paksoy Arşivi